donderdag in week 1 door het jaar

HANDELEN UIT MEDEDOGEN
(Bij Mc 1, 40-42)

Jezus kreeg medelijden, stak zijn hand uit, raakte hem aan en zei: ‘Ik wil het, word rein.’ 

Bij onderstaande overweging liet ik me inspireren door christian.art

Wat we hier kunnen leren van Jezus is zijn spontaan mededogen voor anderen. Geen voorwaarden, geen berekening. Gewoon mededogen. Hij handelde niet vanuit gevoelens van verplichting. Of om genezen mensen voor zich te winnen. Hij handelde gewoon uit oprecht medelijden. Hij zag, liet zich raken, en handelde.
Om van te leren …

Degene die Hij aanraakte was niet zomaar iemand. Het was een man met huidziekte. In vroegere Bijbelvertalingen ging men ervan uit dat het hier om een melaatse ging. Iemand die niet enkel ernstig ziek was, maar ook zeer besmettelijk. De toeschouwers moeten met afschuw gekeken hebben hoe Jezus zijn hand naar hem uitstak. Het mededogen, het medeleven, was ook hier sterker dan de bedreiging zelf besmet te worden.

Waarschijnlijk was de melaatse al jaren niet meer aangeraakt. De aanraking van Jezus aan zijn lichaam was in die zin al even belangrijk dan de genezing zelf. Ook hier kunnen wij van leren. Een eenvoudige handstreling, een knuffel, een letterlijke schouderknop, … Het doet wonderen.

Jezus raakte de melaatse aan. Maar wij kunnen ook Jezus aanraken. Zoals paus Franciscus het zegt: ‘Wij raken het vlees van Christus aan in hen die verstoten zijn, die hongerig en dorstig zijn, die naakt zijn of in het gevang beland zijn, in zieken, werklozen, mensen die vervolgd worden, mensen op zoek naar toevluchtsoorden.’

Moge Jezus ons aanraken daar waar we ziek zijn.
Mogen wij Jezus aanraken daar waar Hij bedelt om liefde.

Laten we bidden

Vader,
leer ons zien en handelen,
met mededogen en dus van harte.
Moge Jezus alzo door ons heen
al weldoende rondtrekken,
de wereld aanrakend
daar waar zij bedelt om liefde.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Moge de Heer ons allen aanraken. En mogen wij, vanuit de Heer, ook anderen aanraken.
Een gezegende donderdag.
kris

Reacties

  1. Gisteren avond laat was er op Ned2 een heel mooie documentere over Lourdes. Er was onder andere een vader met zijn ziek zoontje. Mama was er niet bij, zij was bij het andere zoontje thuis. Die jongen was ook ziek en zou normaal gezien niet lang meer leven. Het was ook heel mooi hoe het ventje in Lourdes zijn ziek broertje die er niet bij was via Maria bij God bracht.
    Tijdens gebed momenten zat hij vaak naast andere heel zieke mensen die niet konden bewegen of spreken.. Hij legde dan zijn hand in de hand van de zieke en er ontstond een heel mooie verbondenheid tussen hen. Ik wil graag geloven dat Jezus, via dit klein ventje, de zieken in Lourdes aanraakte en de manier hoe de vader hiermee omging bevestigd alleen maar mijn aanvoelen. Ik ben dankbaar dat er nog mensen zijn die mooie televisieprogramma's willen maken en dat ik hier getuige van mocht zijn.
    Ik bid dan ook voor alle mensen die wanhopig op zoek zijn naar verlichting in hun lijden en voor de mensen die hier oog voor hebben en hen bij staan.
    Amen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik mocht ook diverse keren mee naar Lourdes en wat daar gebeurt is indrukwekkend. Meteen bij binnenkomst voelde ik al een bepaalde sfeer die ik niet kan omschrijven. De mensen die voor je klaar staan en zorgen en alles in een serene stilte en met een glimlach. Inderdaad Albert daar is liefde. Maar ook hier in het verpleeghuis ben ik vaak ontroerd door de mensen die met zoveel liefde hun werk doen. Er zijn gelukkig nog heel veel prachtige mensen op deze aarde.

      Verwijderen
  2. Eind de jaren '50 trok als ik 7-8-jarige met mijn ouders voor de 1ste maal naar Lourdes. Zelfs als kind heeft het verblijf me een blijvende indruk nagelaten. Het was thuiskomen. Mooie herinneringen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lourdes is bijzonder goed

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten