dinsdag in week 3 door het jaar

DANSEN VOOR DE HEER
(Bij 2 Sam 6, 12b-15.17-19)

Beste mensen, in de Bijbel lees je soms vreemde verhalen, onbegrijpelijk als het over strijd gaat, van het ene volk tegen het andere. God zou dan aan de ene kant staan, met het gevolg dat Hij dat beschermt en laat winnen, terwijl  hele legers van het andere volk de dood vinden.
Ik heb dan moeite met het feit dat een ander leger dan het onderspit moet delven en massaal sterft.

Zo is het ook met de strijd rond de Ark van het Verbond, een heilige gouden kist waarin de twee stenen tafelen opgeborgen liggen die Mozes en zijn volk in de woestijn hebben ontvangen op de Sinaï. Die ark is het symbool van Gods aanwezigheid. Het is een kostbare kist, niet alleen omwille van het goud, maar de ark staat juist ook symbool voor Gods aanwezigheid. Meerdere keren is de ark door een ander volk veroverd, maar vaak gebeurden er dan vreselijke dingen met dat volk.

In het verhaal van vandaag uit de eerste lezing hoort David dat de familie van Obed-Edom zeer gezegend was omdat de ark zich daar bevond. Nu er zegen op rustte, ging David de ark weer terugbrengen naar waar hij thuishoorde, de Davidsburcht. Dat was een zeer feestelijk gebeuren waarbij David zo uitgelaten was dat hij, in niets anders dan zijn linnen priesterhemd dansend de stoet vergezelde. Vol overgave danste hij voor de Heer, slechts gekleed in een linnen priesterhemd. Onder gejuich en stoten op de ramshoorn brachten David en de Israëlieten de ark van de Heer de berg op.

Tijdens het trekken werden er ook telkens offers gebracht. Weggelaten in de tekstkeuze is het fragment waarbij zijn vrouw vanuit het raam minachtend naar haar dansende man kijkt in kleding die volgens haar niet paste. Hij als koning, alleen maar in zijn hemd. Waarschijnlijk schaamde ze zich. Ik vind het een humoristisch detail, omdat voor God het helemaal niets uitmaakt of je mooi en officieel gekleed bent als koning. David is zo blij en uitgelaten dat hij geen besef heeft van ‘hoe het hoort’, geen enkel protocol volgt hij, zo uitzinnig gelukkig is hij dat de ark, het symbool van Gods aanwezigheid, nu vlakbij is. Hij brengt brand- en vredeoffers voor de Heer en zegende zijn volk en daarna kreeg het hele volk brood, gedroogde dadels en rozijnen. Zelfs ook de vrouwen, wordt er apart bij vermeld. Misschien was dat in normale omstandigheden ook al niet het geval.

Het verhaal van dat linnen hemd heeft altijd indruk op me gemaakt. Hoe vaak komt het niet voor dat we iets niet durven doen omdat het ‘niet hoort’? Dit verhaal zegt: Leef, leef volgens je spontaniteit, stoor je niet aan beperkende regels als je superblij bent. Leef vanuit je hart. Laat je niet inperken in een ‘jasje’ wat je nu echt niet past.

Op een pelgrimage ontmoette ik een keer een Amerikaan die een eindje meeliep en die bij elk kruis of piepklein kapelletje op zijn knieën ging, diep boog en langdurig vroom ging bidden. Heel overdreven leek mij. Ik stond erbij en keek ernaar. Te vaak en te lang, te vroom en te zeer in het openbaar was mijn oordeel. Hij schaamde er zich niet voor. Een andere man had een heel grote rozenkrans in zijn hand, en liep biddend met de kralen die door zijn hand verder gleden, de hele pelgrimsweg. Het was een opzichtig grote rozenkrans.
Toch voelde ik dat het bij beide personen weleens heel oprecht kon zijn. Ik leerde mijn oordeel los te laten. Deze mannen zouden het weleens helemaal van binnenuit zo kunnen doen, minder ingehouden en als het ware getuigend.

Laten we bidden

Goede God en Vader,
van David mogen we leren
dat U zich niet stoort
aan oprechte spontaniteit.
U kijkt naar de bewegingen van ons hart.
Uiterlijke vormen moeten we soms naleven
maar het gaat altijd en allereerst
om ons innerlijk.
Dansen voor U,
zonder gala-kleding,
is zo gek  nog niet.
Mogen wij, bij alles wat we doen,
met de bedoeling U te loven,
te prijzen, te danken
‘ongeremd’ voor U aanwezig zijn.
Door Jezus, onze Heer.
Amen.

Beste mensen, wie gaat er vandaag een dansje maken om de Ene te loven? Het kan zelfs in de huiskamer. Laat ik het maar meteen gaan doen …

Ricky

Reacties

  1. Ricky geeft heel goed weer wat toen David deed. Van belang is dat David als koning zorgde voor het tijdelijke goed van zijn volk, maar ook recht deed aan God. Hij haalde de ark naar de nieuwe hoofdstad Jeruzalem. Onze streken werden ook gekerstend toen missionarissen als Amandus en Willibrord naar hier kwamen met het evangelie. Maar eerst gingen ze naar de Karolingische hofmeiers en dezen steunden hen welwillend. Was dit niet zo geweest, dan was Vlaanderen en Nederland nooit zo christelijk geworden. Ik hoop maar dat onze wereldse regeringen ook nu wat welwillend staan tegenover Kerk en religie. Er mag wel scheiding zijn van Kerk en staat, maar religie is wel degelijk maatschappelijk relevant. Geloof geeft zin en pit aan het leven. In mijn brevier las ik vanmorgen dit zinnetje uit Jesaja 26: 'Gij, Heer, zult ons vrede schenken, want al wat wij doen, is Uw werk'. Jezus maakt dat ten volle waar. Hij brengt het Rijk van God op aarde. Zaterdag lazen we al dat Zijn verwanten dachten dat Hij niet meer bij Zijn verstand was. Vandaag zijn zij er weer. Zij hebben nu Jezus' moeder meegebracht. Zij moet haar Zoon aan het verstand brengen dat Hij gevaarlijk werk doet en dat Hij beter weer naar huis zou komen en weer, zoals vroeger met Jozef, kleine huisjes zou bouwen voor de mensen. Jezus zegt echter dat Hij de wil van Zijn hemelse Vader moet doen. Nu heeft Hij een hogere zending. En Maria begrijpt het. Zij laat zich invoegen in Gods plan. Dat deed ze al bij de opdracht van haar kind in de tempel. Nu laat ze Hem weer Zijn werk doen en ze zal er weer zijn als het echt nodig is: daar, op Zijn kruisweg; daar, onder Zijn kruis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toen ik het woord van leven las,was ik met mijn gedachten bij Ricky . Zij verwoord zo mooi ,dat we het dansen voor de Heer eens moeten uitproberen en dat ze het zelf zou doen ! En ik dacht zij ligt daar nu en ik had een vraagje hoe gaat het met haar ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ricky stelt het gezien de omstandigheden vrij goed.
      Maar het herstel zal een lange tijd in beslag nemen. Zij is vooral bijzonder snel moe in al wat zij doet. Laten we haar samen in gebed dragen.
      Van harte, kris

      Verwijderen
  3. Bedankt voor de mooie toelichting bij de lezing ,Ricky. Veel beterschap!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leef, leef volgens je spontaniteit, stoor je niet aan beperkende regels als je superblij bent. Leef vanuit je hart.  Dat wensen we nu Ricky toe. 🙏

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt Ricky voor uw prachtige uitleg. Het heeft mij ten diepste geraakt, want ik kan mijzelf moeilijk "los" laten. Ik voel soms intense vreugde van binnen, in mijn hart, tijdens de lofprijzing in de gebedsgroep waartoe ik behoor, maar kan het niet uiten. Ik zal voortaan de Heer vragen om mij ook hierin te leiden. Van harte dank Ricky. Moge de Heer je zegenen en spoedig herstel verlenen 🙏💞

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten