maandag in week 34 door het jaar

Jezus prijst de arme weduwe omdat ze alles gaf wat ze nodig had voor haar levensonderhoud, terwijl de rijken iets gaven van hun overvloed. Het mag duidelijk zijn dat Jezus de weduwe prijst in haar persoon, maar zijn prijzen gaat veel verder. Hij prijst namelijk een houding die Hem erg dierbaar is: àlles geven.

Vraag is wie hier de eigenlijke rijke is, en wie de echte arme. In het licht van Christus is de rijke ongetwijfeld de weduwe. Ze is rijk omdat ze geeft, veel geeft, alles geeft. Ze geeft zichzelf, en wel helemaal. Christus zelf zal zich enige tijd later ook totaal geven, en wel voor ieder van ons. In haar ziet Hij als het ware een voorafbeelding van de weg die Hij nog moest gaan.

En dàt, dat alles geven, is nu precies wat Hij ook van ons vraagt: dat we geven, veel geven, alles geven; ons hele zijn, ons hele leven. En wel verenigd met Hem.
Diep verbonden met Christus, verinnigd in  zijn ja-woord tot God, mogen wij ons schenken aan de Vader als een totaal gegeven liefde.

Zodat Gods liefde, in naam van Christus, zich zou belichamen in ons leven; doorheen ons gebed voor Kerk en wereld, doorheen ons dagelijks leven vervuld van intense goedheid voor allen die God ons aanbiedt.

Geliefde mensen, geef je aan de Heer; helemaal. Draag Hem, baar Hem. Wees Pasen.

kris

Reacties