donderdag in week 23 door het jaar

'Heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten, zegen wie jullie vervloeken, bid voor wie jullie slecht behandelen. Als iemand je op de wang slaat, bied hem dan ook de andere wang aan, en weiger iemand die je je bovenkleed afneemt niet ook je onderkleed. Geef aan ieder die iets van je vraagt, en eis je bezit niet terug als iemand het je afneemt.'

Jezus heeft het hier niet over beter, groter of mooier voor te doen dan anderen. Het gaat zelfs eerder de andere kant op, de richting van Jezus uit. Zich gedragen, optreden op de manier van Jezus, op de wijze van Hem, die eerste was en zich niet schaamde om laatste en minste te worden, op de manier van Hem, die Heer was en toch dienaar wou zijn, die God was en ook mens werd.

Het gaat hier niet over een prestige-kwestie. We bouwen er geen status mee op. Het zal eerder puin ruimen worden. Want we moeten door muren heen die we anders spontaan laten staan of omzeilen. Het vraagt heel wat verbouwingswerk en het vergt een hele verhuis binnen in ons. We moeten met onze liefde en genegenheid verder dan onze vriendenkring. Het lijstje van onze 'personae non gratae' moet van de koelruimte naar de warmte van ons hart. De deuren naar de bergkamers van ons bezit, ons vermogen of onze tijd moeten we groter en toegankelijker maken. De spreekkamer van onze talenten moet vergroot en de gerechtszaal van ons oordeel verkleind worden.

In onze bibliotheek mag het wetboek van 'oog om oog, tand om tand', vervangen worden door de wet en het woord van Jezus. En laat ons dan meteen ook onze ramen vergroten om de zon van God door te laten. Zij laat het licht van zijn goedheid schijnen over 'ondankbaren en slechten'. Het zal ons huis en ons leven lichter en warmer maken. Want de zon van onze liefde is vaak een winterzon. Gewoonlijk staat ze heel laat op en gaat heel vroeg onder.

Met andere woorden: 'Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is.'

De overweging van vandaag is ontleend aan 'Bezinningen bij Gods Woord van dag tot dag', door de norbertijnen van de Abdij Postel, uitgegeven bij uitgeverij Brepols

Reacties

  1. Graag zal ik mijn ogen en oren openen mijn tong gebruiken en mijn handen en voeten!Ik vraag de Heer jezus zijn zegen om de dag zo door te komen!.
    Maria.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vraag dit ook Maria ..."heb uw vijanden lief"!
    Leer mij ,Heer Jezus,me niet altijd schuldig te voelen bij onenigheid .
    Leer mij mijn vijanden écht lief te hebben !
    Dank U Heer !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja ,dat ken ik,ik voel me zo dikwijls schuldig,alhoewel ik 76 jaar ben,toch altijd het gevoel dat ik meer moet doen,Heer,help me te aanvaarden dat mijn mogelijkheden om te doen wat ik denk dat ik moet doen,beperkt worden ,help me om lichamelijke zwakheden aan U te geven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten