dinsdag in week 33 door het jaar

Zacheüs was een tollenaar; geen gewone maar dé hoofdtollenaar. En we weten dat de tollenaars in die tijd niet altijd even rechtdoorzee waren, verre van dat. Ze troggelden maar al te graag de gewone man en vrouw in de straat af.

Zacheüs was klein van gestalte, en hij moest die Jezus toch een keer zien, hij had er al zoveel over gehoord. Dus hij klom in een boom langs de kant van de weg om wat van op afstand, een beetje vanuit de hoogte, naar die Jezus te kijken die ging langskomen.

En dan ... die blik van Jezus naar de kruin van de boom, gericht naar Zacheüs. Wat een warmte, wat een liefde moet in die blik gezeten hebben. Om nog niet te spreken van Jezus' woorden: ‘Zacheüs, kom vlug naar beneden, want vandaag moet Ik in jouw huis verblijven.’ Wat moeten deze woorden Zacheüs diep geraakt hebben. Want, zo lezen we: 'meteen kwam hij naar beneden en ontving Jezus vol vreugde bij zich thuis.'

Wat voor een vreugde moet dat geweest zijn?
Wel, het is de vreugde van het zich aangeraakt weten door Gods barmhartigheid. Hij, die goed wist dat hij zondaar was in de ogen van God, werd plots aangeraakt door God zelf doorheen de blik en de woorden van Jezus. Het moet een gevoel geweest zijn van thuiskomen in datgene dat hij zolang diep vanbinnen gemist heeft, namelijk God.

Wie ooit heeft ervaren werkelijk aangeraakt geweest te zijn door God, weet zich ten diepste thuis gekomen. Dat, ja dát, moet heel diep vanbinnen een zeer intieme vreugde geven. Geen oppervlakkig alleluia, geen luide kreten van blijdschap, nee eerder een stille innige diepe vreugde, een vrede die haar wortels vindt in het zich openomen weten door God. Zalige vreugde.

Wij allen zijn een stukje Zacheüs. We zijn dan misschien geen tollenaars, toch dragen we allemaal wat duisternis in ons. Naast onze ja-woorden vechten we ook met nee-woorden: onze liefde is dikwijls lauw, onze vriendelijkheid ver te zoeken, de roddel heeft ons soms te pakken, we doen dingen die eigenlijk niet goed zijn,... zo is het gewoon.
Weet, lieve mensen, dat Jezus dagelijks langskomt langs het pad van je hart. Ik zou zeggen: kruip in de boom, verlang naar Jezus, naar zijn Woord, zijn blik, zijn aanraking. Hij zal zich tot u wenden, je aankijken, je aanspreken. Hij zal je diepste duisternis aanraken met Gods barmhartigheid. Hij zal ook tegen u die prachtige woorden zeggen: Jos, Lisa, Frans, Clara, Marie, Emma, Kris,... vandaag wil Ik in uw huis verblijven. Dat wil zeggen: Jezus wil diep in je ziel te gast zijn. Hij wil u in zich opnemen en al je duisternis omvormen naar Gods licht.

Ja, Jezus is gekomen, en komt, om te zoeken wat verloren was en is, wat vervreemd is geraakt van de liefde, van God. En dát wil Hij komen genezen, ombuigen.

Kom, laat ons vandaag in de boom klimmen, de boom van ons hart. Kijk uit naar Hem die komen gaat. Verlang naar Hem, dorst naar Hem, Hij verlangt naar u, Hij dorst naar u. Neem zijn blik in je op, ontvang zijn woorden, laat Hem je gast zijn. Laat dit je diepste vreugde zijn vandaag.

En ja hoor... moge dit de aanzet zijn om gekeerd naar Hem, in Hem en met Hem, opnieuw te groeien in Gods liefde.

Wat een feest !

Een mooie dinsdag,

kris

Reacties

  1. "Wie ooit heeft ervaren werkelijk aangeraakt geweest te zijn door God, weet zich ten diepste thuis gekomen. Dat, ja dát, moet heel diep vanbinnen een zeer intieme vreugde geven."
    Van die vreugde kan ik getuigen. Inderdaad, zoals Kris verder schrijft, geen luidruchtige uiterlijke vreugde, maar een innerlijke; een die blijvend is, ook al is ze niet dagelijks 'voelbaar'. Eigenlijk is het gave, een soort waaien van de Geest die in je gebeurt.
    God, ik ben U zo dankbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als gewone mens heb ik dit spijtig genoeg nog niet mogen ervaren. Kleine vreugdes ja, maar zoals u beschrijft zie ik die alleen in heilige levens maar niet bij doodgewone mensen. En we doen toch ook ons best. We blijven hoopvol.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat komt omdat u blind bent, zie evangelie gisteren

      Verwijderen
    2. Oei wat een reactie 10.07u! Wie heeft u aangesteld om te oordelen over anderen? Pas op, zegt de Heer, met het oordeel dat u gebruikt, zult u zelf geoordeeld worden.

      Verwijderen
    3. Beste Geerte,
      hier anoniem van 6:15,
      denk hier vooral niets groots bij. Het gaat veeleer over weten dat God bij je is, dat Hij je nooit in de steek laat. Maar denk maar niet dat mijn gebedsleven daardoor zo veranderd is, of dat ik Hem nu zoveel meer 'voel' of 'ervaar'. Het blijft een knoeien en vooral veel verder roeien. Maar ik weet de Heer wel aan boord. En dat geeft toch wel enige vreugde ;-)

      Verwijderen
    4. Volledig akkoord met anoniem van 10.07
      Wie kan weten hoe iemand GOD aanvoelt en wie niet ?

      Verwijderen
    5. Soms zijn wij blind voor de weldaden van de Heer God. Dat is geen oordeel.

      Verwijderen
  3. Zacheüs deed wat de joodse wet (zie de boeken van Mozes) voorschreef: 4-voudig terugbetalen en de armen ondersteunen. Zo werd een 'zondaar' die anderen bedroog terug opgenomen in de gemeenschap. Jezus bevestigt dat door te zeggen: "Dit is een zoon van Abraham". Laat nog maar eens zien dat Jezus door en door een Jood was die de joodse wetgeving respecteerde en naleefde.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Al bij al een prachtig stukje evangelie. De Heer ziet ons eerder dan wij Hem zien. Hij had Zacheüs ook al lang gezien voordat deze Jezus zag.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem 10u17 , uw oordeel is ook een oordeel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als u dat niet ziet bent u ook blind.of de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet

      Verwijderen
  6. Het spijt me dat mijn reactie zulke reacties teweeg bracht. Anoniem van 6:15 bedank ik hartelijk. Sorry

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is niet spijtig zoals u steeds denkt. Het is groeien in geloof. Alles is niet spijtig. We zien het niet omdat we blind zijn

      Verwijderen
    2. Zwartkijken is een ergere vorm

      Verwijderen
  7. Beste Geerte, en anderen,
    het siert mensen wanneer men zich kwetsbaar durft op te stellen.
    Jammer dat men mensen zo moeilijk daarin kan ontvangen. Zo vaak springt men op dergelijke reacties met oordelen om 'u' tegen te zeggen.
    Kracht wordt in gedeelde kwetsbaarheid geboren... ook dat is Kerk zijn.
    Een zachte nacht voor u allen,
    kris

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De zondaars vermanen is één van de 7 geestelijke werken van Barmhartigheid. Niets met veroordelen te maken. De bisschoppen van België zegenen de zonde

      Verwijderen
  8. Welkom. Op deze blog kan je reageren op 'Van Woord naar leven', of zelf een reactie plaatsen op de 'Lezingen van de dag'. Laten we dit steeds doen in een geest van diep respect voor ieders woordje. Van harte, kris

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten