vrijdag in week 30 door het jaar

Vandaag horen we in de psalm: ‘God geeft je vrede en veilige grenzen, met vette tarwe stilt Hij je honger.'

Wanneer je de krant leest, of het nieuws beluistert of bekijkt, en naar die vele duizenden vluchtelingen ziet, opeengepakt in kampen, wachtend voor afgesloten grenzen, en je denkt dan aan dit psalmvers over God die veilige grenzen geeft, vrede en vette tarwe, dan klinkt dat toch wel haaks staande op wat wij, mensen, elkaar in deze wereld aandoen.

Corona, de vaccins, de mondmaskers,… trekt misschien onze volle aandacht, maar we mogen absoluut niet vergeten welke drama’s er zich dagelijks afspelen aan onze staatsgrenzen.

De vluchtelingenstromen, niet los te denken van het waarom deze mensen vluchten, leggend op het aangehaalde Bijbelvers, zou ons, christenen, in zekere zin moeten shockeren. We zouden er van moeten wakker liggen.

Een christen mag (of moet ?) redeneren vanuit God. Als de vluchtelingenstroom een probleem is, dan mogen we naar Jezus kijken, naar de evangelies, en bij Hem het antwoord zoeken. Ik bedoel dit echt niet platjes. Maar ik vind dat we als Kerk zo moeten denken, spreken en handelen.

Onlangs sprak aartsbisschop Silvano Tomasi de volgende woorden, gericht tot de Internationale Organisatie voor de Migratie: ‘De manier waarop er in een samenleving opvang wordt geboden aan migranten is een levend bewijs van de kwaliteit van de democratie. Het migratievraagstuk moet tevens aansporen tot bezinning over de waarden die aan de basis liggen van die democratie en die wij aan de volgende generatie willen doorgeven. Migratie is een unieke kans om de mensenrechten te respecteren en de basisprincipes van een samenleving te versterken.’

Het is waar hoe Tomasi het stelt. Als Europa moeten we durven kijken naar die waarden die ons tot gemeenschap maken, het hart openend voor hen die bij ons komen aankloppen. Dat is gewoon evangelie.

In de loop van de voorbije jaren zijn er heel wat prachtige initiatieven op gang gekomen inzake opvang en opvolging van vluchtelingen. Prijzenswaardig hoe veel mensen en organisaties zich daartoe hebben geëngageerd.
Tegelijkertijd zijn er véél mensen die zich - door de gegevenheid dat er vele vluchtelingen zijn - verhard hebben. Ik vermoed vanuit allerlei angsten. Menselijk gezien misschien begrijpelijk (hoewel…), maar in de diepte bijzonder jammer. Nog erger wordt het wanneer er verenigingen en politieke partijen ontstaan, of zich verder uitbouwen, die inspelen op deze innerlijke angsten van de mens, mensen gaan verzamelen en met groot lawaai en grote woorden trachten in te beuken op de meest diepmenselijke waarde die er bestaat: mens te zijn voor elkaar.

We moeten erover waken dat Europa zich niet opsplitst in groepen die op korte termijn tegenover elkaar dreigen te gaan staan. Als Europa zijn we gemeenschap. De vluchtelingenstroom zou ons tot nog méér gemeenschap moeten maken die moedig en diepmenselijk het probleem aanpakt door hart, grenzen en deuren met veel warmte te openen.

Als christenen mogen we dit doen vanuit God die ons bewoont.

Mogen we kijken naar deze mensen met Gods ogen, handelend met Gods hart, gemeenschap scheppend zoals God in wezen zelf gemeenschap is.

Moge het psalmvers ‘God geeft je vrede en veilige grenzen, met vette tarwe stilt Hij je honger.' door ons mens, wereldwijd, bewaarheid worden.

Vader, zegen ons allen, zegen de hele mensheid.

kris

Reacties

  1. Paulus slaagt er niet in zijn volk mee te krijgen in zijn Christusgeloof. Jezus was zelf daar ook niet in geslaagd. Ook Hij kon Zijn volk niet inzaaien in Gods koninkrijk. Paulus is daar bedroefd om. Jezus was dat ook. Het klinkt oneerbiedig, maar Paulus zou zelf liever een vervloekte zijn als hij daarmee zijn volk kon redden. Dat volk van God toch: het had zoveel gekregen van God, heel zijn uitverkiezing, de Thora, het Verbond, de aartsvaders en nog zoveel meer. Zelfs Jezus werd uit dat volk geboren. Maar het volk was halsstarrig. Het ging zijn eigen wegen, die vaak dwaalwegen waren. Het had de Baälgoden gediend, de goden van vruchtbaarheid en rijkdom, de goden van geld en goed. En als Jezus hen weer onder de heerschappij van de ware God wilde brengen, hebben zij het niet gewild. Jezus zelf had daarover al gezucht en geweend: ‘Jeruzalem dat de profeten doodt, hoe dikwijls heb Ik geprobeerd u te verzamelen zoals een kloek doet met haar kuikens, maar gij hebt niet gewild’ (Lk. 13, 34). Paulus wil voor het bestwil van het volk zelf een vervloekte worden, iemand die afgesneden wordt van het heil dat Christus bracht. Maar daarmee treedt Paulus in het spoor van Jezus. Ook Hij is een vervloekte geworden (Gal. 3, 13). ‘Vervloekt is hij die aan een paal hangt’, zei de Joodse Wet (Deut. 21, 22-23). Maar ook al in het evangelie van vandaag wordt Jezus een vervloekte, omdat hij iemand op sabbat geneest. Die genezing was nochtans levensnoodzakelijk, want iemand die aan waterzucht lijdt, stapelt vocht op, heeft oedemen en die kunnen dodelijk zijn. Terecht zegt Jezus: ‘Jullie maken toch ook jullie ezel of os los om hem te laten drinken aan de waterbron, ook al is het sabbat’. - ‘Dat doe Ik ook’, zegt Jezus. Maar Jezus maakt zichzelf wel tot een vervloekte daarmee. ‘Want vervloekt is hij die niet alle bepalingen van de Wet onderhoudt’ (Deut. 27, 26; Gal. 3, 10). Jezus deed meer van die dingen. Hij raakte melaatsen aan en zo maakte Hij zichzelf ook onrein. Al die dingen maakten Hem tot een vervloekte en uiteindelijk kreeg Hij de kruisdood als doodstraf. Toch heeft Hij ons allen daar gered, daar op het kruis. Want in ons aller plaats liet Hij toe dat God de Heer werd over Zijn leven tot de laatste snik. Dus ook over ons leven. Op deze vrijdag schouwen wij op naar Jezus’ kruis en wij prevelen: ‘Gegroet o Kruis, onze enige hoop; daar hebt Gij ons gered, daar heeft Uw geopend Hart ons het heil gebracht’.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankbaar Kris, hoe je dit psalmvers op de wereld van vandaag plakt.
    Laat maar shockeren, zoals jij dat noemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo had ik dat nog nooit geïnterpreteerd dat jezus een vervloekte wordt omdat hij mensen genas op de sabbat. Zeer wijs. Dank om meer inzichten en wijsheid door jullie.
    Nog een fijne dag a iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jezus wordt een vervloekte omdat Hij mensen genas op een sabbat!!!!!!
    €n wat doen wij ?????
    Dank Kris,voor het vele,dat ik door jou leerde !!Hij geve jou de moed en de durf, om WAAR te zijn !!!!!voor de korte tijd dat ik nog te leven heb !!!!De inzichten en

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten