vrijdag in week 21 door het jaar

Ieder moment van de dag kan een moment worden van eeuwigheid, een kans om God en de medemensen te dienen en hen te beminnen met de liefde die de Allerhoogste ons toereikt.

Soms kan Hij opeens voor ons staan, klaar en helder en heel bewust. Duidelijk klinkt dan de plotse roep “Daar is de bruidegom!”
Maar soms gebeurt het dat Hij als het ware op ons toesluipt op zachte voeten. Opeens staat Hij dan stil naast ons, stil achter ons.
Of Hij gaat met ons mee zonder spreken, zonder zichtbaar of hoorbaar teken. Maar Hij is er wel.
Het kan ook zijn dat ons geloof wankelt, dat ons bidden en zelfs beminnen dor is, dat we twijfelen, enz… ook dan is Hij midden onder ons en leidt Hij ons.
Hij is altijd tussen ons en in ons, als de aanwezige én de komende.

Laten ons leven met een wakker hart.

kris

Reacties

  1. Hoe ik het evangelie moet begrijpen weet ik niet goed. Zou het niet mooier als de meisjes die
    voldoende olie hebben dize delen met hen die te weinig hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Marie-Roos, ik kamp met hetzelfde dilemma. In het leven onderling, tussen landen en volken komt het voor dat de een lekker leeft en zich geen zorgen maakt. Op is op en ik heb ervan genoten. Anderen houden rekening met de toekomst en leggen wat opzij voor minder goede tijden. Als ik lees wat er hier staat dan houd je wat je hebt en moeten de dwaze meisjes maar zelf zien hoe ze het oplossen. Eigen schuld, dikke bult. De liefde vraagt om dan toch samen te delen. Wat wordt er bedoelt?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. en wanneer je vergelijkt met de verloren zoon die berouwvol terugkeert na jaren braspartijen, hij wordt luisterrijk ontvangen,dan is het eigenlijk moeilijk te verstaan dat de meisjes, die toch nog vlug olie gaan zoeken en terugkeren en blijven kloppen aan de deur, niet binnengelaten worden. Hun smeekbeden komen blijkbaar te laat. God is barmhartig,Zijn wegen ondoorgrondelijk .... wij begrijpen niet alles ;-(

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zou Jezus met de olie vertaald naar onze tijd,de liefde bedoelen?maar ja dan zouden de meisjes met de olie toch kunnen delen?
    De meisjes met de olie zouden veel liefde voor Jezus hebben,en de meisjes zonder olie ,zouden geen plaats aan Jezus gegeven hebben in hun leven---
    Neen wij begrijpen niet alles,maar wel dat God barmhartig is ---en zelfs op het einde van ons leven nog mogen kiezen voor Hem of --niet voor Hem---

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je mag niet elke evangelieperikoop met alle andere samenvoegen. Elke perikoop wil een bep. accent belichten. Natuurlijk moet je delen, maar hier gaat het nu niet om. Het gaat hier om de liefde en het geloof en de hoop die je zelf moet hebben, als de Heer komt. Sterven, dat moet je alleen en zelf doen. Niemand kan in mijn plaats geloven, hopen en beminnen. Als de Heer op zich laat wachten, moet je zien dat je een reserve bij je hebt aan geloof, hoop en liefde. De 'domme' meisjes hadden daar niet aan gedacht. Zij gingen zo op in het plezier van die nacht, in het giechelen en lachen met hun lotgenoten, ze gingen dus zozeer op in de dingen van deze wereld, dat ze vergaten dat er nog iets kwam hierna: de bruiloft en het feest met de goddelijke bruidegom. Zo kwamen ze zelf te laat, maar ze hadden ook de bruidegom - en de bruid - oneer aangedaan. Ze waren genodigd om met lichtende lampen feestelijk te zwaaien in de bruiloftstoet, wanneer de bruidegom zijn meisje naar zijn huis overbracht om het huwelijksleven te beginnen. Nu hadden zij geen olie meer, konden hun fakkellappen niet meer in de olie drenken en ze dus niet brandend houden. Als nu ook de 'verstandige' meisjes met hen de olie zouden delen, kon het gebeuren dat het einde van de bruiloftstoet zonder enig licht verlopen zou. Als de Heer komt, moet je zelf klaar zijn. Een ander kan dan niet meer met je delen. een ander kan niet in jouw plaats geloven, hopen en beminnen. We kunnen wel voor mekaar bidden, ook voor hen die zonder enig teken van geloof of berouw gestorven zijn. Niettemin moeten we zorgen dat we klaar staan als de Bruidegom komt. Dat is natuurlijk maar één accent van de evangelische boodschap, maar Jezus kan niet alles in één keer zeggen. Leg geen verbanden die Jezus nu en hier niet bedoelt!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Om het verhaal van de bruidsmeisjes goed te begrijpen moet je de huwelijksgewoonten bij het joodse volk kennen. Spijtig genoeg missen we deze kennis in onze kerk.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten