15 sept - O.L.V. van Smarten

Vandaag gedenkt de Kerk Maria als Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Men noemt haar ook wel eens Onze-Lieve-Vrouw van de zeven weeën, wat ik persoonlijk rijker vindt. Weeën, zoals een barende vrouw die kent, doen pijn, maar het is een pijn die onlosmakelijk verbonden is met het nieuwe leven dat weldra uit de moederschoot zal komen. Het lijden dat Maria gekend heeft had niet het laatste woord, zoals dat ook niet bij haar Zoon was, en zoals dat ook niet is in de Kerk. Christelijk lijden, verbonden met de Heer, betekent nooit een eindpunt, maar veeleer een weg van nieuw leven; hetzij voor jezelf, hetzij voor anderen, hetzij voor komende generaties.

Naar Maria mogen we kijken als onze Moeder. Het evangelie van vandaag verhaalt hoe Jezus vanop het kruis zijn eigen moeder schenkt als moeder aan Johannes. En we lezen dat Johannes haar bij zich in huis neemt. Ook aan ons schenkt Jezus zijn moeder als onze moeder, en net zoals Johannes mogen wij haar bij ons in huis nemen. Dat betekent: we mogen Maria in ons leven welkom heten als onze moeder. 

Ik denk dat het goed is, en belangrijk, Maria in ons leven welkom te heten. Niet als concurrent van haar Zoon, maar eenvoudig als moeder. Wanneer we bidden, zal zij ons voorgaan in het gebed. Ze zal met ons mee bidden. Ze zal voor ons bidden opdat we in de gave van de Geest zouden bidden. Ze zal ons bij de hand nemen om ons te brengen in de genade van haar Zoon, en alzo in de wil van de Vader. Ze zal ons ten diepste begeleiden op onze weg naar eenwording met Jezus. Dus geen concurrent van Jezus, maar een aanwezige moeder die het beste voorheeft met haar kinderen.

Laten we haar, naar het voorbeeld van Johannes, opnemen in ons levenshuis.

Een gezegende donderdag,

kris

Reacties


  1. Jezus heeft veel geleden. Dat vierden wij gisteren. Vandaag kijken wij naar Maria. Ook zij heeft veel geleden. Niet zozeer lichamelijk misschien, maar geestelijk, psychisch. Het is geen kleinigheid je kind te zien sterven. Oh, wat moet ze bang geweest zijn. Ze zag het allang aankomen. Haar Zoon werd niet aanvaard. Hij was niets dan liefde, maar de liefde werd niet bemind. Maria was daarom verschillende malen meegekomen met de clan. Om haar bezorgdheid aan Jezus duidelijk te maken. Toch heeft ze Jezus nooit tegengehouden. Ze is met Hem meegegaan tot onder Zijn kruis. En daar heeft ze gestaan. Stabat Mater. Een moeder vol droefheid. En wat Simeon bij de opdracht voorspeld had, is nu gebeurd: haar ziel werd met een lans doorboord toen Jezus’ dode lichaam met een lans werd doorstoken. Men wilde er zeker van zijn dat Hij dood was. Die lanssteek heeft Jezus niet meer gevoeld. Maria wel. Het was alsof een zwaard haar door ’t harte ging. Jezus had haar als zoon nu Johannes gegeven. De Zoon van God werd nu vervangen door de zoon van Zebedeus. En door ons allemaal. Maria weet wat lijden is. Ze ontving haar dode Zoon op haar schoot. Pieta. Een moeder met haar dood kind. De omgekeerde wereld. Maria is de Moeder van Smarten. Heel haar leven was vol smarten sinds ze Jezus ontving in haar maagdelijke schoot. Ze moest met Hem als baby al op de vlucht naar Egypte. En toch had de engel gezegd: ‘Hij zal groot zijn en Zoon van de Allerhoogste genoemd worden. Aan Zijn koningschap zal nooit een einde komen’. Zij heeft dat geloofd. Ze is dat blijven geloven. Ook onder het kruis van haar Kind. Ook toen Hij in het graf werd gelegd.
    En wij? Kunnen wij dat geloven? Wij zijn al bang voor het prikje van een naald. En als tegenspraak ons deel wordt, als iemand onbedoeld ons door een ongelukkig woord kwetst, als de familie mij niet toestaat aan een gelovige stervende de ziekenzalving te geven, als iemand mij zegt dat hij of zij niet akkoord gaat met mijn uitleg van het evangelie, dan zijn wij, dan ben ik al onderste boven. Toch zijn dat maar kleine kruisjes in vergelijking met het grote lijden van Jezus en van Maria. Laten wij naar Gods Moeder gaan, de Moeder van Smarten. In al haar smart zal zij ons troosten. En de moed geven om verder te gaan. Want niemand weet het zoals Maria: God is altijd groter.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een paar jaar geleden had mijn zoon een virale infectie die zijn organen aantasttten. Maar het was ook de begintijd van de coronaperiode.
    Hij werd weeral eens opgenomen in het ziekenhuis. Er werd een coronatest gedaan.ik was als mama 100% zeker dat het levensbedreigend was als hij ook nog door het coronavirus zou besmet zijn.
    Ik ben toen toch maar gaan slapen en al woelend in mijn bed kon ik alleen een weesgegroet bidden.
    Al de rest was te zwaar. Ik voelde dat Maria met al haar doorstane pijnen het dichtst bij mij stond.
    Is het dit feest dat we vandaag vieren?
    Om 04.00 u kwam de verlossende telefoon. Na een paar maanden was hij weeral de oude met heel veel dank aan Maria.
    Groeten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja, we vieren vandaag Maria van de 7 smarten ook weeën genoemd

      Verwijderen
  3. Maria verborg de pijn in haar binnenste

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten