Hemelvaart van de Heer - B

VERKONDIGING

Na Jezus' hemelvaart gingen zij op weg om overal het goede nieuws te verkondigen. De Heer hielp hen daarbij en zette hun verkondiging kracht bij met de tekenen die ermee gepaard gingen.

Een christen is - als het goed is - gekenmerkt door drie eigenschappen: Hij is een genieter, hij bemint en hij draagt uit. Deze vormen een onlosmakelijk trio. Laten we elk van deze eigenschappen eens van dichterbij bekijken, met bijzondere aandacht voor de derde.

Een christen is een genieter.
Zeker weten! Een christen vindt vreugde in het diepe besef dat hij persoonlijk bemind wordt door God. Hij voelt zich aangesproken en aangeraakt. Hij ervaart Gods aanwezigheid en voelt zich daardoor vervuld tot in z'n diepste zijn. Wat een vreugde!
Daarnaast herkent hij God in al het moois om hem heen. Dit brengt hem - als het goed is - in een stemming van voortdurende dankbaarheid.
Bijzonder doorheen de ander ervaart hij Gods roep z'n verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn van die ander. Zijn antwoord op dit appel zal niet enkel zingevend zijn voor zijn eigen bestaan, maar hij zal er diep vanbinnen ook een zeer intense vreugde aan beleven; een vreugde die haar wortels heeft in het Pasen van de Heer. Immers, ingaan op Gods roep is je laten drijven op de stroom van de Geest die je zal binnenvoeren in het grote 'ja' van de Heer. In alle nederigheid vertrouw je je immers toe aan Christus' aanwezigheid om vanuit het Pasen dat Hij in jou verricht zelf uitdrager te worden van dit Licht. En dat is 'vreugde', in de zeer diepe betekenis van het woord.
Ja, een christen is een genieter.

Een christen is ook een liefhebber.
Liefde vormt de kern van zijn bestaan. Hij is geroepen tot liefhebben, tot het belichamen van Gods onvoorwaardelijke liefde voor ieder mens. Dit betekent eenvoudigweg oprecht er zijn voor de ander, vriendelijkheid tonen, teder zijn, barmhartigheid tonen, vergevingsgezind zijn ... we kennen deze deugden maar al te goed. Men zei ooit van de eerste christenen: 'Zie hoe liefdevol ze met elkaar omgaan.' En inderdaad, een christen zou herkenbaar moeten zijn aan zijn liefdevol leven.

Een christen is ook een uitdrager.
Het is de roeping van een christen om uit te dragen wat hij zelf draagt, namelijk Gods liefde. Hij is geroepen om dit te verkondigen in daad en woord. Niet op z'n eentje, maar mét de Heer, of in zijn naam.
Het evangelie van vandaag vertelt ons dat Jezus niet alleen aanwezig zal zijn bij deze verkondiging, maar deze ook zal ondersteunen met tekenen. Wat zijn die tekenen? Wel, ik denk dat we dat niet te ver moeten zoeken. Een verzoening die plaats vindt, een eenzame die vriendschap ervaart, een gevangene die wordt bezocht en daardoor iemand ontmoet die hem niet verwerpt, een stervende die men nabij is, een arme die daadwerkelijk wordt geholpen op vlak van voeding en huisvesting, een zinvol geloofsgesprek met iemand die zoekend is, ... Het zijn allemaal wonderen, of tekenen, die hun wortels hebben in Christus. Het zijn tekenen van Gods liefde, waar wij het instrument van mogen zijn. Mooi toch!!

Laten we uitdragende mensen zijn, het goede nieuws verkondigend doorheen daad en woord. Mogen wij als Kerk op deze wijze een fris beeld zijn van Gods liefde voor de mensheid.

Laten we bidden

Vader,
dank U voor uw liefde die ons vervult met vreugde.
Help ons om zelf deze liefde te zijn
en daardoor uw blijde boodschap te verkondigen.
Laat ons een teken zijn
van uw liefdevolle aanwezigheid in deze wereld.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Geliefde mensen, laat ons uidrager zijn van wat we zelf dragen: Gods liefde voor allen.
Een zalige hoogdag !
kris


Vragen om mee op weg te gaan

Welke 'tekenen' van Gods liefde heb ik recentelijk ervaren in mijn eigen leven of gezien in de levens van anderen?

Wanneer heb ik nog eens met anderen over God gepraat?

Reacties

  1. Nog niet zo lang geleden, kwam ik mijn zus met alzheimer halen in haar kamer. Zij was juist aan ‘t schreien en riep uit ”Gij zijt gezonden door God” Normaal versta ik niets van wat ze mij vertelt maar nu een hele zin met inhoud ja, dat trof mij geweldig! Ondanks ze niets meer klaar kan uitleggen en zij mij niet verstaat en ik haar niet, toch weet ze nog dankbaarheid over te brengen op momenten dat ik nood heb aan een teken van genegenheid. Ik zie het als een teken van God om voort te doen en niet op te geven ook al komen er geen reacties meer. Zij is een geschenk, zij voedt mij op. Madeleine

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten