Marteldood Joh de Doper

VANAF  DE MOEDERSCHOOT
Jr 1, 17-19

De korte eerste lezing betreft enkele verzen uit het eerste hoofdstuk van het boek Jeremia. Waarschijnlijk is deze lezing gekozen om een parallel te trekken met de evangelielezing over de marteldood van Johannes de Doper. (Onlangs kwam die al ter sprake in het evangelie volgens Matteüs).

Jeremia, is een van de grote profeten en Johannes de Doper stond eeuwen later als profeet op de grens van het Oude en het nieuwe Testament. Profeet word je niet zomaar. Het is een roeping die veel van je vraagt: namelijk om mensen tot de orde te roepen als ze afwijken van het rechte pad. Vaak spreken profeten met zware en strenge woorden. Niet direct een leuke job, want die woorden roepen meestal grote weerstand op in de mensen tot wie ze gesproken zijn.

Van Jeremia is bekend dat hij zich aanvankelijk verzet tegen zijn roeping: Ik ben te jong. Maar als God iemand roept, dan kun je er eigenlijk niet goed aan ontkomen. God zegt echter in enkele voorgaande verzen: Voordat Ik je vormde in de moederschoot, had Ik je al uitgekozen …  en ook dat Jeremia voor niemand bang hoeft te zijn. Dan raakt God Jeremia’s mond aan met de woorden: Hiermee leg ik mijn woorden in jouw mond.
En later: Ik maak je tot een vestingstad, en een ijzeren zuil, tot een bronzen muur om stand te houden tegen het hele land …Ze zullen je bestrijden , maar je niet overwinnen, want Ik zal je terzijde staan en je redden.

Herkennen we dat we ons soms tegen onze roeping verzetten? Durven we het aan om met Gods roepstem de volle zee  op te gaan? Als God je roept, gaat die roep altijd gepaard met zijn nabijheid. Lijden is niet uitgesloten. Dat was het niet voor Jeremia en ook niet voor Johannes de Doper. Jeremia heeft veel geleden, zag het op een gegeven ogenblik niet meer zitten: Wee mij! Ach moeder, dat u mij moest baren … Hij verwenste als het ware de dag dat hij geboren was. En dat terwijl hij van de moederschoot af toch al geroepen was.

Heb je ooit het gevoel gehad dat ook jij, en ieder mens, vanaf die veilige moederschoot al geroepen is voor onze taak in deze wereld? Nee, we zijn geen profeten, maar we hebben wel een individuele roeping die niemand anders vervullen kan. We mogen erop vertrouwen dat onze roeping met een overvloed aan genade gepaard gaat. Wees voor niemand bang, want Ik zal je terzijde staan en je redden.

Laten wij bidden met woorden uit psalm 22

U hebt mij uit de buik van mijn moeder gehaald,
mij aan haar borsten toevertrouwd,
bij mijn geboorte vingen uw handen mij op,
van de moederschoot af bent U mijn God.

 Goede Vader,
wij willen U danken voor het leven.
Het komt uit U voort,
en U bent ons nabij,
wat er ook gebeurt in ons leven.
Wij danken U, door Jezus, Uw Zoon
die ons in het lijden is voorgegaan
naar de weg die ten leven leidt.
Amen!

Lieve mensen, leef in het volle bewustzijn dat we geroepen zijn tot Leven in overvloed!
Ricky Rieter

Reacties

  1. Persoonlijk vind ik dit een heel moeilijke. "geroepen is voor onze taak in deze wereld? Nee, we zijn geen profeten, maar we hebben wel een individuele roeping die niemand anders vervullen kan. We mogen erop vertrouwen dat onze roeping met een overvloed aan genade gepaard gaat". Voor wat zijn wij geroepen?! Zoek we het te ver? Zoeken we niet genoeg? Ik weet het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik geloof dat ik, dat ieder mens, geroepen is om 'zichzelf' te zijn, te worden zoals God mij ten diepste bedoeld heeft. laat dat nu juist de meest lastige opdracht zijn in het leven, waar ik het liefst met een grote boog omheen lopen, liefst de andere kant opkijk als het zich aandient. het is mijn blinde vlek die ik alleen met Gods hulp onder ogen kan komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat Stefan zegt is wel een beäming op het feit dat we allemaal geroepen zijn, maar hij geeft ook aan dat het moeilijk is die te volgen als je die roeping tegenkomt. Ik denk dat die roeping er altijd is, dus je hoeft niet te wachten totdat je die tegenkomt. Het 'zijn in het hier en nu' is het moment van je roeping. Zichzelf zijn daarin, zoals God je ten dienpste bedoeld heeft, geeft Stefan aan. Dankjewel Stefan, je zit dicht bij het vuur van die roeping ontdekt te hebben. Zo blind is jouw blinde vlek niet. Dat je er graag in een boog omheen loopt, doet er niets aan af.

      Verwijderen
  3. Als christen zijn wij allen geroepen. Geen enkele gedoopte kan zich daaraan onttrekken. Wat zegt de Kerk daarover?
    “Omdat de gehele Kerk uit haar aard missionair is en het werk van de evangelisatie beschouwd moet worden als een fundamentele plicht van iedere christen, moeten alle christengelovigen, bewust van hun eigen verantwoordelijkheid, hun deel in het missiewerk bijdragen” (Paus Johannes Paulus II). Steeds opnieuw heeft de Kerk alle gedoopten herinnerd aan deze plicht tot evangelisatie.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten