vrijdag in week 29 door het jaar

STAAN IN DE STROOM VAN GODS GENADE

Vandaag lezen we bij Paulus: 'Ik doe niet wat ik wil, het goede, maar juist wat ik niet wil, het kwade, dat doe ik.'

Zo menselijk. Zo herkenbaar. Ik ben blij en dankbaar te lezen dat ook de grote Paulus hiermee vocht. Want voeren we niet allen die strijd? Diep vanbinnen weten we hoe het moet, en dragen we zelfs de oprechte intentie hieraan gehoor te geven ... De praktijk echter leert ons dat het vaak gebeurt dat we niet doen wat we eigenlijk willen doen. De mens is, wat dit betreft, een merkwaardig wezen.

Het zegt iets over de innerlijke strijd tussen het volgen van ons ego versus het volgen van Gods stem. Een inwendig oorlogje dat ieder - de ene allicht al meer dan de andere - dagelijks moet uitvechten.

Hoewel ... uitvechten. Moeten we dit echt zelf uitvechten?
In zekere zin toch wel, ja. Zoals we gisteren zeiden: we moeten bereid zijn de keuze te maken voor God, tegen het kwaad. De keuze om te leven in Christus. Die keuze moet ieder van ons maken, en daar dragen we als persoon een immense verantwoordelijkheid in.

Anderzijds moeten we de Heer zijn werk laten doen, en moeten wij gaan staan in de stroom van zijn genade, zodat de omvorming naar Gods liefde meer en meer vorm kan krijgen. Maar zelfs dit 'gaan staan in de de stroom van Gods genade' hoeven we niet zelf te doen. Het is zelfs beter dat we het niet doen. Want als we het doen, of trachten te doen, eigenen we ons Gods genade toe. De werkelijke genade bestaat er in je in stilte toe te vertrouwen aan de heilige Geest die je zal brengen in die stroom van Gods genade. Het nietsdoen omarmen ... daarover gaat het. Opdat God álles kan doen.

Laten we bidden

Heer God,
wij danken U om uw hand
die Gij voortdurend naar ons uitstrekt
doorheen uw Zoon.
Geef ons de nederigheid en de liefde
onze hand in de Uwe te leggen,
ons ten diepste toevertrouwend aan Christus.
Moge de Geest ons binnenleiden
in dit gebeuren.
Alle dagen van ons leven.
Amen.

Ik wens ieder van jullie een mooie godsontmoeting toe vandaag.
Alle Goeds, kris

Reacties

  1. Jij heb me en ons door deze aanmoedigende woorden gezorgd voor een Godsontmoeting Kris !
    Hij die altijd klaar staat om mij ,die zo dikwijls handelt zoals Paulus schrijft
    "Ik doe niet wat ik wil 'het goede , maar wat ik niet wil ,het kwade !'
    Vrede en alle goeds Kris met een dankbaar hart !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn leven is ten goede beginnen veranderen toen ik de beslissing nam om mijn leven en mijn wil aan God, zoals ik Hem begrijp, toe te vertrouwen. Dit is de beste beslissing die ik tot nu toe genomen heb.
    Bedankt Kris en Ricky voor uw dagelijkse duiding.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De mens is een complex wezen. Er zijn conditioneringen, (irreële) angsten, patronen van (zelf)veroordeling, (opgelegde) schuld- en schaamtegevoelens... Ik handel vaak vanuit mijn onbewuste, vanuit negativiteit en angst. Het vraagt veel toewijding en zelfonderzoek om Gods stem te verstaan... Het is een genade om daar naar te leven... Met Gods Geest... in overgave en liefde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel anonieme blogger. Wat moedig om uit te spreken hoe het van binnen in je aanwezig is, het moeilijke, en je gevoelens daarbij. Ja, het is waar wat je zegt tussen de regels door. Negativiteit en angst lossen niets op. Toewijding en zelfonderzoek om Gods stem te verstaan zijn de weg, die je, al zit de moed soms in je schoenen, toch verlangt te gaan, en blijkbaar ook gaat. Met Gods Geest in overgave en liefde! Gods Geest stelt nooit teleur. Leg het in gebed neer, en wie weet, zullen andere bloggers je ook meenemen in gebed (ik doe dat ook).

      Verwijderen
    2. Dankjewel Ricky voor je bemoedigende woorden, voor je gebed. Dat betekent veel voor me.

      Verwijderen
  4. Dankbaar voor deze duiding. Dankbaar voor de bloggers. Het creëert voor mij een mooie verbondenheid.
    Vrede en alle goeds.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vandaag is een dag van vasten en gebed voor de wereldvrede

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Om 18u. kan je op Radio Maria (cf www.radiomaria.be) de gebedswake voor de vrede live mee volgen met Paus Franciscus

      Verwijderen
    2. In de leestip van vandaag staat dat prachtige gebed voor de vrede. In verbondenheid met zoveel mensen, moet dit een grote impuls zijn om verder te komen in vredesdenken, vredesvoelen, meeleven met de lijdenden.

      Verwijderen
    3. je kan het ook rechtstreeks bekijken via het internet (ook na de viering, op elk gewenst ogenblik).

      Verwijderen

Een reactie posten