dinsdag in de 6e paasweek

BLIKSEMFLITS VAN GENADE
(Bij Hand 16, 22-34)

Beste mensen, vandaag weer een bijzonder verhaal. Paulus, de man die, door uitverkiezing van de Heer van vervolger tot verkondiger is geworden, maakt samen met Silas de keerzijde mee van zijn eigen ervaring in het verleden. Nu is het de exvervolger die vervolgd wordt, en hoe! Het zijn de omstanders die hém (en Silas) vervolgen, en in opdracht van de stadsbestuurders hen bruut de kleren van hun lijf scheuren en met stokslagen hevig ranselen. Daarna brengen ze hen naar de binnenste kerker, sluiten hun voeten in het blok, alsof ze anders nog pogingen konden doen om er vandoor te gaan.

Je kunt het bijna niet geloven hoe ze na die barbaarse bejegeningen midden in de nacht nog de moed hebben om God te prijzen met lofzangen. Ze doen dit zo indrukwekkend dat zelfs de andere gevangenen er diep van onder de indruk zijn.

Dan komt het verhaal in een wonderbaarlijke stroomversnelling: een hevige aardschok, trillende grondvesten, de deuren springen open, de bewaker raakt in paniek, en wil zichzelf om het leven brengen (wat Paulus belet).

De bewaker is nu, zoals Paulus eerder, getroffen door een ‘bliksemflits van genade’. Hij valt bevend voor de voeten van Paulus neer. Hij weet nauwelijks of niet wat er in hem gebeurt, hier zijn geen woorden voor. Die nacht wordt de wonderlijke bekering gevierd van iemand die net als Paulus puur uit genade gered is. De enige voorwaarde is nu: 'Geloof in de Heer Jezus, en u zult gered worden, u en uw huisgenoten’.

Dit is een sterk verhaal met wonderlijke verschijnselen. Niet reëel kun je concluderen. Is dit bedoeld als een wonderverhaal? We kunnen ons niet voorstellen dat zoiets nu zou kunnen gebeuren. Toch nodig ik iedereen uit om het accent te verschuiven naar de wijze waarop God in levens kan werken. Ook in onze levens, weliswaar minder opvallend. Noem het een ‘teken’ en speur in je eigen leven of je ooit een klein of groot teken hebt gekregen waarin zichtbaar werd, dat er iets tot stand kwam buiten jezelf om, zonder dat je daar zelf een vinger naar uit hoefde te steken.

Merk wel op dat de houding van Paulus en Silas een zeer open houding was.

Wat dit verhaal wil vertellen is geen kunstje, maar sluit aan bij een diepe gebedshouding vol geloof. Geen trucje van een tovenaar. In de Bijbel staan veel dergelijke verhalen. Het is de oosterse zeer sprekende wijze van vertellen.

Laten we God danken met woorden uit ps 138, 1-3

Ik wil U loven met heel mijn hart,
voor U zingen onder het oog van de goden,
mij buigen naar uw heilige tempel,
uw naam loven om uw liefde en trouw;
grote dingen hebt U beloofd, tot eer van uw naam.
Toen ik U aanriep, hebt U geantwoord,
mij bemoedigd en mij gesterkt.
Dit door Jezus, uw Zoon.
Amen

Beste mensen, zoek vandaag zelf een ingang tot een dieper verstaan, om met een element uit dit verhaal te mijmeren waar de ‘wonderen’ in je leven voorgekomen zijn en wees er dankbaar voor.
Ricky Rieter


Suggesties om de verbinding te maken tussen dit verhaal en je leven

Wat schiet je te binnen op het eerste moment?  Hoe oud was je toen?

Had je daar destijds ook besef van dat het over iets anders ging dan toeval, en was je er klaar voor om het in dank neer te leggen aan de Gever van alle goede gaven?

Reacties

  1. Dankjewel Ricky ! Het ga je goed !
    In mijn zwerftocht naar 'De Waarheid' was ik zeg maar in een 'sekte 'geraakt ;
    Zij die me 'ingelijfd "had kwam bij ons thuis om er mij erop te wijzen dat het verkeerd was !
    Alleszins ,die 'wetenschap 'was zeer kostelijk en ik verliet mijn gezin voor 'n paar weken !
    Ik een klokhen van een moeder !
    Wél met 2 van mijn kinderen waarvan de oudste zware psychische problemen had !(dus toch wat moederliefde dus ook voor hem)? Na 3 dagen waarop ze bij mij verbleef zei ze Jezus heeft toch gezegd "Ik ben De Weg ,De Waarheid en het Léven ! Alléén door mij kom je naar de
    Vader ! Donderslag bij heldere hemel ! Ik ben naar mijn kamer gelopen ,op mijn knieën gevallen en geweend zoals Maria Magdalena ! Waarom??? ,Ik zag Jezus aan het Kruis hangen (een fractie van een seconde ) om ook mijn zonden !
    Mijn verdriet op dàt ogenblik was zo écht en ik beloofde oprecht om HEM te volgen !
    Ik had een lieve man en 4 kinderen was toen 35 jaar !
    7 jaar nadien kreeg ik nog een" Geschenk" ... nummertje 5 !
    Met nog vallen en weer opstaan volg ik Hem ,besef ik méér en méér dat Christus lééft in 't diepste van mijn ziel , mij en élke mens bemint !
    Het is een strijd van élke dag ,maar spijts verdriet nog en strijd tegen het kwade, ben ik een diep gelukkig mens !
    Ook daarbij als geschenk hier in onze parochie een rijkdom van geestelijke begeleiding !
    Gezegende dag aan jullie allen !



    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een doorleefd niet alledaags verhaal. Uw antwoorden waren me al opgevallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Blij dat je terugbent Ricky. Leuk om afwisselend een mannelijke en vrouwelijke insteek te krijgen. Ik herken jullie al voor ik jullie namen zie. Toch heerlijk als je de gave van het woord hebt mét inzicht. Dank

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dankjewel Jaqueline voor je levensverhaal !
    Ik was ook vast in een sekte en beleefde dat ik daardoor verstikt werd, fysisk! Ik bad om Jezus bloed Daar ontmoette ik de genade warmte en
    bevrijding, en iedere dag leef ik in deze genade aan de hand van de Heer. Gods Genade en Zegen voor een ieder🙏💛 Margriet

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kwam van de retraite en kon mee naar huis rijden met een abbé en een monitrice van mij. Die abbé liet me niet gerust ondanks mijn monitrice naast mij en betastte me gedurig zo dat ik wilde uitstappen maar hoe dan naar huis nog een drie uren lang in de brousse. Drie dagen heb ik op de grond geslapen en lofzangen gezongen, al dansend, om mijn lichaam te beheersen. Toen lag ’s-morgens bij het wakker worden de icoon “Maria, Deur van de Hemel” die achter mij aan de muur hing, op mijn lichaam. Ik was bevrijd! Maar hoe kwam de Icoon op mijn lichaam.. de afstand van de muur en mij was te ver. Maar ik was bevrijd. Alleluja! Madeleine

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vandaag wat afwijkende verhalen van zoekende mensen. We kunnen daar niet direct op ingaan. Alleen dit. Een belangrijk begrip bij de geestelijke ontwikkeling van jezelf is het 'onderscheidingsvermogen'. Op onze levensweg zijn er vele wegen die we kunnen gaan, ook wegen die schijnbaar de juiste zijn. Het onderscheiden van die wegen is een belangrijk punt. Als het je overkomt dat het spoor wel aanlokkelijk maar niet zuiver is, zoek en bid dan om een geestelijke begeleider die je helemaal vertrouwen kunt. Een weg terug, daar heb je hulp bij nodig, en blijf bidden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onderscheiden wordt goed uitgelegd in een boek van Nikolaas Sintobin " vertrouw op je gevoel." Wel een reuze valkuil die sektes zo te lezen .

      Verwijderen
  7. Was het evangelie van vandaag te moeilijk om uit te leggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dan zal je weten wat oordeel is

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten