donderdag in week 5 van de veertigdagentijd

LEVEND IN HET WOORD
(Bij Joh 8, 51)

Vandaag zegt Jezus: ‘Als iemand mijn woord bewaart zal hij de dood nooit zien.’

Zoals gisteren hier ook al gezegd, is het Woord van de Heer veel meer dan de woorden die Jezus uitgesproken heeft, of zoals ze staan opgetekend in de evangelies. Het (mensgeworden) Woord is Hijzelf. Doorheen de evangelies, de Kerk, de medemens, het broze, het lijden, de natuur, zoveel situaties, uitnodigingen,… komt het Woord tot ons, met de vraag het te ontvangen, er ‘ja’ op te zeggen.

Jezus zegt vandaag dat we het Woord moeten ‘bewaren’.
Bewaren heeft te maken met ‘zorg dragen voor’, zodat het zijn schoonheid en zijn inhoud niet verliest. Het niet te snel invullen, en het al zeker niet toeëigenen. Het laten zijn zoals het is. Enkel zo kan het Woord, de Heer zelf, zijn werk doen in je leven.
Het Woord, of de Heer, moet gekoesterd worden, liefgehad, en wel als het hoogste Goed, door de hemel in ons hart gelegd, niet anders dan toen in de kribbe, of grot, te Bethlehem. Zoals de herders, die eenvoudige werklui, is het goed het Woord te aanbidden, er God in te erkennen. Enkel zo kan de genade, en de heling, die van het Woord uitgaat, werkzaam zijn.

‘Als iemand mijn woord bewaart zal hij de dood nooit zien.’Inderdaad, het Woord beminnen geeft eeuwig leven. Of beter gezegd: het Woord zelf – de Heer – geeft eeuwig leven. In Christus leven is immers leven in het gelovig besef dat liefde eeuwig is. Liefde reikt veel verder dan het moment waarop het beleefd wordt. Liefde heeft een eeuwigheidswaarde; niet als doel, wel als gevolg.

In die zin is de beleving van liefde (wanneer ze zuiver is) een hemels gebeuren, een gebeuren van eeuwigheid. Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel… weet je wel?

Wie het Woord bewaart, wie het koestert, wie het in eenheid met haar belichaamt, zal inderdaad de dood nooit zien, maar zal enkel leven kennen, nu en tot in eeuwigheid. Zalig toch!

Laat ons het Woord omhelzen, laten we het beminnen, en handen en voeten geven. Graag in het Pasen, of de vreugde, van de opgestane Heer.

Laten we bidden

Vader,
dank om uw menswording in Jezus.
Mogen we Hem bewaren en koesteren,
dragen en baren,
in vele vormen van kleine goedheid.
Om deze genade bidden wij,
in zijn naam.
Amen.

Een gezegende donderdag,
kris


Vragen om mee op weg te gaan

Hoe kan ik me steeds dieper laten leiden door de heilige Geest die mij helpt om in het Woord te blijven?

Welke concrete stappen kan ik nemen om mijn leven meer diepgang te geven doorheen gebed en Bijbelstudie opdat het Woord - Christus zelf - meer en meer het levend hart kan worden van mijn bestaan?

Reacties

  1. Ik heb zelf moeten ontdekken : Naar wie zouden we anders gaan ? Heer, Uw woorden zijn woorden van eeuwig leven. Kom Heilige Geest , breng door deze dag heen, Uw woorden in mijn denken, zijn en doen, dat ik meer en meer in uw waarheid me echt kan geven. Amen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn hart is vol dankbaarheid voor jullie 'woorden 'Kris en Anoniem!
    Geput uit Zijn Woorden !
    Ik besef méér en méér dat àlles genade is in mijn leven !
    Zelfs tegenslagen en lijden voeren mij en ons naar Christus ,die in Zijn lijden sprak
    'Abba neem die (lijdens kelk )van Mij weg ,maar niet Mijn wil ,maar Uw Wil geschiedde '!!!
    Ons land is de 16 de op de rij van de 'Gelukkige landen ???
    Op wat "steunen " ze zich !
    Op vrede , rijkdom ,sociale voorzieningen ? Jawel .
    Maar waar blijft liefde , en de Liefde van God voor ons en voor élke mens van verschillende rassen en talen ?
    Laten wij in eigen hart kijken en dààrvoor Zijn Hulp afsmeken !
    aan allen een gezegende 'Lente dag' gewenst ...uit de grond van mijn hart !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. het enige wat we meenemen in de dood is de liefde de we hebben ontvangen en de liefde de we hebben gegeven doorheen ons leven. mogen we het Woord dat Christus is koesteren opdat we onderscheiden waar we liefde weigeren te geven als zij van ons gevraagd wordt of afwijzen als ze ons gegeven wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je aanvulling Stefan. Elke liefde die we weigeren te geven… Ik weet nooit de goede maat daarin te houden. Kiezen voor een ander kan ook betekenen dat ik voorbij ga aan mijzelf. Daar heb ik moeite mee.

      Verwijderen

Een reactie posten