donderdag in week 27 door het jaar

‘… hoeveel te meer zal de Vader in de hemel dan niet de heilige Geest geven aan wie Hem erom vragen.’ zegt Jezus ons vandaag.

De heilige Geest is de band van liefde tussen de Vader en Jezus. Door het ontvangen en dragen van de heilige Geest mogen ook wij proeven van Gods liefde tussen Hem en zijn Zoon, en daarmee ook tussen Hem en ons, daar wij dragers zijn van de Zoon die zich met ons verinnigt.

Deze band van liefde is het grootste wat God ons kan schenken. Hij zal het ook niemand weigeren die er in gebed om vraagt. Veel van wat wij biddend vragen krijgen we niet, of niet onmiddellijk, of niet zoals wij het willen; omdat daar dikwijls heel wat onzuivere beweegredenen in meespelen. Maar Gods Geest, zijn liefde voor ieder van ons, zullen wij altijd krijgen.

Moge dit bewust-zijn ons tot dankbaarheid en vrede stemmen, en ons aanzetten biddend voor het aanschijn van de Vader te staan; onze harten geopend vol verlangen naar zijn Geest, als een gebed zonder ophouden.

Mogen we alzo deelgenoot worden van de liefdesstroom tussen de Vader en de Zoon, om vanuit Christus’ inwoning Gods liefde te zijn voor allen ons gegeven.

kris

Reacties

  1. Mensen die geloven, kunnen ook soms in de verleiding komen en vragen: ‘Wat haalt het uit? Zij die niet geloven, gaat het ook goed en zij zijn niet gebonden aan gebedstijden en Godsdagen zoals wij. Zij doen wat ze willen en het gaat hen niet slechter dan wij. Waarom geloof ik nog?’ Toch zijn dat woorden en gedachten die de Heer ergeren, zegt de profeet Maleachi. Want het maakt werkelijk een verschil uit te geloven of niet te geloven. Voor wie gelooft, gaat de zon der gerechtigheid op die genezing in haar wieken draagt, zegt de profeet. Ik denk dat dit waar is, maar Jezus leerde ons gisteren te bidden: ‘Leid ons niet in bekoring, breng ons niet in beproeving’. De bekoring of de beproeving is juist te twijfelen aan God en aan het nut van ons geloven. Geloven heeft geen nut. Daarvoor moet je het niet doen. Geloven heeft te maken met liefde. ‘Love’ zit letterlijk in dat woord geloven. Het komt erop aan God te beminnen en als we bidden, moet het ook uit liefde zijn. In het Onze Vader vragen wij om Godsliefde en om naastenliefde. Dat maakt werkelijk een verschil. Alleen al in het vragen, zit dat verschil. Wie niet gelooft, vraagt waarschijnlijk niets aan God. Toch belooft Jezus dat God ons bidden zal horen. Hij schenkt altijd Zijn H. Geest. Neen, we krijgen niet altijd wat we vragen, gezondheid bv. of een gelukkig huwelijk. Maar altijd krijgen wij Gods H. Geest om met Gods gezindheid de anderen tegemoet te treden, om alles uit te houden en om altijd te blijven hopen. De H. Geest laat ons delen in de goedheid van God en dat was precies wat Jona gisteren niet had. Hij was kwaad omdat God goed is, ook voor een zondige wereld. Laten wij maar blij zijn om Gods goedheid, want Hij is ook goed voor ons. Niemand geeft iets slechts aan zijn of haar kinderen, zegt Jezus. Welnu, God ook niet. God laat ons altijd delen in Zijn wezen, door Jezus en in de kracht van de H. Geest.
    Vandaag is het het feest van O. L. Vrouw van de rozenkrans. Als wij de rozenkrans bidden – liefst niet te verstrooid – dan stroomt Gods vrede in ons binnen. Wij zijn dicht bij Jezus’ Moeder en door het overwegen van de rozenkransmysteries worden wij met en zoals Maria leerlingen van Jezus. Bidden en geloven maken werkelijk een verschil: we worden stilaan een goed mens omdat we mogen delen in de goedheid van God zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor de H.Geest, derde Persoon van de 3-vuldigheid. Zoals met de Vader en de Zoon kunnen we met de H.Geest een persoonlijke relatie hebben. Hij is het die leiding en inzicht geeft en zijn vruchten in ons laat groeien (Galaten 5,22). Het strafste van al (voor mij) is dat Gods Liefde in ons hart is uitgestort door de H.Geest die ons wordt geschonken (geschenk) zoals Paulus in zijn Romeinen brief schrijft. Met die Liefde mogen/kunnen we de wereld intrekken en het verschil maken. Het VERLANGEN naar de H.Geest is van essentieel belang voor ons christenzijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten