vrijdag in week 21 door het jaar

OVER HET BELANG VAN ALERTHEID VOOR HET KOMEN VAN DE HEER
(bij Mt 25, 1-3)

De parabel die we vandaag horen wordt – zeer terecht overigens – gewoonlijk gelezen in het licht van onze ontmoeting met de Heer aan de grens van de aardse tijd met deze van de eeuwigheid. Daar zullen we Hem ontmoeten als verlosser, als rechter, als God die – wanneer we ja zeggen – ons met open armen zal ontvangen en welkom heten.

Maar we mogen deze parabel ook lezen in het licht van de Heer die dagelijks tot ons komt en bij ons is. Jezus is immers niet enkel toekomst, Hij is ook heden en hier. En het is goed alert te zijn voor Jezus’ dagelijks komen tot ons, waakzaam voor zijn aanwezigheid in en onder ons.

In alles, en doorheen alles, nodigt God uit lief te hebben. Zijn Zoon, die Hij met al zijn liefde in onze ziel gebaard heeft, wacht op ons ja-woord, onze overgave aan Hem. Vanuit ons allerindivudueelste ikje zullen we daar niet in slagen. Dit kan enkel in genade. Die genade vinden we in de heilige Geest die als een vlam zonder ophouden brandt diep in onze ziel. In zijn gloed nodigt de Geest uit ons bij Hem te warmen, om in Hem de genade te vinden ons te schenken aan de Heer.

En Jezus ... die staat klaar, wakker als Hij is, om ons te ontvangen. In die zin is Jezus zelf het beeld bij uitstek van evangelische waakzaamheid. Hij is alert op ons komen naar Hem. En van zodra wij enige neiging vertonen - in de gloed van de Geest - ons te openen voor Hem, zal Hij ons ten diepste vervullen met zichzelf om - in eenheid met ons -  op weg te gaan.

Maar dit vraagt dus op onze beurt waakzaamheid. In wezen is geloof immers je toevertrouwen aan de Heer. En dit kan alleen maar wanneer je wakker bent voor zijn komen in jouw leven.

Geloof is dus ten diepste een gebeuren van alertheid, van wakker zijn, van fris in het leven staan; blij en dankbaar om de Heer die je komt vervullen met zichzelf, om je zo in staat te stellen lief te hebben naar het beeld van de Vader.

Laten we bidden

Heer Jezus,
maak van ons oplettende mensen
die niet verdwalen in hun eigen ik los van U,
maar maak ons tot verliefde mensen
op uw aanwezigheid,
omwille van de liefde,
waarin en waartoe God ons roept.
Kom heilige Geest.
Amen.

Laat, ondanks de regen, God je zon zijn vandaag.
Met een genegen groet,
kris

Reacties

  1. NIET alleen vandaag maar ALLE dagen van ons leven !! Want HIJ die we onze GOD noemen is er ALTIJD !!!!!! DE Heer en Meester van het AL!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mooi gesproken kris! een andere belg, jan van ruusbroec, zei dit in de 14de eeuw ook al heel mooi: siet, de Brudegom komt, gaet ute Hem te ontmoeten! deze ene zin uit de lezing van vandaag gaf hem genoeg inhoud om zijn hele leer over de mystieke ervaring uiteen te zetten. 'de geestelijke bruiloft', nog steeds een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten