woensdag in de 6e paasweek

LEVEN, BEWEGEN EN ZIJN

Vandaag horen we Paulus zeggen: 'In God leven wij, bewegen wij en zijn wij.' Wat een prachtige woorden!

In Hem leven wij ... Een waarheid als een koe! God is binnenin ons en rondom ons, Hij komt zonder ophouden naar ons toe en nodigt ons voortdurend uit. Hij omringt ons als zuurstof; we ademen Hem in en uit, of we het nu weten of niet. En vooral: we kunnen niet zonder Hem.

In Hem leven wij ... als een eeuwige dans van zijn aanwezigheid in ons én onze verbondenheid met Hem. Hij is als een onzichtbare draad van liefde die ons verbindt met iedereen en alles. Dit is een realiteit die we - als het goed is - mogen ervaren in elke hartslag, in elke ademhaling, in elke gedachte die we koesteren, en in elke daad van goedheid die we stellen.

In Hem bewegen wij ... Ons leven is geen stilstaand iets. Het is een voortdurende beweging, een spirituele reis zeg maar, geleid door Hemzelf. We worden voortdurend gevormd en vernieuwd door zijn genade. Onze innerlijke wereld is als de wind constant in beweging, zelfs als we weerstand bieden. Maar zelfs, en vooral dan, laat Hij ons niet los, integendeel. Ons 'niet kunnen', onze geestelijke dipjes, zelfs ons 'niet willen', zal Hij aanraken om ons naar Hem toe te trekken. Daarom is Hij mens geworden in Jezus. In Hem is Hij afgedaald om ons op te tillen. Wat een liefde!

In Hem zijn wij ... Ons ware zelf wordt gevonden in onze relatie met God. Onze ware vervulling ligt in het zijn wie we werkelijk zijn in Gods aanwezigheid.

We zijn niet altijd wie anderen denken dat we zijn, beïnvloed als mens vaak is door vooroordelen, of vermeend psychologisch inzicht, of geruchten ... God ziet wie we werkelijk zijn, zonder enig oordeel, en altijd met ogen vol mededogen. Hij zal de gekwetsten omarmen, de zondaars aanraken, duisternis omvormen tot zijn licht. En dit alles omdat Hij liefde is. Pure liefde. Er valt zoveel van Hem te leren in ons samenzijn met elkaar!

En nog dit: als je je afvraagt wat je ware identiteit is, laat je dan inspireren door de woorden uit het boek Genesis: God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep Hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep Hij de mensen (Gen 1, 27).
Hoe groots toch: we zijn geschapen naar Gods beeld en gelijkenis! Dit zegt niet alleen wie we in wezen zijn, maar het roept ons ook op om te zijn, of te worden, zoals we bedoeld zijn te zijn.
Als wij naar Gods beeld zijn geschapen, draagt ieder mens dus het potentieel in zich om de goedheid van God te belichamen in zijn dagelijks leven. Wat een gedachte! Heerlijk!
Dit kan niet anders dan ons tot een zekere zelfreflectie dwingen: Leven we werkelijk naar het beeld en de gelijkenis van God? Interessante vraag ;-).

Laten we bidden

Goede God,
dankbaar komen we tot U,
in wie wij leven, bewegen en zijn.
Maak ons gelovig bewust van deze blijde realiteit.
Moge het ons aanzetten te leven
naar uw beeld en gelijkenis.
Door Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.

Geliefde mensen, mogen we ons gesterkt weten door het besef dat we inderdaad geschapen zijn naar Gods beeld en gelijkenis. Moge het ons inspireren zijn liefde te zijn in het concrete leven vandaag.
Met een genegen groet, kris


Vragen om mee op weg te gaan

Laten we onszelf die eenvoudige vraag stellen: Leef ik werkelijk naar Gods beeld en gelijkenis? En als dat niet zo is: wat weerhoudt me dit wél te doen?

Hoe kan ik me geestelijk trainen om met de barmhartigheid van God naar mijn naaste te kijken?

Reacties

  1. Angst weerhoudt me soms om dingen los te laten, open te staan, vertrouwen te hebben... altijd denkend en beseffend dat onze naam geschreven staat in de palm van Gods hand. Als dat vertrouwen er is, lukt het misschien gemakkelijker om te leven naar Gods beeld en gelijkenis...
    Elke mens is geliefd door God, dit maakt het gemakkelijker om barmhartig te zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk echt dat God ons schiep naar Zijn beeld en gelijkenis maar door de zondeval is dat beeld troebel geworden. Door onze zonden is Zijn beeld verminkt. Hoe meer wij naar Zijn beeld leven hoe zuiverder Gods beeld kan schitteren in ons. Vader, Zoon en Heilige Geest ,leef en werk in mij schitter in mij. Madeleine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. luc julien piccavet8 mei 2024 om 13:17

    God slaat echter geen acht op de tijd waarin men Hem niet kende, maar roept nu overal alle mensen op tot inkeer te komen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten