vrijdag in week 5 van de veertigdagentijd

IN CONFRONTATIE MET DE WAARHEID
(Bij Joh 10, 31-42)

Het Evangelie van vandaag vertelt ons over een cruciale ontmoeting tussen Jezus en de Joden, waarin de kern van zijn goddelijkheid wordt belicht. In deze passage zien we de worsteling van de Joden om de waarheid te begrijpen en te aanvaarden dat Jezus werkelijk de Zoon van God is; één met de Vader. Laten we dieper ingaan op deze ontmoeting en de betekenis ervan voor ons geloof vandaag.

De Joden, verlangend naar duidelijkheid en antwoorden, vroegen of Jezus God was. In plaats van een rechtstreeks antwoord te geven, verwees Jezus naar zijn daden en de tekenen die Hij had verricht als bewijs van zijn goddelijke zending. Hij riep hen op om de werken van de Vader te aanschouwen, die Hij in zijn naam verrichtte. Deze daden, vervuld van goddelijke kracht en liefde, getuigden van zijn unieke relatie met de Vader.

Maar de Joden waren verblind door hun eigen verwachtingen en vooroordelen. Ze konden niet accepteren dat Jezus de vervulling was van de profetieën, de Messias waar ze zo lang op hadden gewacht. In plaats daarvan beschuldigden ze Hem van godslastering en wilden Hem te stenigen.

In deze confrontatie tussen Jezus en de Joden wordt de menselijke neiging tot ongeloof en verzet tegen de goddelijke openbaring blootgelegd. De Joden konden niet vatten dat God zelf in hun midden was gekomen, in de persoon van Jezus Christus. Ze waren gevangen in hun eigen begrenzingen en beperkte opvattingen over wie God kon zijn.

Maar laten we niet te snel oordelen over de reactie van de Joden, want ook wij kunnen soms worstelen met het volledig omarmen van de goddelijke waarheid. Ook wij kunnen gevangen zitten in onze menselijke verwachtingen en beperkte visies op God. Maar zoals Jezus ons leert, is geloof méér dan alleen maar weten of erkennen wie Hij is; het is een diepgaande relatie aangaan met Hem, om van Hem te ontvangen, om van Hem te zijn, om in Hem te leven.

Als we kijken naar Jezus' woorden en daden, zien we de openbaring van Gods liefde voor ons. Hij is de goede herder die zijn leven geeft voor zijn schapen, die ons kent en roept bij naam. Hij is de weg, de waarheid en het leven, dé weg tot de Vader. In Hem vinden we onze diepste identiteit én de antwoorden op al onze levensvragen.

Laten we onze harten openen voor de waarheid van Jezus Christus, de Zoon van God. Laten we ons toevertrouwen aan Hem. Moge ons geloof groeien en bloeien, verlicht door de kennis van Gods liefde voor ieder van ons.

Anders gezegd: laat ons biddend leven, in overgave aan de Heer, die in ieder van ons zijn woning heeft. Moge de Geest ons binnenleiden in dit wonderlijk gebeuren.

Laten we bidden

Heilige Geest,
mogen wij U vragen
ons diepste binnenste te verlichten
en ons te leiden in wat waar is.
Mogen wij het mysterie
van Gods menswording in Jezus Christus
diep omarmen en koesteren,
opdat Hij ons leven mag worden,
en de wereld zijn liefde.
In zijn naam.
Amen.

Een lichtende vrijdag,
kris


Vragen om mee op weg te gaan

Hoe reageer ik wanneer de waarheid van Jezus Christus mij confronteert? Ben ik bereid mijn persoonlijke overtuigingen biddend te heroverwegen?

Hoe kan ik mijn geloof in Jezus Christus delen met anderen en hen helpen om ook de waarheid van Gods liefde te ervaren?

Reacties

  1. Ik durf zeggen ... ik drink van je woorden en mijn dorst is op dat ogenblik gelest!
    Christus aanvaarde als Gods Zoon ... en toch soms twijfelen(ook de Joden van toen verstaan ) zoals je schrijft Kris !
    Maar nee ik geloof in Hem als Zoon van Zijn en onze Vader !
    Door genoeg voorbeelden van mensen die 'Zijn Goedheid' uitstralen in elke omstandigheden van hun leven ,door mensen die ons daarin op weg brengen en door in stilte bij Hem te schuilen en vragen om Licht, Goedheid en vooral Liefde !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals Kris schreef: ”het is een diepgaande relatie aangaan met Hem, om van Hem te ontvangen, om van Hem te zijn, om in Hem te leven”. Liefde dus! Eens de zoetheid van Zijn barmhartigheid te hebben mogen proeven zijn we verkocht. Ja, de Heer is mijn Herder. Hij heeft mij eerst liefgehad. “Moge ons geloof groeien en bloeien, verlicht door de kennis van Gods liefde voor ieder van ons". Madeleine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het was een ontmoeting tussen joden en Jezus; een ontmoeting met mensen die niet geloofden en Jezus. Is dit ook niet dikwijls bij ons wij christenen van vandaag : Wij hebben vele ontmoetingen met mensen die niet geloven in Jezus. MAAR Jezus getuigde van de Vader en wat de Vader door Hem deed, zonder schroom en angst . Waar het hart van vol is loopt de mond van over , niet ? MAAR Is dit niet een deel van onze opdracht van ons christen zijn van vandaag : Getuigen van de waarheid ,van wat Hij gedaan heeft in mijn leven, en door mijn leven heen.
    En moeten we niet allemaal eerst de goede boodschap eens gehoord hebben voor we kunnen kiezen voor Hem ? Ik denk echt, dat dit het dierbaarste is, wat we kunnen doorgeven aan anderen in ons leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. sorry foutje , : die niet geloofden IN Jezus

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten