Andreas

Vandaag feest. Elke apostel heeft z’n feestdag, dus ook Andreas. Andreas was een enthousiast volgeling van de Heer die, zo lezen we in het evangelie van vandaag, bereid was haven en goed achter te laten om de Heer te volgen nadat Hij hem riep. En eigenlijk is het mooi, om bij het begin van de advent, na te denken over onze eigen roeping, hoe we deze ontvangen en dragen, om vervolgens te baren doorheen ons ja-woord.

Dikwijls zeggen mensen tegen elkaar: 'Je moet doen wat je voor jezelf het beste vindt, als je maar gelukkig bent'. Men zegt dit over het algemeen goed bedoeld, maar het heeft een heidens ondertoontje. Een christen zou veeleer moeten zeggen: 'Je zou moeten trachten te weten te komen wat God met je leven wil, en dát trachten te doen.' Dát is evangelie.
Ja, het is de Heer die roept. We roepen niet onszelf, we roepen ook niet anderen. Het is de Heer die roept en Hij alleen. Het kan natuurlijk zijn dat Hij mensen gebruikt om anderen te roepen, maar in wezen blijft het ook dan een roepen van de Heer.

Er wordt de dag van vandaag véél geroepen, er is veel lawaai in de wereld, allemaal mensen en instanties die roepen omdat ze het toch zo belangrijk vinden hun eigen ding te verkondigen. Allerhande programma’s op tv, film, muziek, social media, reclame, onze smarth-phone die voortdurend om aandacht smeekt, en natuurlijk ons eigen ego niet vergetend,… Allemaal zaken die ons denken en keuzen beïnvloeden met soms goede, maar soms ook kwade gevolgen voor onszelf en de omgeving waarin we leven en bewegen.

Tussen al dat rumoer door is er één stem die, wanneer je daar oor voor hebt, boven al dat andere lawaai uitsteekt. Het is de stem van de Heer. Het is een stem van een totaal andere aard dan het hierboven genoemde rumoer. Het is een stem waarvan het niet vanzelfsprekend is haar te horen, laat staan aan haar gevolg te geven.
Het is een stem die getekend is door nederigheid, broosheid, geduld. Het is een stem die uitnodigt in liefde, een stem die wacht op een antwoord gegeven in liefde, en vrijheid.
In het boek Apocalyps lezen we: ‘Ik sta voor de deur en klop aan. Als iemand mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik binnenkomen, en we zullen samen eten, Ik met hem en hij met mij.’ (Ap. 3, 20) Zo is Jezus. Hij klopt, of roept, wacht tot Hij gehoord wordt en de deur voor Hem wordt geopend. Pas dan zal Hij binnenkomen om samen maaltijd te houden; Hij met de geroepene, de geroepene met Hem. Zo wil Jezus tot ons komen, of beter gezegd: wil Hij ‘in’ ons komen, om maaltijd met ons te houden. Wat betekent: Hij wil ons in Zich te trekken zodat Hij door ons heen kan leven, bidden en werken. Zo is de Heer.

Deze stem horen, naar deze stem luisteren, gevolg geven aan deze stem, vraagt een fundamentele stilte in onszelf. Deze innerlijke stilte is de bedding waarin de Heer en wijzelf kunnen indalen. Het is onze ziel, de ruimte of de stilte van de Geest waar het warme vuur van God ons hele zijn in gloed zet, en ons doet ‘ja’ zeggen.

Leven in hoop, betekent voor een christen leven vanuit je ziel, Gods stilte beminnend. Omdat je ‘weet’ dat je enkel op die wijze op Gods spoor komt in je leven. In die zin geeft christelijke hoop leven aan je leven. Het is je roeping beminnen, en deze gaan, geleid door Christus waaraan je je maar al te graag geeft.

Een gezegende woensdag,

kris

Reacties

  1. HIJ roept zéker mensen héél duidelijk om anderen te roepen !
    Zéker in en met "Het dagelijkse Bijbelcitaat o.a."
    !Waarvoor oprechte dank !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het mooie van Andreas is dat hij zijn broer Petrus bij Jezus bracht. Hij zou dat blijven doen: mensen bij Jezus brengen. Wij mogen dat ook doen, vooral in ons gebed: alle mensen bij Jezus brengen, ook zij die ontslapen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Andreas was eerst een leerling van Johannes de Doper.

    U hoeft niet te wachten om te reageren tot iemand wat hoofdpijn heeft

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten