zondag 4 in de veertigdagentijd - B

GEEN OORDEEL, WEL REDDING

God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om een oordeel over haar te vellen, maar om de wereld door Hem te redden. Zo spreekt Jezus vandaag tot Nikodemus, en tot ieder van ons.

God is niet uit op oordeel of straf. Hij wil de mensheid redden van zijn ondergang. Hij wil de mensheid transformeren naar zijn liefde, volledig bevrijd van kwaadaardige neigingen die leiden tot totale ontreddering en stuurloosheid. En daarvoor heeft Hij zijn Zoon gezonden, om de mensheid te redden.

Van belang is dat we ons hart openen voor deze redding. Ze is immers puur gave. Gods redding kan je niet maken. Je kan het enkel ontvangen. In die zin is het puur genade; genade als een realiteit die het leven van de mens doordrenkt en transformeert.

André Louf benadrukt dat genade de menselijke wil niet overweldigt, maar eerder de menselijke wil verheft, zodat deze zich kan uitstrekken naar het verlangen van God.

Altijd opnieuw benadrukt Louf hierin het belang van de nederigheid. We moeten van onze troon komen en ons ego en onze eigen wil laten varen om plaats te maken voor de werkzaamheid van God.

Wie deze weg van overgave gaat zal in het feest terecht komen van wat we mogen noemen: Gods barmhartigheid, als een actieve uitdrukking van de genade. We zullen God niet ontmoeten als een strenge rechter die gerechtigheid opeist, maar eerder als een liefdevolle Vader die zijn kinderen wil opnemen in zijn liefde en goedheid. We zullen een barmhartigheid ervaren die vergeeft, geneest en vernieuwt.

Ons openen voor dit feest mogen we echter niet zien als een hoogstandje van eigen kunnen. Het gaat hier niet over zelfprestatie. Het gaat hier over de heilige Geest die de bron is van onze overgave. Dit is niet onbelangrijk. Al te vaak nemen we ons gebedsleven, onze overgave aan de Heer, zélf in handen. Met veel geestelijke frustratie tot gevolg. Gebed is je toevertrouwen aan de gloed van de Geest diep in jezelf. Hij, en enkel Hij, zal je in overgave brengen. Dit vraagt armoede van geest, loskomen van je ik, openheid voor God.

Moge de Geest ons ten diepste bezielen, en binnenleiden in het feest van Gods barmhartigheid door Christus aan ons geschonken.

Laten we bidden

Heilige Geest, wij bidden U:
beziel ons hart.
Leid ons binnen in het feest van Gods barmhartigheid,
waar liefde en vergeving overvloedig zijn.
Door Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.


Vragen om mee op weg te gaan

Ben ik nederig in mijn gebedsleven?

Hoe kan ik in mijn gebeden meer ruimte maken voor stilte en luisteren, zodat de Geest mij kan leiden?

Reacties

  1. " God is niet uit op oordeel of straf. Hij wil de mensheid redden van zijn ondergang. Hij wil de mensheid transformeren naar zijn liefde, volledig bevrijd van kwaadaardige neigingen die leiden tot totale ontreddering en stuurloosheid. "
    Wat zijn we toch hardleers (zucht)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dan moet je wel God liefhebben,en nu komt `t.BOVEN ALLES,dwz ook zo liefhebben als God doet,iedereen. Hij kan je dan pas bereiken,als jij zelf(als je goed in elkaar zit) zorgt, dat je je medemens in niets beschadigd, ook als hij jou beschadigd.Neem Jezus van Nazareth, Hij liet zich tot de Kruisdood toe beschadigen, onvoorwaardelijk had Hij Zijn Vader lief! Ga er maar aan staan, laat je door Zijn Geest helpen,en vergeet Zijn moedige Moeder niet, zij volgde Hem onvoorwaardelijk, ga samen met haar in wijsheid.

      Verwijderen
    2. ´Wat zijn we toch hardleers ´ zo ben ik niet!

      Verwijderen
  2. hoe gaat het nu elly riekert

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten