donderdag in week 29 door het jaar

LEVEN IN GODS GENADE

Vandaag lezen we bij Paulus aan de christenen van Rome: 'Het loon van de zonde is de dood, maar de genade die God schenkt is het eeuwige leven in Christus Jezus, onze Heer.'

Elke mens is geroepen te leven, en wel ten volle. Voor een christen betekent dit: een leven leiden in God, vanuit Christus' aanwezigheid die hem bewoont. Of anders gezegd: Christus door hem, met hem, in hem. Het betekent in naam van Christus, en verinnigd in Hem, Gods goedheid zijn doorheen gebed en daden van goedheid. Hiermee beantwoordt de christen aan z'n oerroeping, namelijk het geschapen zijn naar Gods beeld en gelijkenis. Door Gods liefde te belichamen vindt hij ook zijn diepste identiteit. En dat doet hem leven; nu reeds, en over de dood heen, tot in de eeuwigheid.

Wie de zonde bemint en koestert, wie haar voedt en zichzelf alle kansen ontneemt in liefde te ontplooien, begeeft zich in een dood-lopend straatje. Men zoekt vreugde en bevrediging in oppervlakkig geluk door het ego de enige beweegreden te laten zijn van het bestaan. Maar in de diepte vervreemdt men zich van God, waardoor de ziel verdort en het hart - als plaats van liefde - sterft.

Vandaag een oproep te kiezen voor het leven. De sleutel om hierin te slagen, zo lezen we bij Paulus, is 'de genade'. Geen eigen krachtpatserij, geen zelfredding, maar de hulp, de genade van de Heer. Denk aan Theresia van Lisieux die ons spreekt over de ontdekking van haar korte (of kleine) weg: heiligheid hangt niet af van eigen prestaties, maar enkel van de genade die de Heer geeft, en van ons toevertrouwen aan Hem.

Moeten we dan zelf niets doen? Hangt het dan enkel af van God? Dit laatste zou een grote vergissing zijn. God heeft ons wel degelijk nodig. Wat Hij vraagt is onze keuze voor Hem: ons ja-woord. Hij vraagt onze overgave aan Hem, opdat Hij kan doen wat Hij zo graag wil doen: ons in Christus omvormen tot zijn liefde, zodat Hij door ons heen en verenigd met ons kan leven: bidden, zingen, dansen, werken.

Ons toevertrouwen aan Christus is de keuze die wij kunnen, en in zekere zin 'moeten', maken. Op deze wijze kan de Heer zijn werk doen, zijn genade schenken, die we zo nodig hebben om die mensen te worden die God voor ons droomt.

Laten we vooral niet denken dat deze weg een pad is vol rozenblaadjes, waar het geluksgevoel alom tegenwoordig is. Oh nee. Ware overgave aan de Heer zal een omvorming in ons tot stand brengen die van die aard is dat het ons ongetwijfeld zal brengen tot op het kruis van de Heer. En dan zijn we bij het evangelie van vandaag, dat ons uitnodigt niet halvelings te kiezen, maar ten volle, met een gezonde radicaliteit. Met alle gevolgen van dien. De omvorming door Christus aan ons gedaan, kan namelijk verdeeldheid teweeg tussen hen die kiezen voor Gods liefde en hen die zich ertegen verzetten. Dit kan verdeeldheid zaaien binnen gezinnen, families, kennissenkringen, op werkvloeren of waar dan ook.

Wat we dán zullen moeten leren is, zoals Jezus, deze pijn omarmen, ons bewust zijnde dat ze wezenlijk hoort bij het volgen van het evangelie. Dit betekent, naar het Woord van de Heer, Gods liefde bewaren, nederig blijven, niet en nooit veroordelen, maar juist vergevingsgezind in Gods barmhartigheid de ander altijd beminnen; nederig, afdalend, moedig.

Moge de Heer met ons deze weg gaan.

Laten we bidden

Heer,
help ons in U te kiezen voor God,
voor het volle leven.
Omwille van de wereld
waartoe Gij ons zendt.
Om deze genade bidden we,
in uw naam.
Amen.

Een vredevolle dag,
kris

Reacties

  1. Heel juist, Kris, onze diepste waardigheid is dat we kind en beeld van God zijn. Dat is een vuur dat Jezus op wou zien laaien, maar dat er maar komt door het doopsel van Zijn kruisdood. Ons doopsel is met Hem doodgaan aan de eigengereide mens en gaan leven voor God en voor de anderen. Dat is de gerechtigheid: recht doen aan God en aan elke medemens. Niet iedereen zal zo'n levenskeuze kunnen aanvaarden. De eerste christenen werden vervolgd, omdat Rome dat niet verstond. Ook nu hebben wij allen familieleden die hun kinderen niet meer laten dopen om welke reden dan ook. We moeten dat niet veroordelen, maar we moeten voor hen bidden. Uit pure liefde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Iedereen die het goede doet is een kind van God

      Verwijderen
    2. Zeker, Piet, want als alleen de gedoopte mensen in de hemel komen, zullen daar veel plaatsen open blijven. Toch blijft het doopsel de normale toegangsweg naar een leven met God. God kent echter ook wegen die wij niet kennen. Er is bv. het doopsel van verlangen. Dat troost mij, want vele ongedoopte mensen zullen bij hun ontmoeting met de Heer op het einde van hun leven zeggen: 'Heer, had ik het doopsel gekend, dan had ik het zeker aangenomen'.

      Verwijderen
    3. Ik haal mijn inspiratie uit het evangelie 1joh2, 29. Ik wil ook geen ander evangelie verkondigen. Ook de 10 geboden zijn voor altijd geldig.

      Verwijderen
  2. Je kunt altijd iets leren.
    Leren onbeperkt en onvoorwaardelijk liefde te geven is en blijft de ultieme les.
    Wat heb je tot nu toe geleerd...tot op de dag vandaag?
    Was jouw leren gericht op werelds leren...of op tijd-loos leren?
    Een mooie bezinningsvraag voor vandaag donderdag 26 oktober...
    Een gezegende dag toegewenst

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vertrouwen is toch zo moeilijk... Ik houd zo graag de touwtjes in handen... Ik voel mijn onmacht... Het is de heilige Theresia die me aanspoort: 'Wat God behaagt in mijn kleine ziel is dat Hij ziet dat ik mijn kleinheid en armoede bemin, dat ik een blinde hoop heb in zijn barmhartigheid'.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik moest bij Kris woorden denken aan de oorlog die nu woedt in israel/gaza: hoe makkelijk kiezen we partij, hoe moeilijk is het om voor de liefde te blijven kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. laten we morgen gehoor geven aan de oproep van de paus om ter bidden en te vasten voor vrede in het Heilige Land.

      Verwijderen
    2. De partij die we moeten kiezen is de gerechtigheid, die is onsterfelijk.

      Verwijderen
  5. VRIJDAG 27 OKTOBER GEBEDSDAG VOOR VREDE
    Gebed om vrede in het Heilig Land
    God van gerechtigheid en mededogen, wij roepen tot U voor allen die lijden in het Heilig Land. Voor uw geliefde kinderen, Israëli’s en Palestijnen, die getraumatiseerd zijn en vrezen voor hun leven. Heer, ontferm U. Voor families die rouwen. Voor wie beelden zagen die voor altijd op hun netvlies gebrand staan. Voor wie in angst en onzekerheid wachten op nieuws. Voor wie de hoop elke dag kleiner wordt. Heer, ontferm U. Voor jonge mannen en vrouwen die zich klaarmaken voor het front en de last dragen van wat anderen hebben gedaan of van wat van hen zal worden gevraagd. Heer ontferm U. Voor de burgerbevolking in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever: dat zij beschermd worden, dat elk mensenleven telt en gekoesterd en herinnerd wordt. Heer, ontferm U. Voor gewonden en voor hen die hun leven lang littekens zullen dragen. Voor wie wanhopig op zoek zijn naar medische verzorging waar die niet te vinden is. Heer, ontferm U. Voor dokters en hulpverleners die hun eigen leven op het spel zetten om dat van anderen te redden. Heer, ontferm U. Voor wie in hun hart woede voelen en geweld met geweld beantwoorden. Dat Gij hen verrast met Uw barmhartigheid en hun hart ombuigt tot vriendelijkheid voor hun medemensen. Heer, ontferm U. Voor vredestichters, wier verbeelding groot genoeg is om andere wegen voor te stellen. Dat ze kunnen spreken en handelen en gehoord worden. Heer, ontferm U. Almachtige en liefdevolle God, Gij hebt beloofd dat er een dag komt waarop zwaarden omgesmeed worden tot ploegijzers. Kom ons nabij in onze nood en breng vrede over dit geteisterde land. Amen.
    Gebed van Justin Welby Aartsbisschop van Canterbury

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel graag wil ik bidden voor de vrede. Maar we moeten niet alleen denken aan Israël en de Palestijnen. Er zijn zoveel oorlogen over de gehele wereld en ik wil ieder land en ieder volk insluiten in mijn gebed. Het leed dat zoveel mensen moeten ondergaan is voor iedereen hetzelfde verdriet. Ik bid ook voor de leiders van het land. Dat zij tot het inzicht mogen komen dat dit niet de goede weg is. De grootste wens: “ Vrede voor iedereen”.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ons toevertrouwen aan Christus is de keuze die wij kunnen, en in zekere zin ‘moeten’, maken. Op deze wijze kan de Heer zijn werk doen, zijn genade schenken, die we zo nodig hebben om die mensen te worden die God voor ons droomt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten