woensdag in week 29 door het jaar

VERANTWOORDELIJKHEID
(Bij Lc 12, 39-48)

Onderstaande overweging is naar woorden van Jan Bots, sj

Petrus vraagt aan Jezus: ‘Heer, is deze gelijkenis alleen voor ons bedoeld of voor iedereen?’

Het evangelie is nooit voor ons met uitsluiting van anderen en het is nooit voor anderen met uitsluiting van ons. Het evangelie is altijd voor iedereen. Het evangelie is altijd voor u, voor mij. Het is Gods woord aan u, aan allen gericht.

Dat krijgt Petrus meteen te horen. Die waakzaamheid waar iedereen aan wordt gehouden, wordt nu heel bijzonder in deze gelijkenis toegepast op mensen zoals Petrus, die door God geroepen zijn om leiding te geven aan de gelovige gemeenschap. Maar dat heeft weer tot gevolg, dat, als er weer een vermaning wordt gegeven, degene die niet in die functie staat, kan gaan denken: dat gaat over de leiders en ieder die geen leider is heeft daar niets mee te maken. Ja, hij kan zelfs, in de bijzondere toepassing van dit woord over de waakzaamheid bij de leiders gaan denken, dat hij als ondergeschikte helemaal geen verantwoordelijkheid heeft, dat hij zijn verantwoordelijkheid kan afwentelen op de leider.

Dat gebeurt heel veel. De mensen in de wereld geven de schuld aan de Kerk, of mensen in de Kerk geven de schuld aan priesters, aan de bisschoppen, de mensen die er voor staan zijn schuldig aan het verval van de Kerk. De priesters kunnen zeggen: het zijn de bisschoppen die niet goed leiding geven, en de leken kunnen zeggen: de priesters geven het slechte voorbeeld, of mijn ouders, of mijn omgeving, of de geseculariseerde, ontkerstende maatschappij. Daar kan ik niets aan doen. En zo geeft ieder de ander de schuld van het verval van de Kerk.

De parabel leert ons inderdaad een grote verantwoordelijkheid voor wie in de leiding staan. Maar wat de leiders zijn binnen de Kerk naar hun geloofsgenoten toe, dat zijn alle christenen in hun houding tegenover elkaar, en in wezen naar alle mensen in de samenleving.

Leiders zijn geroepen zout der aarde te zijn. En daar ieder van ons in wezen geroepen is om 'leider' (lees: dienaar van de Heer, van de gemeenschap) te zijn, is ieder van ons geroepen zout te zijn in deze wereld, ieder met zijn gaven, ieder in zijn specifieke roeping, ieder in zijn functie. Van ieder van ons kan worden gezegd dat ons veel is toevertrouwd, en dat veel is eigenlijk nog te weinig gezegd, want het woord van God is ons toevertrouwd.
Ons is zo veel toevertrouwd, dat Petrus in zijn eerste brief aan ons allen zegt: 'Gij zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilige natie, Gods eigen volk, bestemd om de roemruchte daden te verkondigen van Hem die u uit de duisternis heeft geroepen tot zijn wonderbaar licht' (1 Pe 2,9).

Als bij ons het licht dooft, minder begint te stralen, dan dooft het licht in onze omgeving, dan verflauwt de hoop bij gelovigen en niet-gelovigen.

Het licht van Christus is in ons hart aangestoken en dat mag / moet blijven schijnen en stralen naar buiten toe.

Steeds weer opnieuw dat licht van Christus opnemen, dat is wat wij doen wanneer wij luisteren naar Gods Woord en er gehoor aan geven.

Laten we bidden

Goede Vader
geef ons liefde voor de Kerk,
liefde voor elkaar,
liefde voor ieder mensenkind,
opdat we,
in naam van Jezus,
onze verantwoordelijkheid mogen nemen
opdat ieder de weg mag vinden
die hij of zij te gaan heeft.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Een mooie woensdag.
Van harte, kris

Reacties

  1. Wij zijn inderdaad een uitverkoren geslacht. Ik ben een boek aan het lezen 'Hoe het christendom de beschaving heeft gered... en dit opnieuw moet doen'. Nu besef ik pas wat Jezus ons heeft gebracht. Het boek beschrijft goed gedocumenteerd hoe het er aan toe ging in de antieke heidense wereld. Een kind was van geen tel, zeker een meisje niet. Die werden geaborteerd of als ze geboren werden gewoon gedood. Er zijn riolen verstopt geraakt door de beenderen van gedode meisjes die het levenslicht niet mochten zien, omdat de vaders voor hen een grote bruidsschat zouden moeten betalen als ze eenmaal trouwden. Meisjes van elf jaar werden dan ook weggeschonken aan een oudere man om er van af te zijn... zonder bruidsschat. Ook vrouwen telden niet mee. Die hadden niets te zeggen. Slechts één procent van de Romeinen was van tel, de 99 procent anderen waren slaven of nietswaardige mensen. Nu begrijp ik wat Jezus in het evangelie vandaag zegt: 'Begint die dienaar de andere meisjes en knechten te slaan...' Dat ene procent deed niets anders, als ze mekaar al niet uitmoordden, dan zich over te geven aan hun driften. De slaven werden verkracht en zij mochten en konden er niets aan doen. Een slaaf had geen rechten. Zijn baas deed met hem of haar wat hij wilde, ook seksueel misbruiken. Jezus, wat ben je bedankt dat u ons iets anders kwam leren. U bracht ons de liefde, want in de Oudheid hielden de mannen zelfs niet van hun vrouwen. Maar nu is Adam dood. En met hem de zonde ook. U hebt de zonde en de oude Adam - dat zijn wij allemaal - aan het kruis gehangen. Nu mogen we leven voor de gerechtigheid, d.w.z. recht doen aan God en aan ELKE medemens, ook aan een ongeboren kind, ook aan een stervenszieke mens, ook aan een andersvalide. Want in de Oudheid werd een kind met een gebrek op last van de vader zomaar gedood. Leven in de liefde, leven voor God en voor de anderen, dat is nu onze roeping. En als de verleidingen of de verzoekingen komen om toch zonde te doen, Heer, laat ons dan bidden: 'Maak ons liefdevol weerspannig voor het kwade'. Ja, zo en alleen zo kunnen we de zonde overwinnen. Het gaat niet met een krampachtig 'neen', wel met een toegeven dat sommige dingen aantrekkelijk zijn, bv. kwaad spreken of negatief denken over anderen, of zelfs de ander misbruiken, maar zeg dan: 'Heer, U houdt zoveel van mij, ik wil en ik kan U en Uw H. Geest niet langer bedroeven'. Dan zal het kwaad uit ons leven weggaan. We gaan recht doen aan God en aan de mensen, zelfs aan de schepping, omdat wij leven in de ware liefde die Jezus ons bracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoeveel kinderen zijn er dit jaar niet geaborteerd? We keuren zelfs die wetten goed...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'We' keuren zelfs die wetten goed... Ik denk het niet! Heel veel mensen keuren die wetten helemaal niet goed! De grootste verantwoordelijkheid ligt bij de beleidsmakers. Spijtig genoeg is er een grote versplintering in partijen en partijtjes zodat elke keuze die je maakt nooit garant staat voor een duidelijk beleid.

      Verwijderen
  3. Ja we glijden weg. Conclusie we moeten meer van onze bergrede laten horen vertaald naar onze wereld nu.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten