zaterdag in week 17 door het jaar

WAARACHTIG ZIJN
Mt 14, 1-12

Beste mensen, de naam Herodes klinkt ons niet direct sympathiek in de oren. Het verhaal van vandaag is allerminst een verhaal waar je blij van wordt. Niet van de naam van Herodes zelf, niet die van zijn niet wettelijke vrouw, Herodias, (de vrouw van zijn broer) en ook niet van haar ‘naamloze’ dochter. De meeste lezers zullen deze geschiedenis wel kennen. Johannes heeft tegen Herodes gezegd: U mag haar niet tot vrouw nemen.  Eigenlijk wilde Herodes hem doden, maar hij deed het niet uit vrees voor het volk. Als alternatief heeft hij hem in de gevangenis op laten bergen, dus monddood gemaakt.

Nu is Herodes jarig en geeft hij een feest waarbij de dochter van Herodias als danseres zijn hart steelt.  Hij wil haar belonen. Onder ede belooft hij haar dat ze alles vragen mag wat ze maar zou willen hebben. Er voltrekt zich nu een afschuwelijk drama. Herodias smeedt een plan met haar dochter: ‘Vraag het hoofd van Johannes.’ Een totaal verdorven moeder kan alleen zo’n advies geven, en blijkbaar – hoe onbegrijpelijk ook – de dochter gaat erin mee en biedt geen enkele weerstand, dus het kwaad is al doorgedrongen tot in de volgende generatie De plannen worden meteen uitgevoerd.

Wat moeten we met dit verhaal? Ik denk dat we ervan kunnen leren hoe we omgaan met ons geweten: Herodes lijkt gewetenloos, Herodias niet minder, en dat zo’n jong meisje ingaat op het kwaadaardige voorstel van de moeder, geeft aan dat haar geweten totaal niet gevormd is.

Zo’n verhaal als hierboven zullen we niet meemaken, maar in het klein zijn er zeker voorbeelden van. Hoe gaan we zelf om met het kwaad dat in onze eigen omgeving gebeurt? Lopen we erom heen omdat het te schokkend is? Durven we ervoor uit te komen dat er iets totaal niet klopt, of zwijgen we omdat we bang zijn voor het oordeel van anderen? Trekken we ons terug, of spelen we een klein beetje het spel mee?

Gisteren ontmoette ik een ‘klokkenluidster’. Iemand die in het openbaar gewag durft te maken van wantoestanden. Ze riskeert nogal wat, zit zelf zonder inkomen.  ‘Klokken luiden’ is niet gemakkelijk. Johannes was ook een klokkenluider omdat hij de situatie durfde te benoemen.  En in het vervolg van het verhaal kostte het zijn leven.
In de huidige politieke situaties en in de oorlogvoering tussen landen verliezen veel mensen die uit durven te komen voor de waarheid, het leven.

Wat is waarheid?  Dat is een vraag om diep over na te denken. Eigenlijk een vraag om de stilte mee in te gaan. In het klein en soms in het groot zijn we niet altijd waarachtig. Wij kunnen bang zijn voor de mening van de buren of de familie, of vrienden. Het zoeken naar WAARHEID, kan werk zijn van rechercheurs, maar is allereerst in ons eigen leven een werk voor ieder van ons. Zelfonderzoek, en als het ware in de spiegel durven kijken waar wij soms om eigen bestwil de werkelijke gebeurtenissen heel slim kunnen verdraaien of manipuleren, om zelf buiten schot te blijven.

Wat Jezus hierover zegt in het Johannesevangelie? Ik ben geboren en naar de wereld gekomen om van de waarheid te getuigen, en ieder die de waarheid is toegedaan, luistert naar wat Ik zeg (Joh 18, 37 b).

Laten we bidden

Goede God en Vader,
uw Zoon is de Weg, de Waarheid en het Leven.
Mogen wij, door onze verbondenheid met Jezus,
steeds waarachtiger leren leven.
Begeleid ons bij de afstemming op Hem
die puur Waarheid is.
Amen!

Beste mensen,
deze weg wens ik jullie allemaal toe!
Ricky Rieter

Reacties

  1. Beste Ricky,
    Dank voor uw bijdrage aan woord van leven.
    Deze keer wil ik een aanvulling meegeven.
    De vraag ' Wat is waarheid?' is een filosofische vraag denk ik. Voor ons christenen is het antwoord inderdaad Christus. Wij leggen ons leven in Zijn handen en vinden daarin ons ware geluk. Doch ik vind niet dat wij dat kunnen opleggen aan anderen. Wij kunnen daarover getuigen idoor onze manier van leven maar ook voor ons blijft het dagelijks een oproep o met deze vraag om te gaan. Anderen zullen deze vraag anders invullen. Ook Herodes in de bijbeltekst is op zoek naar wat voor hem waarheid is en zijn geweten knaagt na de onthoofding van Johannes. Aan hem dus en aan ieder van ons om de stilte in te gaan en te voelen wat ons vreugde geeft.
    Mvg Anne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ieder zijn eigen waarheid heeft dan komen we nergens

      Verwijderen
    2. En zowat iedere Hollandse protestant heeft een eigen waarheid

      Verwijderen
    3. Ze weten het allemaal beter dan de paus

      Verwijderen
  2. Sterven aan jezelf!
    Zo Jezus in jou laten LEVEN...
    dàn ken je en handelt je in WAARHEID !
    Een levenslange weg, om met vallen en opstaan op Zijn Weg mee te gaan !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 'klokkenluider' durven zijn...
    de bisschop van ons bisdom heeft enige tijd geleden bepaald dat de nalatenschap van een opgeheven zustercongregatie geheel ten goede komt aan volledig door hem bepaalde 'goede doelen'. die doelen wijken sterk af van de doelen die de zusters in hun 'testament' hadden aangegeven. ook op de nalatenschap van een andere congregatie heeft hij nu zijn inhalige ogen gevestigd, en het zal hem lukken, tegen de wil van die congregatie om dat geld binnen te halen. er verscheen een groot en kritisch artikel hierover in de nl krant 'trouw'. ik zou willen dat wij als kerkgemeenschap van de parochie waar ik onderdeel van uit maak onze stem lieten horen. zeker omdat die bisschop onze kerk de afgelopen jaren steeds meer is gaan gebruiken als zijn 'pied-a-terre' in de hoofdstad. maar iedereen houdt zijn mond....
    ik ben ernstig invalide en aan huis gebonden en volg de missen via tv en laptop. ik heb geen enkele stem meer in 't kapittel' en voel me erg machteloos.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. het genoemde artikel:
    https://www.trouw.nl/religie-filosofie/veel-kloosterordes-staan-op-uitsterven-de-bisschoppen-azen-op-het-geld-van-de-zusters~ba96e44c/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat gebeurt in Holland, ik leef in Vlaanderen

      Verwijderen
    2. Laat die bisschoppen maar azen op het geld

      Verwijderen
    3. Je kunt niet God en de mammon dienen. Dit zeg ik niet, de uitspraak komt van de Heer himself.

      Verwijderen

Een reactie posten