maandag in week 32 door het jaar

De leerlingen vroegen aan de Heer: 'Geef ons meer geloof'.

Meer geloof... Kun je dan een beetje geloven, meer of minder? Schijnbaar dus wel. Elders zegt Jezus: 'Jullie kleingelovigen...'.

Kleingelovig is hij die wel gelooft, maar aan zijn geloof eigen grenzen stelt. Hij wil wel meegaan in het verhaal van Jezus, Hij wil Jezus wel als Vriend in zijn hart dragen, maar altijd en overal doen wat het evangelie vraagt... Nee, da's teveel gevraagd. Eigen grenzen dus. Je zou zo iemand ook een gelegenheidsgelovige kunnen noemen, of zoiets.

Wat is een gelovige dan wel? Een gelovige is iemand die zich ten volle geeft aan de Heer, en die bereid is de weg te gaan die de Heer met hem wil gaan.

In het evangelie van vandaag gaat het over vergeven. Jezus is heel duidelijk: altijd vergeven, punt. Niet enkel in sommige gevallen, binnen je zelfgemaakte grenzen. Nee altijd, en iedereen. We weten zelf maar al te goed hoe moeilijk het is om altijd en overal en iedereen met het hart - gemeend dus - te vergeven. Wel, op die momenten zijn we dus kleingelovig.

Is daarmee de kous af? Nee hoor. De kous begint daar pas.

Het goede nieuws is dat Jezus ons niet verwerpt of veroordeelt op ons ‘klein gelovig zijn’. God is liefde, en liefde verwerpt niet, integendeel. Liefde zoekt op en heelt. Zo komt God in Jezus naar ieder van ons toe. Om ons te bezielen, ons aan te raken, ons te voorzien van zijn genade. In zijn genade zal Hij ons genezen, ons bevrijden van een soort geloof dat we in elkaar gefrutseld hebben dat ons goed uitkomt, een geloof dat past bij onze eigen verlangens, een soort ik-geloof, een klein geloof. Jezus wilt ons geloof uitzuiveren, opdat we zijn liefde zouden worden, steeds meer. Weg met eigen begrenzingen. Enkel de liefde, Gods liefde; zonder grenzen. Maar dit vraagt een volwassen en waarachtig geloof.

Waarachtig geloof heeft op de allereerste plaats te maken met God die in Jezus naar ons toekomt, en waar wij een antwoord op geven. Het antwoord zit in onze verkering met Hem. In wezen is geloof een act van overgave van de mens aan Jezus. In geloof aan Hem mogen en zullen we dan de kracht ontvangen die dingen te doen die we vanuit ons zelfgemaakt geloofje nooit zouden kunnen. Bijvoorbeeld iedereen ten allen tijde vergeven. Daar is een volgroeid geloof voor nodig, geworteld in Christus zelf.

Laten we elkaar vergeven zoals God ons in Christus vergeven heeft. En wel in geloof, in overgave en toevertrouwen, aan de altijd aanwezige Christus in ons. We zullen mooie vruchten zien; vruchten van Hem, vruchten van zijn leven in ons, vruchten van onze overgave aan Hem. We zullen zien dat vergeving schenken wonderen verricht, dat het relaties heelt, dat het gemeenschap schept, dat het ons vrij maakt weer van harte te gaan liefhebben, dat het een weg is die de samenleving heelt en vrede geeft aan de mensheid.

Het is een mooie en edele weg; de moeite hem te gaan! Laten we hem samen gaan. Laten we als Kerk een vrededragende gemeenschap zijn in de wereld, in een nederige en sterke liefde; een liefde die de Heer zo eigen was en is.

Laten we deze weg gaan ‘in Hem’.

Een mooie maandag,

kris

Reacties

  1. Beste Kris,

    Met veel belangstelling en waardering volg ik je dagelijkse reflecties. Deze keer wil ik toch opmerken dat de weg van vergeving gaan heeeeel lang kan zijn en dat er ook verschillende stappen gezet moeten worden. Bovendien wordt de ultieme vergeving ons in genade geschonken alsook de kracht om anderen te vergeven aan het einde van dat proces.

    Met veel bewondering voor je inzet!
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is ook zo dat bij een echte vergeving twee mensen nodig zijn. Ik heb het zelf ondervonden dat iemand door een verkeerde interpretatie heel boos was. Wat ik ook deed, zij bleef boos. Zelfs jaren later nog. Natuurlijk heb ik gebeden om haar te kunnen bereiken. Zij is overleden maar ik voel mijn onmacht nog steeds. Roosje.

      Verwijderen
    2. Dag Anne,
      de weg van vergeving (kunnen) schenken is inderdaad lang niet evident. Soms gaat er een hele lange tijd over. Soms komt me er ook niet toe.
      Vanuit mijn opdracht op het werk (pastoraal werker in een WZC) heb ik vaak naast een stervende gestaan waar vergeving binnen de familie al jaren zoek was... met heel veel pijn tot gevolg, zowel voor de stervende alsook voor zij die achterblijven.
      Ook het andere heb ik al meermaals meegemaakt; namelijk dat op het sterfbed nog wederzijdse vergeving is mogelijk geweest, wat in de diepte zo mooi is, én belangrijk.
      Wat ik vaak zie is dat er weinig gedaan wordt... ergens heeft men de intentie om te vergeven, maar men blijft ter plaatste trappelen... en zo gaat kostbare tijd verloren.
      Ach ja... het heeft te maken met relaties, zaken die scheef gelopen zijn, karakters ook,... Allemaal niet evident.
      Maar dat vergeven is de diepte mooi en belangrijk is, da's toch een feit. Denk ik dan.
      Hartelijk, kris

      Verwijderen
    3. Beste Roosje,
      als je iemand die je vergeeft niet kunt bereiken... da's lastig, en pijnlijk.
      Maar door het feit dat jij die andere vergeven hebt, is zo belangrijk. Voor jezelf, maar ook voor die ander.
      Fijn en waardevol dat je die ander bleef dragen doorheen je gebed. Ook niet onbelangrijk.
      Zij is overleden nu... schrijf je. Ik zou zeggen: praat maar veel met haar, bid voor haar, en vraag haar gebed voor jou.
      Hartelijk, kris

      Verwijderen
  2. ik heb soms grote moeite met vergeven, wil dat wel maar ik zie dan toch ook staan: als ze 'naar je terugkeren en zeggen: “IK HEB BEROUW,” dan moet je hun vergeven.’ Wat te doen met hij/zij die niet naar je terugkomt geen enkel berouw toont? die vindt dat hij/zij het volste recht had om zo te handelen? de pijn verbijten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Stefan,
      mij lijkt het dat je zelf altijd kunt vergeven, ook al heeft of toont die ander geen berouw.
      Berouw lijkt mij zelfs geen voorwaarde om te kunnen vergeven.
      Wanneer je zelf vergeeft (los van het al dan niet berouw tonen door de ander) word je zelf een ander mens, sta je in het evangelie, en doe je niet anders dan wat de Heer deed.
      Mooi is als er verzoening tot stand komt, maar soms moeten we de pijn verdragen dat dit laatste niet is, of nog niet is...
      En we kunnen altijd bidden ;-)

      Verwijderen
  3. Vergeven ja! maar vergeven wil niet zeggen: alles goedkeuren wat een ander (of jezelf) doet, misdoet of wat je elkaar aandoet. Liefde en vergeving vragen allereerst om waarheid. Zonder waarheid geen liefde, geen vergeving. Geen liefde, geen vergeving zonder waarheid. Liefde en waarheid zijn een 1-eiïge tweeling. Er kan maar echte, helende vergeving zijn als de zaken benoemd (uitgesproken) worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je vrouw of man de echtscheiding aanvraagt, buiten je wil om, leef je als een minder-valide, of voel je je zo. Als men uit elkaar gaat is het om elkaar dan te vergeven ?

      Verwijderen
    2. Moeilijk zaak.
      Ik denk dat ook hier vergeving een plaats kan krijgen.

      Verwijderen
  4. Laten we elkaar vergeven zoals God ons in Christus vergeven heeft. En wel in geloof, in overgave en toevertrouwen, aan de altijd aanwezige Christus in ons. We zullen mooie vruchten zien; vruchten van Hem, vruchten van zijn leven in ons, vruchten van onze overgave aan Hem. We zullen zien dat vergeving schenken wonderen verricht, dat het relaties heelt, dat het gemeenschap schept, dat het ons vrij maakt weer van harte te gaan liefhebben, dat het een weg is die de samenleving heelt en vrede geeft aan de mensheid.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten