zondag 27 door het jaar - A

OVER GODS OEVERLOZE LIEFDE

Onderstaande overweging is van de hand van Vincenzo Paglia (voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven en spiritueel raadgever van de gemeenschap Sant’Egidio), ontleend aan het boek ‘Het Woord van God elke dag – 2023’, uitgegeven bij Halewijn.

Al drie zondagen op rij vertelt de Schrift ons over de wijngaard. Als Jezus deze toespraken houdt, horen zijn toehoorders de talrijke teksten uit het Oude Testament weerklinken die betrekking hebben op de wijngaard van de Heer, waaronder het gebed: ‘God van de hemelse machten, keer U tot ons, kijk neer uit de hemel en zie, bekommer U om deze wijnstok, de stek die uw hand heeft geplant, het kind dat U zelf hebt grootgebracht.’ (Ps 80, 15-16).

Ook onze wereld kan vergeleken worden met de wijngaard waarover de Schrift ons vertelt. De Heer blijft werkers zenden om zijn wijngaard te verzorgen, maar vindt helaas vaak wrange druiven. Hij ziet de bitterheid van onze daden, de dorheid van ons hart, de gierigheid van onze gevoelens, het gebrek aan gastvrijheid voor hen die de Heer ons zendt.

En Hij stelt zichzelf een vraag, bijna alsof Hij de schuld voor het gebrek aan vruchten bij zichzelf zoekt: ‘Wat moet Ik nog meer doen voor mijn wijngaard wat Ik niet heb gedaan?’

Het hart van dit evangelie is het verhaal van een volkomen gratis liefde: die van God voor zijn land, voor ons leven. Een grote, grenzeloze liefde, die zelfs de ondankbaarheid van de mensen, van die opstandige wijngaardeniers, niet vreest.

De ware hoop die aan de geschiedenis van de mensen ten grondslag ligt en haar redt, ligt erin dat de Heer zijn liefde voor de mensen niet vermindert, maar juist vermeerdert. ‘Later’ stuurt de landeigenaar zijn eigen zoon, in de overtuiging dat ze die zullen sparen.

Maar nee, de woede van de wijngaardeniers barst los en zij besluiten hem te doden om zijn erfenis te bemachtigen. Ze grijpen hem, gooien hem de wijngaard uit en doden hem.

Op het moment dat Jezus deze woorden ('De steen die de bouwers afkeurden is de hoeksteen geworden') uitspreekt, zijn ze misschien alleen voor Hemzelf duidelijk. Maar vandaag begrijpen wij ze ook: ze beschrijven letterlijk wat er met Jezus zal gebeuren.

Aan het eind van de gelijkenis vraagt Jezus zijn toehoorders wat de landeigenaar zal doen met de wijnbouwers van hem. Het antwoord klinkt logisch: Hij zal die ellendelingen een ellendige dood bezorgen, en de wijngaard zal hij aan andere wijnbouwers geven, die vruchten aan hem afdragen wanneer het er de tijd voor is. Die vruchten zijn gerechtigheid, barmhartigheid en liefde die ons deel maken van Gods volk.

Aan de vruchten herken je de boom …

Laten we bidden

Almachtige eeuwige God,
U blijft alle mensen roepen
en met geduld wacht U
van elk van ons het antwoord af.
Wij bidden U dat de drukte van het leven
uw uitnodiging niet overstemt,
dat wij niet vergeefs uw roepstem horen.
Doe ons ondervinden hoe U groei en rijping geeft
en wij, uw kerk, geroepen zijn
uw wijngaard gestalte te geven.
Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U leeft en heerst
in de eenheid van de heilige Geest,
God, door de eeuwen der eeuwen.

Amen.

Zegen over deze zondag.
Van harte, kris

Reacties

  1. Ook onze harten doen pijn met wat er gebeurt in Kerk en wereld !
    Laten we voor elkaar bidden om Hem na te volgen !
    Alleen dàn zullen wij goede, vergevingsgezinde en liefdevolle 'wijnbouwers 'worden en zijn !
    Aan Jezus Hand gaan we en doen we dan wat de 'Landeigenaar 'van ons vraagt !!!
    Dat brengt véél lijden en onbegrip voort !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank Kris voor uw levend woord omtrent de blijde boodschap. Laten we allen in gebed verzameld blijven, in deze wereld is de nood groot en kunnen we enkele onophoudelijk tot gebed gaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten