zaterdag in week 6 van de paastijd

Vandaag zegt Jezus: 'Ik heb jullie dit alles in beelden verteld, maar er komt een tijd dat Ik niet meer in beelden spreek, maar jullie zonder omwegen over de Vader vertel.'

Fysiek zullen de leerlingen afscheid nemen van de Heer (we vierden het donderdag met Ons-Heer-Hemelvaart). De vele gesprekken en gebeurtenissen zullen niet meer plaats vinden, toch niet op de wijze zoals ze het drie jaar gewend waren. Tijdens deze gesprekken en gebeurtenissen heeft de Heer inderdaad zéér veel beelden gebruikt. Denk aan de 'ik-ben' woorden: Ik ben het brood, het licht, de deur, de goede herder, de weg, de wijnstok. Denken we aan de vele gelijkenissen die Hij maakte, de verhalen die Hij vertelde, verwijzingen die Hij deed, wonderen die Hij verrichte,... Allemaal beelden en gebeurtenissen waarmee Hij uitdrukte wie God is, wie Hij was, wat onze opdracht is, hoe we deze kunnen vervullen, hoe we moeten bidden,... Deze gesprekken, deze momenten, zullen de leerlingen, en velen met hen, dus moeten missen. Tenminste, onder die hoedanigheden.

'Ik zal jullie zonder omwegen over de Vader vertellen', zegt de Heer. Ik vermoed dat de Heer hier spreekt over zijn inwoning in ieders hart. Door onze verinniging met Hem, zullen we Hem inderdaad 'aanhoren', 'aanvoelen' zonder omwegen. Diep in ons diepste zijn zal Hij ons de Vader tonen en schenken, zal Hij - zonder omwegen - kenbaar maken wat Gods wil is.

In genade zullen we 'begrijpen' en als het goed is er 'ja' op zeggen. Dit laatste is onze beslissing, ons engagement. We zijn hier vrij in. We hoeven dit niet te doen. We kunnen ook 'nee' zeggen. Maar feit is dat Hij roept. Hij nodigt uit ons kleine 'ja' te leggen in zijn groot 'ja' tot de Vader, opdat ons 'ja' in Hem zou gebeuren.

De heilige Geest speelt hierin een cruciale rol. Zonder Hem zouden we de Heer niet aanvoelen, niet aanhoren. Ons ja-woord zou koud en oppervlakkig zijn. Ons bidden al evenmin. De genade van Pinksteren bestaat er juist in dat God zijn Geest legt in ieder van ons om ons in staat te stellen in genade te aanhoren en 'ja' te zeggen.

Dus als Jezus zegt 'Er komt een tijd dat Ik niet meer in beelden spreek, maar jullie zonder omwegen over de Vader vertel', heeft Hij het wel degelijk over de tijd van Pinksteren, over de gloed van de Geest die de Vader in ieder van ons zal doen ontvlammen.

Moge dit alles voor ons een aansporing zijn om Jezus' inwoning in ons diep te koesteren, en wel zo, dat ze ons in de gloed van de Geest kan transformeren tot mensen die leven in Gods liefde; mét, in en door Christus.

Of zoals Felix Timmermans het zei: laat ons leven van binnen naar buiten.

Een mooi weekend voor ieder van u,

kris

Reacties

  1. Jezus nodigt ons uit veel aan de Vader te vragen in Zijn naam. Het beste wat we kunnen vragen, is dat wij mogen leven zoals Jezus, dat Hij die ommekeer ook in ons zal voltrekken van een leven-voor-onszelf naar een leven-voor-God-en-voor-de-anderen-om-ons-heen. Als wij zo beginnen te leven, zullen geen beelden nog nodig zijn; we zullen vanuit de H. Geest in Jezus zijn en door Hem in God. Zo zullen we God echt leren verstaan zoals Hij is: een gevende God, een dienende God, een God die er is voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laten we bidden voor al diegenen die nog nooit de stem van Jezus in hun innerlijk gehoord (of herkend?) hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten