woensdag in week 5 van de veertigdagentijd

Vandaag zegt Jezus ons: ‘Wanneer u blijft vasthouden aan wat Ik zeg, bent u werkelijk mijn leerlingen. U zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u bevrijden.’ 

Christus is het mensgeworden woord van God. Dus niet enkel wat Hij zegt zijn zijn woorden, maar Hijzelf is het Woord. Overal waar Hij tot ons komt en tot ons spreekt, openbaart zich de waarheid die ons ten diepste zal vrij maken. Echte leerlingen van Jezus zijn zij die bij dit Woord blijven, bij de Heer dus.

Dikwijls zijn we onvrij omdat we niet bij Christus blijven. In de betere momenten laten we Hem toe, mag Hij er zijn, vindt er zelfs een transformatie plaats, maar we zijn niet trouw, en vervallen al snel in die gewoontes die ons wegtrekken van de Heer.
Of we laten Hem maar deels toe. We koesteren als het ware sommige duistere plekjes diep in onszelf die we niet willen prijsgeven. Merkwaardig hoe een mens zichzelf soms vastketent aan bepaalde praktijkjes. Soms zijn we echt 'slaaf van de zonde' zoals Jezus dat vandaag noemt.

Konden we maar de diepe zuivere vreugde bevroeden die we in ons zouden dragen moesten we ten volle in Christus leven, los van elke vorm van kwaad. We zouden zo’n mooie en krachtdadige instrumenten zijn van Gods werkzaamheid; instrumenten die Kerk en samenleving ten diepste vorm zouden geven; plaatsen waar God werkelijk geëerd zou worden én handen en voeten zou krijgen.

Kom, laten we ons gooien in het vuur van Gods liefde, opdat we - verteerd in de Heer - ten diepste vrij zouden zijn, Gods liefde belichamend.

kris

Reacties

  1. Als wij trouw blijven aan God en aan Zijn woord – Zijn woord dat Christus is – dan zijn wij vrij. Dan wonen wij in God, dan zijn we kind aan huis bij Hem. De Joden dachten dat zij als kinderen van Abraham vrij waren en de waarheid kenden. De waarheid ken je echter maar als je ook trouw bent, als je werkelijk het woord van God onderhoudt. Dat doen we echter niet altijd. Dat kunnen wij ook niet. Jezus moet ons vrijmaken voor het geloof in God. Ons ikje moet voor een stuk aan de kant worden gezet. Als we met Jezus door het leven gaan, lukt dat. Dan leven we niet meer voor onszelf alleen, maar voor God en voor de mensen om ons heen. Door Jezus leren wij de Vader kennen. De Joden dachten dat zij er al waren, dat zij volkomen gerechtig waren. In werkelijkheid leefden zij in ontucht. En ontucht in deze context betekent niet: ongeoorloofde relaties, maar wel leven in de ongeordendheid die deze wereld kenmerkt. De wereld ligt in de macht van de Boze (vgl. 1 Joh. 5, 19) en Jezus komt juist om ons van deze Boze vrij te maken. Jezus wordt echter niet aanvaard. Dan blijft de wereld ook leven in ongeordendheid.
    De drie jongelingen uit het boek Daniël leefden in volkomen volgzaamheid aan God. Het vuur kon hen dan ook geen kwaad doen. Eigenlijk was Christus al bij hen. Dat is die vierde in de vuuroven die leek op een godenzoon. Jezus is de godenzoon, de Zoon van God, Zijn enige. Met Jezus blijven wij voortdurend in het huis van de Vader. Met Jezus zijn we geen slaven meer van een ongeordende wereld met ruzies en haat en oorlog. Met Jezus leven we in de liefde. En de liefde doorstaat alles, ook het vuur, ook het vuur van het oordeel. Sint-Paulus spreekt over dat oordelende vuur in zijn eerste brief aan de Corinthiërs 3, 12-15. Dat vuur zal uitwijzen of ons leven geordend is of niet, of het stand kan houden in het eindoordeel voor Gods Aanschijn. Maar wie met Jezus door het leven gaat, heeft niets te vrezen. Hij of zij blijft voor eeuwig in het huis van de Vader, hij of zij blijft voor altijd kind aan huis bij God. Want onze vader is dan God en niet de Boze die alles aan zich onderwerpen wil.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel !

    Zoooo eenvoudig is dàt ..."met Jezus door het leven gaan !"

    En toch ,elke dag proberen ,niet leven met ons eigen willetje ,maar wél de Wil van

    de Vader gedragen en geleid door Christus die door Zijn Geest in ons woont !

    Elke dag opnieuw ! God kijkt naar ons hart !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als God onze Vader is, hebben we Jezus lief. Elk mens heeft God als schepper. In die zin zijn we allemaal broers en zussen, mensen naar het evenbeeld van God. Maar niet iedereen heeft God als vader. Hij wil iedereen aannemen, iedereen is geroepen, maar niet iedereen komt. Jezus volgen, Hem erkennen als de Heer, is een noodzakelijke stap.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maar wie met Jezus door het leven gaat, heeft niets te vrezen.

    In ons diepste zelf 1 worden met de
    Vader en de Zoon en de Heilige Geest.
    Als je dit echt wilt, lukt het - in meditatie elk moment,
    het leven als continu gebed ter ere van God die alles geschapen heeft voor ons.
    Dankbaarheid en vergeving elke dag.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten