woensdag in week 25 door het jaar

LEVEN IN DE KRACHT VAN GOD

Vandaag liet ik me inspireren door Jan Bots, SJ

Jezus riep de twaalf bij zich en gaf hun macht en gezag over alle demonen, en de kracht om ziekten te genezen. Daarna zond Hij hen uit om het koninkrijk van God te verkondigen en zieken te genezen. Hij zei tegen hen: 'Neem niets mee voor onderweg, geen stok, geen reistas, geen brood en geen geld, en ook geen extra kleren.'

Opvallend aan dit stuk evangelie is dat de evangelist meer aandacht besteedt aan het feit dat Jezus zijn leerlingen macht, gezag en kracht verleent in plaats van het over de inhoud van de verkondiging te hebben. Dat zal niet zonder reden zijn. Hij wil er de aandacht op vestigen dat de leerlingen geen macht uit zichzelf moesten hebben. Nee, Jezus zal hen die verlenen. Het is de kracht van God, het is Godskracht, Geestkracht, de kracht van de Allerhoogste, de heilige Geest.

Macht, gezag, kracht. Het Griekse woord waarmee in het evangelie wonderen worden aangeduid, is meestal 'dynamis', dat betekent kracht. Niet zomaar de kracht van een sterk staaltje menselijk kunnen, maar een handeling waarin de kracht van God zit. Het is Gods kracht die genezend en opbouwend binnenbreekt in het lichaam en de geest van de mens, in de menselijke samenleving.

Díe kracht ligt voor ieder van ons voor het grijpen in het gebed, in de eucharistieviering, in het biddend leven. Maar het is de kunst die kracht ook inderdaad te vinden. Daarvoor is het nodig dat we ons ontdoen van eigen kracht, zoals het in het evangelie staat: 'Neem niets mee voor onderweg, geen stok, geen reistas, geen brood en geen geld, en ook geen extra kleren.', geen voorraadje, geen eigen kracht. Want 'het Koninkrijk Gods', zegt Paulus, 'bestaat niet in woorden, maar in kracht' (1 Kor 4,20). De kracht van God!

Bidden is je verwarmen aan het vuur van God. Ieder Woord van God is een vuur. Bidden is je ophouden onder de zon van God, onder de zon van zijn goddelijke liefde. Bidden is die liefde ontvangen, in het bewustzijn dat Hij je alles zal geven wat je zelf tekort komt. Dus niet uit jezelf produceren, met je verstand of gevoel, met je wil of fantasie, maar in leegte en armoede de kracht ontvangen van God.

Laten we bidden

Heer,
zon van ons bestaan,
verwarm ons met uw genade,
verleen ons uw kracht, uw gezag, uw macht,
opdat U door ons heen
al weldoende moogt rondtrekken,
vergevend en genezend,
bevrijdend en reddend.
Help ons onszelf aan U te geven,
opdat we U kunnen geven aan elkaar.
Alle dagen van ons leven.
Amen.

Moge God je innerlijke kracht zijn vandaag.
Met een genegen groet,
kris

Reacties

  1. Alles is GENADE !!!
    Heer leer ons alles in Uw Handen te leggen !!!
    Niet mijn wil maar Uw Wil geschiedde !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat Jan Bots heel sterk benadrukt is dat alle kracht van God komt. Dat zegt hij, mijn inziens, heel terecht. We kunnen het niet maken, enkel ontvangen. Van zodra we het in eigen handen nemen - het toe-eigenen zeg maar - loopt het fout. Dan krijgt 'macht' en 'kracht' een hele andere invulling. Dit laatste zie je vaak gebeuren, wat jammer is. Want dat heeft vaak kwalijke effecten.
    Het gaat om de Heer, om zijn werking in ons.
    Van ons vraagt dat openheid, innerlijke armoede, een geest van toewijding en toevertrouwen, een zich geven aan de gloed van de heilige Geest. Dan krijgt 'macht' en 'kracht' zijn ware betekenis omdat ze geworteld zijn in de Heer.
    Zo dacht ik nog in de marge van de commentaar van Jan Bots.
    Van harte, kris

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie en juiste uitleg van het geheel van dit evangeliefragment door Jan Bots sj! Dit maakt nog eens duidelijk wat een grote kracht de Kerk heeft in het genezen, bevrijden en bestrijden van het kwade in de mens en in de wereld. De Kerk heeft daarvoor ALLES wat ze nodig heeft. Spijtig genoeg gebruikt (en gelooft) de Kerk deze middelen niet (genoeg) om ermee aan het werk te gaan. Hier ontbreekt veel kennis en vorming daarvoor. Dat komt omdat bijna alles in de Kerk (de opdracht, macht, kracht enz...) in de loop der tijden zo geïnstitutionaliseerd werd dat veel van wat de Kerk 'doet' niet meer het werk van God is, maar haar eigen werk. Zo graaft een kerk haar eigen graf. Nochtans geeft de Heer in de loop der eeuwen, tot op vandaag! de nodige tekens van wat Hij wil van Zijn Kerk. "Zij hebben ogen en zien niet, oren en horen niet, opdat zij zich zouden bekeren" zegt de Bijbel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het stof van onze voeten schudden. Zie evangelie vandaag

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zij horen niet omdat ze het niet verstaan of willen begrijpen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vandaar de term dovemanswereld

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hopelijk hebben we evenveel kritiek op ons eigen leven. Want "zij" zijn ook een stukje "wij". Denkt u niet anoniemen?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoe kan je nu God beminnen als je de anoniemen haat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien is dat wel een goede vraag met eventueel een gewetensonderzoek.ook voor mij

      Verwijderen
    2. Mag ik een vraag stellen aan jullie, waarom houden jullie zo om anoniem te zijn ? Van haten is hier helemaal geen sprake, enkel verwondering waarom jullie anoniem willen blijven.

      Verwijderen
    3. En van waar komt die anoniemenhaat?

      Verwijderen
    4. Jan met de pet is even anoniem

      Verwijderen
    5. Waarom is het schrijnend als het anoniem is?

      Verwijderen
  9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten