zondag 29 door het jaar - A

TERUGGAVE DOOR LIEF TE HEBBEN

Bij onderstaande overweging inspireerde ik me op Vincenzo Paglia, ontleend aan 'Het Woord van God elke dag - 2023', uitgegeven bij Halewijn / Sant'Egidio

'Is het toegestaan de keizer belasting te betalen of niet?', vragen de farizeeën om Jezus in de val te lokken. Het lijkt een vraag die niets met ons leven of met onze tijd te maken heeft. En toch spreekt het evangelie altijd tot ons, ook vandaag. Het is geen boek uit het verleden dat nu en dan afgestoft moet worden of een stichtelijk boek uit de oudheid. Het evangelie is God zelf die tot ons spreekt, ook vandaag. Jezus spreekt niet zoals de wijzen van deze wereld, die alles uitleggen, maar ons niet zeggen wat ons werkelijk verandert, namelijk: 'Ik heb je lief' en 'Volg Mij'.

Jezus trapt niet in de hinderlaag. Hij verschuift de vraag van het ideologische niveau (de legitimiteit van de belastingen) naar het niveau van de praktijk. Hij vraagt de farizeeën om Hem een belastingsmunt te laten zien, de Romeinse munt die in heel het rijk werd gebruikt. Jezus vraagt hen van wie de afbeelding en het opschrift op deze munt zijn. Ze antwoorden Hem: 'Van de keizer'. Jezus antwoordt: 'Geef dan wat van de keizer is aan de keizer, en geef aan God wat God toebehoort'. Het antwoord onthutst de toehoorders.

Hoe dan ook moeten we ons afvragen wat van de keizer is en wat van God. In het antwoord van Jezus is duidelijk wat de keizer toekomt: die Romeinse belastingsmunt, waarop zijn afbeelding is gegraveerd. De munt moet daarom teruggegeven worden aan de eigenaar. Het evangelie gaat niet verder op dit onderwerp in.

De cruciale vraag voor Jezus is de andere: Wat is van God? Jezus gebruikt de term 'afbeelding' voor de belastingsmunt en zeker brengt dat bij de luisteraar de zin uit het begin van de Bijbel in herinnering: 'God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep Hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep Hij de mensen' (Gen 1, 27). Elke mens, ook de meest verdorvene, is in wezen getekend door een goddelijke aanwezigheid. Die is onuitwisbaar, want ze is sterker dan onze eigen zonden. We kunnen dat beeld beschadigen, misvormen, beledigen en vernederen. Maar we kunnen het nooit wegnemen. Elke mens - ongeacht zijn situatie, cultuur of moreel niveau - is geschapen naar Gods beeld. En het is allereerst dit beeld dat teruggegeven moet worden aan God. Het is daar waar Jezus toe oproept.

Waarin bestaat dan dat 'teruggeven aan God'?
De hele schepping is van Hem. Van God is de adem van het leven. Iedere man, iedere vrouw, elk mensenkind is door Hem geschapen.
Wij, mensen, geven terug aan Hem iedere keer als wij liefhebben.

Van God is de liefde, die het gezicht van iedere mens mooi maakt en die de scheppende kracht van God in zich draagt.
Van God is de vriendschap, die mensen met elkaar verbindt en verenigt.
Van God is de naastenliefde die Hij aan ieder van ons toevertrouwt.
Ons hart is van God.

Teruggeven aan God wat van God is, wil dus zeggen: erkennen dat wij niet meester zijn van onszelf, noch van anderen. Wat we hebben ontvangen geven we terug door lief te hebben, en wel vermenigvuldigd. Zo vinden we leven en toekomst voor de ander, én voor onszelf.

Liefde rooft niet. Liefde vermenigvuldigt. Ze bevrijdt en geeft nieuw leven.

Laten we bidden

Goede God,
mogen wij leven naar uw beeld en gelijkenis,
de liefde bezingend in al ons doen en laten.
Mogen wij zo aan U teruggeven
wat U ons toevertrouwd hebt.
In Christus, onze Heer.
Amen.

Geliefde mensen, laten we God alle eer brengen door zijn liefde te bezingen naar allen die Hij ons toevertrouwt.
Een mooie zondag,
kris

Reacties