donderdag in week 2 door het jaar

VANUIT EEN BOOTJE
(Bij Mc 3, 7-12)

Bij onderstaande overweging liet ik me inspireren door aartsbisschop Vincenzo Paglia, spiritueel raadgever van de Gemeenschap Sant'Egidio.

Mensenmenigten zijn vaak de hoofdpersonages van het evangelie. Jezus wordt altijd, naar welke stad of streek Hij ook gaat, omringt door velen die uit alle streken toestromen, zoals het evangelie van vandaag ook vertelt. En ze zijn opdringerig. Ze hebben fysiek iemand nodig die hen écht begrijpt, én helpt. Daarom dringen ze aan en willen ze dicht bij Hem komen. Ze willen Hem aanraken en al hun pijn, hun hoop en wanhoop aan Hem toevertrouwen.
Ondanks hun opdringerigheid stuurt Jezus niemand weg. Wat Hij wél doet is in een bootje stappen om een beetje uit de kust de menigte te kunnen zien en het woord tot hen te richten.

Kunnen wij hierin een beeld van de Kerk zien? Misschien moeten we ons serieus afvragen: waar kunnen de menigten van vandaag Jezus horen en zien? Waar kunnen zij heen met al hun pijn en met hun hoop om genezen en getroost te worden? Zouden onze christelijke gemeenschappen van vandaag niet die boot moeten zijn waar die vele menigten die vandaag 'roepen' naderbij kunnen komen om Gods Blijde Boodschap te kunnen aanhoren en ontvangen? Het is deze sprekende, handelende en warme Kerk die onze wereld zo nodig heeft. Vandaag nog meer dan gisteren.

De barrières die velen die het goed hebben opwerpen, of het nu gaat om individuen of naties, lijken steeds groter te worden, met als doel om te voorkomen dat de menigten van de armen, die vaak van ver komen, onze grenzen zouden kunnen bereiken. Deze barrières, soms gemaakt van prikkeldraad of betonnen platen, maar vaak ook door vooroordelen, worden opgetrokken door de onreine geesten waarover de evangelist vandaag spreekt. Ze verhinderen, al dan niet bewust, dat het woord van Jezus, Gods boodschap van liefde, hun hart en leven bereikt. Het evangelie leert ons dat de kracht van Jezus sterker is dan die van zulke geesten.

Moge de kracht van Jezus, door ons - christenen - werkzaam zijn. 

Laten we bidden

Goede God,
moge de Kerk van vandaag
een gemeenschap zijn
waar uw blijde boodschap van liefde
beleefd en uitgedragen wordt
doorheen woord en daad.
Moge uw barmhartigheid
voor elke mensenkind
het hart zijn
van ons christen-zijn.
In zijn naam.
Amen.

Een gezegende donderdag,
kris

Reacties

  1. Nu pas gelezen over de fysische toestand van onze Ricky !
    Ik bid natuurlijk mee om voor haar moed, geduld en genezing !
    Het Evangelie van vandaag gaat er juist over !
    Ik en wij allen leggen haar in Gods Handen !
    Héél hartelijk Ricky !
    Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten