Paasmaandag

De twee Maria’s hadden vernomen van de engel dat Jezus opgestaan was uit de dood. Hij zond hen naar de leerlingen waar ze de Blijde Boodschap van de verrezen Heer moesten gaan verkondigen en dat ze Hem in Galilea zullen ontmoeten. Ontzet en opgetogen verlieten ze het graf en snelden naar de leerlingen. Op dat moment, zo lezen we, kwam Jezus hun tegemoet en groette hen. Ze liepen op Hem toe, grepen zijn voeten vast, en bewezen Hem alle eer. Wat een vreugde moet deze ontmoeting gekenmerkt hebben; een diepe zalige vreugde.

Lieve mensen, wij zijn niet de twee Maria’s waarover we vandaag hoorden, de twee Maria’s die de eer hadden als eersten de verrezen Heer te mogen ‘zien’. Maar de ontmoeting die wij met de Heer mogen hebben is in wezen niet anders dan de ontmoeting tussen de Heer en de twee Maria’s.

In elkaar, in situaties, in appéls, in het lijden, in onze kwetsbaarheid, in het Woord, in de sacramenten, in de natuur, in de stilte, in gezang, in de vreugde, in de vrede, in de vergeving en verzoening, in lectuur en kunst,… kunnen wij de verrezen Heer ontmoeten. Doorheen dit alles komt Hij ons tegemoet, groet Hij ons ten diepste, verenigt Hij zich met ons.
Vraag is: Zijn we ons hiervan bewust, en geeft deze ontmoeting ons ook die diepe innerlijke vreugde die de twee Maria’s tekenden? Of doet het ons nog weinig?

Het is en blijft waar: we moeten die vreugde niet spelen, we mogen haar niet zelf maken, maar we moeten ons hart wel alle ruimte geven zodat de paasvreugde er zijn intrek kan nemen, en wel ten volle.

Het gaat hier om een vreugde die haar wortels vindt in de Heer zelf, in zijn opstanding, een vreugde die zich afspeelt in de warmte van de Geest, in de aanraking van de Vader doorheen de Zoon aan ons.

Het is een vreugde van de stille soort, een vreugde diep vanbinnen, een vreugde zonder al teveel uiterlijk alleluia. Het is een vreugde die ons diep in de Heer aanwezig houdt, zoals Hij in ons aanwezig is. Het is een vreugde die ons hele zijn zal verkwikken, fris zal maken, en ons zal aanzetten Jezus’ liefde te belichamen, haar te verkondigen in daad en woord.

Het is een vreugde die niet goedkoop is. In tijden van corona is ze ook niet vanzelfsprekend. En toch… Pasen is groter dan welk virus ook. Covid-19 geeft misschien een domper op deze paastijd. Het is immers een lastige tijd die ons overkomt, we verliezen mensen, we willen elkaar weer aanraken, we zijn de eenzaamheid moe,… En toch is Pasen groter dan deze ambetantigheden die ons allemaal treffen. De Heer is opgestaan. En Hij blijft roepen in deze genade te staan, en te leven. Ook in de lastigheid.

Mooie paasdagen nog !

kris

Reacties

  1. Op deze tweede Paasdag staan wij te midden van twee bewegingen. De eerste beweging is die van de vrouwen die zich toevertrouwen aan het leven; de tweede beweging is die van de hogepriesters die de soldaten omkopen en blijven vasthouden aan de dood. Laten wij echt kiezen voor het leven. Straks komen in het klooster van onze zusters zes vluchtelingen hun intrek nemen. Het zijn de ouders en vier kinderen, broertjes en zusjes van een meisje dat hier al enkele jaren haar intrek heeft genomen bij onze zusters. Ik vermoed dat die mensen uit Somalië komen. Dat meisje is daar tegen de zin van haar ouders enkele jaren geleden weggelopen en nu zal zij voor heel haar familie de weg bereiden voor een nieuwe toekomst, omdat zij al Nederlands spreekt. Het O.C.M.W. is op de hoogte en zet al de eerste stappen tot integratie van dit ongelukkig gezin. Ja, dat is kiezen voor het leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Doordat ik Geloof in de verrijzenis en het eeuwig leven, kan ik goed met de covid
    omgaan. Ik wil God graag toelaten in mijn leven en hij geeft me kracht, om de toestanden die de covid veroorzaakt te accepteren en het geduldig te dragen!
    Ik gun dit iedereen en wens jullie Ook een mooie en vreugdevolle Paastijd toe!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In onze parochie van Mariakerke Oostende hebben de Pastorale Eenheid vertegenwoordigers,de diensten van de Goede Week met véél zorg en liefde voorbereid en doorgegeven !
    Soms met 3x élk uur (corona vrij ) met 15 aanwezigen !
    Voor mij persoonlijk was't een écht zeer bewust beleven van Zijn lijden ,Zijn verlossing en Zijn Liefde in élk van ons aanwezig !
    Ja Kris ..zonder al te veel "ALLELUIA" maar diep beleefde grote Vrede en Vreugde gevend !
    Mét 't besef :Christus lééft in ieder van ons mensen !
    Mooie herbeleven van onze Doopbeloften ook !
    Zalig Pasen aan allen !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goede God, geef mij de kracht U te ontvangen in al wat tot mij komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is een vreugde van de stille soort, een vreugde diep vanbinnen, een vreugde zonder al teveel uiterlijk alleluia. Het is een vreugde die ons diep in de Heer aanwezig houdt, zoals Hij in ons aanwezig is. Het is een vreugde die ons hele zijn zal verkwikken, fris zal maken, en ons zal aanzetten Jezus’ liefde te belichamen, haar te verkondigen in daad en woord.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Laat de diep vanbinnen vreugde ook maar wat meer naar buiten komen, anders dreigen we een narcistisch christendom te beleven en is er weinig aansprekend getuigenis naar buiten toe. Zoals Mahatma Gandhi destijds zei: "Ik zou in het christendom geloven mochten de christenen er wat vreugdevoller uitzien".

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten