zaterdag in week 5 van de veertigdagentijd

Vandaag, waar we ons op de drempel begeven van de Goede Week, lezen we dat Jezus het gesprek met de Joden niet meer aanging. Alles was zowat gezegd. Hij zocht de stilte op, Hij trok naar ‘de omgeving van de woestijn’, zo staat er, waar Hij verbleef in Efraïm samen met z’n leerlingen. Ter voorbereiding van wat komen zou...

Ik wil u uitnodigen, geliefde mensen, de komende week, de lezingen die de liturgie ons aanbiedt, echt diep ter harte te nemen. Opdat het een genadevolle week zou worden; voor uzelf, uw geliefden, de Kerk en de wereld. Ga deze dagen voor Pasen, mét Jezus, naar de ‘de omgeving van de woestijn’; naar de stilte; uw stilte, die heilige plek diep in uzelf waar God zich openbaart, om je naar Hem te keren, om je in Hem te begeven, om van Hem te ontvangen.

Nogal wat christenen zoeken deze dagen de stilte op van een abdij of klooster. En da's goed. De gastenverblijven in deze huizen zijn een weldaad voor zij die op zoek zijn naar uiterlijke en innerlijke rust, om hun relatie met de Heer te verdiepen, om de liturgie in deze sterke tijd in het jaar - de veertigdagentijd met de komende Goede week - dieper te doorleven. Maar laten we nooit vergeten dat de ware godsontmoeting gebeurt diep in onszelf, of we nu in een abdij vertoeven of gewoon thuis. Het moet binnenin gebeuren. Daar heeft de Heer zijn inwoning, daar schenkt Hij zichzelf en mogen wij ons aan Hem schenken. Naar een abdij of klooster gaan is goed, en kan zinvol zijn, maar ook daar zal het binnenin moeten gebeuren.

Dat binnenin is echter geen onderonsje tussen de Heer en jijzelf. Het is een beleving midden de grote christengemeenschap, waarvan de Heer zelf het levend hart is; de gemeenschap van waaruit we ons gezonden zullen weten licht te zijn in deze wereld.

Mag ik ieder van u een genadevolle Goede Week toewensen. Blijf 'in de omgeving van de woestijn', waar je ook bent. Moge de liturgie van de komende week u in een ware gods-ontmoeting brengen. Laat u door de liturgie opnemen. Moge God in u gebeuren.

kris

Reacties

  1. Het worden inderdaad bijzondere dagen. Dagen van inkeer en gedenken. Jezus heeft het O.T. goed gelezen en Hij komt het vervullen. De profeet Ezechiël heeft in de hoofdstukken 36 en 37 van zijn boek zeer mooi beschreven hoe God Zijn volk weer terug zal brengen naar zijn eigen land. Gods Naam is ontheiligd door de zonde van het volk, maar nu het in ballingschap weg is gevoerd, is Gods Naam nog meer ontheiligd. De volken rondom lachen met zo'n God die Zijn volk niet eens in zijn land kon houden. God zal evenwel Zijn Naam weer heilig maken door Zijn volk terug te voeren naar zijn eigen grond. Jezus wilde dat heel Zijn openbaar leven lang ook. Het volk was verstrooid. Zijn innerlijk was verdeeld. Het onze ook. Enerzijds willen wij God wel aanvaarden, anderzijds laten wij ons telkens weer verleiden door het kwaad. We vallen in zonde. Onze aandacht is verdeeld. Jezus die ter dood wordt gebracht, zal deze dood juist aanvaarden om, als het niet anders meer kan, ons weer naar God te brengen. Hij laat God Zijn Heer zijn tot het bittere einde toe, maar daar op het kruis, in Zijn uitgestrekte armen, verzamelt Hij een nieuw en heilig volk, een nieuwe schepping. Hij maakt ons allen nieuw. Nieuw en één. Niet meer mensen van 'ja' en 'neen', maar mensen die God erkennen als hun Heer. Het was Gods raadsbesluit van alle eeuwigheid af dat Hij in Christus het hele heelal onder één hoofd zou brengen (Efeziërs 1, 10). Dat zal werkelijkheid worden op het kruis van de Heer, waar Hij ons allen weer verzamelt tot mensen uit één stuk en ook alle mensen tot één volk maakt in Hem. Hij trekt ons allen mee naar de Vader, wanneer Hij stervend weer naar Hem toegaat. 'Het is volbracht', zal Jezus op Goede Vrijdag zeggen. En Hij zal dat zeggen op het moment dat in de tempel de viering van de sabbat begint en wanneer in deze ceremonie gelezen wordt wat in Genesis 2, 2 staat dat God rustte op de zevende dag en zo de schepping voltooide. 'Voltooide': precies hetzelfde woord in het Hebreeuws als Jezus' 'het is volbracht'. Jezus voltooit nogmaals de schepping. De schepping wordt nieuw. WIJ worden nieuw. Heer, geef ons de genade om dit weer aan ons te laten gebeuren. Het doopsel van de doopleerlingen in de Paasnacht is precies dat, dat zij in Christus een nieuwe schepping worden, mensen die de oude Adam afleggen die alleen voor zichzelf leeft en Christus aantrekken als een kleed, Christus die leeft voor God en voor de mensen. Wij zijn al gedoopt. Mocht dit gebeuren in de komende Goede Week ook in ons weer geactualiseerd worden, dat we mensen worden die leven voor God en voor de anderen om ons heen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor mensen die geestelijk voedsel zoeken is er ook Radio Maria.
    Sterk aanbevolen in éénheid met de Katholieke Kerk.
    Dit is weer eens een goede raad, en geen oordeel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt. Vele bewoners in het woonzorgcentrum waar ik werk luisteren er vaak naar, volgen de vieringen, doen de gebeden mee. Een zegen voor velen!

      Verwijderen

Een reactie posten