dinsdag in week 32 door het jaar

De eerste lezing van vandaag, uit de brief van Paulus aan Titus, roept ons op warme gezinnen te zijn, liefdevolle gemeenschappen, zonder al te veel trallala, maar met een gezond boerenverstand, elkaar beminnend zoals God ieder van ons bemint.

Er staan heel wat woorden en uitdrukkingen in deze lezing waar we heel ons leven verder mee kunnen; wegwijzers die ons leiden naar de eenvoud van het evangelie: oproep tot soberheid en waardigheid, het belang van gezond geloven, aansporing om liefdevol en vriendelijk met elkaar om te gaan, en dit volhardend, ingetogen, niet kwaadsprekend, goede raad gevend, het goede voorbeeld tonend. Niet teveel alcohol drinken, rechtvaardig zijn, kuisen (geldt ook voor mannen) en kuis zijn (geldt tevens ook voor mannen).
Kortom, één grote oproep om vroom te leven. Dit alles in het blijde besef van het geluk waarop wij hopen, namelijk ooit voor het aangezicht van de Allerhoogste te mogen staan met maar één cadeau: liefde.

Laat ons dicht bij de Heer blijven, verbonden met Hem, als de grote goddelijke Vriend van ons leven die in ons woont. En laat ons, om het met de slotwoorden van de eerste lezing uit te drukken, ons volledig inzetten om het goede doen. In naam van de Heer.

In het evangelie horen we: 'Wanneer jullie alles gedaan hebben wat jullie is opgedragen, zeg dan: “Wij zijn maar eenvoudige knechten, we hebben enkel onze plicht gedaan.”’

Als christen je volledig inzetten om het goede te doen zou - hoe raar dat misschien ook klinkt - vanzelfsprekendheid moeten zijn; een dagelijkse 'plicht' om het woord uit het evangelie van vandaag te gebruiken. Geen heldendaad waar we prat op moeten gaan, maar gewoon het dagelijks leven waar we Gods liefde centraal plaatsen. Ja, als een vanzelfsprekendheid. Een beetje zoals we ademen; van buiten naar binnen, van binnen naar buiten. Daar staan we ook niet bij stil. We doen dat gewoon. Wel, laat ons zo liefhebben: gewoon doen. Het zou het DNA moeten zijn van ieder christen, een mentaliteit geworteld in het leven van de Heer, vervlochten in het dagelijks leven.

Een gezegende dinsdag,

kris

Reacties

  1. gewoon doen. Het zou het DNA moeten zijn van ieder christen, een mentaliteit geworteld in het leven van de Heer, vervlochten in het dagelijks leven. Zo eenvoudig is het en ook zo moeilijk, zonder een gemmeenschap rondom

    BeantwoordenVerwijderen
  2. van gezond boerenverstand gesproken...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het gebed van vandaag bracht mij terug naar mijn kindertijd. De oefeningen van geloof,hoop, liefde en berouw stonden in de katechismus en moesten wij vanbuiten kennen. Een prachtig gebed dat ik zeker weer vaker zal gaan bidden. Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Uit de brief van Paulus aan Titus 2, 1-8 + 11-14

    In de christelijke gemeenschap moet men elkaar helpen zijn verantwoordelijkheid te nemen. Iedere bijdrage is van belang. De waarde van het slechte voorbeeld beseffen wij allemaal. Wij schuilen er ons zelfs achter om eigen verantwoordelijkheid weg te praten. Zijn wij even radicaal in ons oordeel over de invloed van een goed voorbeeld?

    Dierbare,
    jij moet verkondigen wat overeenkomt met de heilzame leer. Oudere mannen moeten sober, waardig en bezonnen zijn, en gezond in het geloof, de liefde en de volharding. Ook oudere vrouwen moeten zich ingetogen gedragen, ze mogen niet kwaadspreken of verslaafd zijn aan wijn. Ze moeten goede raad weten te geven en de jonge vrouwen voorhouden dat ze hun man en kinderen moeten liefhebben, dat ze ingetogen, kuis, zorgzaam in het huishouden en vriendelijk moeten zijn, en dat ze het gezag van hun man moeten erkennen. Dan wordt het woord van God in ere gehouden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten