6 aug - Gedaanteverandering van de Heer - A

STRALEN ALS GOD

Vandaag, op 6 augustus, gedenken we twee stralingsdagen. De eerste is deze van de Gedaanteverandering van de Heer. Het was een straling vol licht, een straling die de belofte in zich droeg van eeuwig leven in de heerlijkheid van Gods tegenwoordigheid. De andere stralingsdag die we gedenken is deze van 6 augustus 1945 toen op Hiroshima de eerste atoombom werd gegooid. In tegenstelling met de straling van Christus op de Taborberg bracht deze straling enkel vernieling en ellende met zich mee. Niet minder dan 140.000 mensen kwamen om bij deze ene atoombom.

Vandaag leven we met een nieuwe nucleaire dreiging, en wel op wereldformaat. Met enkele tientallen bommen kan men op minder dan een uur tijd een menselijke catastrofe teweeg brengen die nog nooit gezien is. Er zal een straling bij komen kijken die vele honderdduizenden mensen zal treffen, als het al geen miljoenen zijn. Om nog niet te spreken over de milieuschade die tientallen jaren zal nodig hebben om weer tot herstel te komen.
De vernietigende straling als gevolg van een atoombom is een pure manifestatie van het kwaad. Er zijn echter nog vele andere vormen van straling als gevolg van het kwaad. Kleinmenselijk kwaad zet heel vaak aan tot kwaad. Het vergiftigt niet enkel ons eigen spreken en denken, maar het vernietigt dikwijls relaties erop uit zijnde het eigen hachje te redden. Ja, in ieder van ons schuilen er vaak kleine atoombommetjes die tot veel kwaad in staat zijn.

Maar genoeg over kwade stralingen. Vandaag mogen we kijken naar een heel ándere straling; een straling van God uit met een oproep én een belofte, en wel voor de hele mensheid.

De oproep is te luisteren naar de Heer: 'Dit is mijn geliefde Zoon, in Hem vind Ik vreugde. Luister naar Hem!' Luisteren naar de Heer houdt in dat je zelf zwijgt, dat je de oren van je diepste binnenste opent voor God zelf die je zal toefluisteren doorheen zijn Zoon. 'Jij bent mijn dochter, jij bent mijn zoon, in jou vind Ik vreugde', zal God herhalen. Vreugde zal Hij ervaren door ons liefdeslied dat we in eenheid met de Heer zingen doorheen het dagelijks leven. Vreugde zal Hij ervaren wanneer we niet enkel vredevolle mensen zijn maar deze vrede ook uitdragen. Vreugde zal Hij ervaren wanneer wij vreugde beleven in Hem.

Gods lichtende straling houdt ook een belofte in: deze van het eeuwige leven. Gods liefde reikt immers veel verder dan de grenzen van ons aards bestaan. In Hem mogen we eeuwig leven. Dit bewustzijn geeft vreugde. Niet enkel door te denken aan 'later', maar ons huidig leven - onze daden van goedheid voor elkaar - heeft een eeuwigheidswaarde dat in de diepte vreugde geeft. Leven in het licht van de eeuwigheid is fundamenteel anders dan leven in de overtuiging dat er geen eeuwigheid is.

Geliefde mensen, open je voor de straling van God. Bemin en koester zijn komen in Christus. Sla geen tenten op, maar ga je Taborberg af, en wees licht voor de mensen jouw gegeven. Ieder heeft immers recht op jouw godsontmoeting.

Laat ons bidden

Vader,
mogen we ons verbinden met uw Geest,
opdat we in staat zouden zijn
uw straling tot in ons diepste zijn te ontvangen.
Mogen we dan, op onze beurt,
ook lichtend stralen voor de wereld;
voor de mensen die U ons schenkt.
In Christus, onze Heer.
Amen.

Een lichtende zondag,
kris

Reacties

  1. Veel stralende gezichten gezien deze laatste dagen toen ik fragmenten volgde op YouTube van de Wereld Jongeren Dagen in Lissabon. Het is gewoon in-druk-wekkend hoe daar bijna een miljoen jonge mensen in absolute stilte in aanbidding gaan, voor het uitgestelde Sacrament. Dat er veel jongeren samen zijn bij de scoutsjamboree in Zuid-Korea (45.000 ongeveer), dat er vele mensen afkomen wereldwijd op het festival TomorrowLand, dat horen we en zien we via de media. Maar dat er zowat een miljoen jonge mensen samenzijn omwille van hun geloof, dat is niet de moeite om te vermelden. Ik kan maar zeggen : als je de kans hebt even een glimp op te vangen van deze dagen: doe het maar, het zijn precies een veelvoud aan apostelen die hun Tabor ervaring mogen beleven. We kunnen ook in verbondenheid bidden dat Jezus hen ten diepste mag aanraken zodat zij, eens ze "naar beneden' gaan, het gewone leven weer in, mogen blijven stralen en hun diep beleefde vreugde uitdragen.
    Een stralende zondag gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. transfiguratie

    Hij kwam tot mij;
    hoe kende Hij mijn stille trots?
    gedoken zat ik, ‘t lijf verstijfd
    van eigenmachtig angstig streven.
    met allen één, maar in het leven
    toch meest bij doden ingelijfd.

    raakte mij aan;
    waar pijn mij aldoor bijtend droeg,
    daar hield zijn hand mij ademloos:
    hij streelde mijn gebroken zinnen,
    en in mijn duister bracht hij licht,
    hij liet bij mij het leven binnen

    Hij zei: “sta op”;
    om te verrijzen uit onmachtigheid
    en om te keren waar ik strandde
    schonk hij mij nu vernieuwde kracht.
    hij zag mij aan, deed mij geloven
    waaraan ik nimmer had gedacht.

    “en wees niet bang”;
    ik stapte weg uit eigenhaat
    niet langer meer die zware stem,
    maar zijn wie ik ten diepste was,
    mijzelf zien gaan in stralend licht,
    als altijd al gedeeld met Hem
    s.r.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wauw Stefan wat raakt me dit
    en maakt me dankbaar dat
    net op dit moment
    na in januari een operatie
    ik weer kan gaan leven na jaren òverleven
    Vandaag weer begonnen met het opluisteren
    van de H. Mis in verpleeghuis
    en dan nu jouw gedicht lezen
    als een teken
    dat ik mezelf mag gaan zien
    in stralend licht
    in Hem.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten