zaterdag in week 27 door het jaar

We mogen er van uitgaat dat de vrouw uit het evangelie haar woorden riep met een diepe genegenheid voor de figuur van Jezus, én zijn moeder Maria.

Doch wijst Jezus haar, en ons, naar de kern van het echte luisteren. 'Gelukkiger zijn zij die naar het Woord van God luisteren en ernaar leven.', zo zegt Hij.

Naar het Woord van God luisteren is meer dan het lezen van de Bijbel, hoewel het natuurlijk ook dat is. Naar Gods Woord luisteren is Jezus, die het mensgeworden Woord is van de Vader, ontvangen in zijn totaliteit; zowel Jezus als persoon alsook de weg die Hij gegaan is alsook de boodschap die Hij gegeven heeft en geeft.

Echt luisteren is ontvangen en ontmoeten. Je kan in een gesprek met iemand zijn woorden aanhoren maar hem daarom nog niet ontvangen als mens. Echt luisteren naar elkaar is elkaar ontvangen én ontmoeten. Dat is zo tussen mensen, dat is ook zo tussen ons en de Heer.

Luisteren naar het Woord van God wilt dus zeggen: Jezus ontvangen, Hem ontmoeten, Hem in je toelaten, Hem je goddelijke gast laten zijn, toelaten dat Hij werkzaam is door jou heen. Het is Hem zo toegang geven in het hart van je bestaan dat Hij je kan dragen, vergeven, genezen, optillen.
Luisteren naar Gods Woord is je hele zijn in vuur en vlam laten zetten door Jezus' liefde; en wel zo dat je innig één wordt met die liefde, totaal opgenomen in het ja-woord van Jezus tot de Vader.

Laat ons luisteren: Hem ontvangen, Hem ontmoeten.

kris

Reacties

  1. Juist, Kris. Die vrouw stoorde eigenlijk Jezus die aan het onderrichten was. Zij dacht aan de moeder van Jezus die zij bewonderde, maar haar luide opmerking onderbrak wel Jezus' onderricht. Jezus wijst haar erop dat wij allen moeder van Hem kunnen worden. 'Mijn moeder, mijn zuster en mijn broeder zijn zij die Gods woord onderhouden', zegt Jezus in Lucas 8, 21. M.a.w. ook in ons leven moet Jezus, Gods Woord, mens worden, gestalte krijgen. Ook in ons leven moet Jezus geboren worden en Zijn mysterie kunnen herbeleven, naar een woord van de H. Elisabeth van de Drie-eenheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit mooie gedicht van Martin Buber wil ik ook aan jullie meedelen. Het heeft mij veel gedaan.

    Er is iets
    Dat men maar op één plaats ter wereld kan vinden
    Het is een grote schat.
    Men kan haar de vervulling van het bestaan noemen.
    En de plaats waar deze schat te vinden is,
    Is de plaats waar men staat
    En daar waar we staan.
    Moeten we het verborgen
    Goddelijk leven doen oplichten
    God woont daar,
    Waar men Hem toelaat
    Dát is het
    Waarop het uiteindelijk aankomt
    God toelaten
    Men kan Hem echter
    Slechts daar toelaten
    Waar men staat
    Waar men werkelijk staat
    Daar waar men leeft,
    Waar men zijn ware leven heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo een waarheid,maar soms moeten we oud worden voordat we deze waarheid ten volle beseffen ,dank voor deze mededeling,Roosje.

      Mijn Heeroom zei tegen het einde van zijn leven:'familie eerst'.

      Een vriendin van mij hoorde in een droom;'Jezus eerst'.Beiden in evenwicht brengen is de opdracht.

      Verwijderen
  3. 'de plaats waar deze schat te vinden is,
    Is de plaats waar men staat'
    erg mooi roosje, dank

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten