vrijdag in week 3 van de veertigdagentijd

JE NAASTE LIEFHEBBEN ALS JEZELF
(Bij Mc 12, 28b-34)

Vandaag worden we geconfronteerd met een van de meest wezenlijke vragen van ons geloof, gesteld door een schriftgeleerde aan Jezus: ‘Wat is van alle geboden het belangrijkste gebod?’ Het antwoord van Jezus vormt de kern van ons geloof en roept ons op tot een diepgaande liefde voor God en onze medemens.

“Luister, Israël! De Heer, onze God, is de enige Heer; heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht.” En daarna komt dit: “Heb uw naaste lief als uzelf.” Er zijn geen geboden belangrijker dan deze.’ 

Deze woorden zijn geen simpele instructies, maar een oproep tot een transformerende liefde die ons hele wezen doordringt en onze relaties met God en onze medemens vormgeeft. Liefhebben met heel ons hart, ziel, verstand en kracht betekent dat onze liefde voor God allesomvattend moet zijn. Het is een liefde die ons verheft boven onze eigen belangen en ons verbindt met de diepte van Gods genade.

Maar Jezus gaat verder. Hij benadrukt dat liefde voor onze naaste net zo belangrijk is als liefde voor God. Deze liefde overstijgt alle grenzen van ras, religie, sociale status en culturele achtergrond. Het is een liefde die actief is, die zich uitstrekt naar degenen die lijden, die eenzamen bezoekt, die de behoeftigen ondersteunt en die vergeving schenkt aan degenen die ons hebben gekwetst.

Het is belangrijk op te merken dat Jezus niet alleen spreekt over het gebod om onze naaste lief te hebben, maar ook om onszelf lief te hebben. Dit is geen egoïsme, maar een erkenning van onze eigen waarde als geliefde kinderen van God. Als we onszelf niet kunnen liefhebben, zullen we moeite hebben om anderen lief te hebben zoals Jezus ons heeft opgedragen.
Bovendien is ieder van ons geroepen. Jezelf beminnen betekent je roeping beminnen, haar koesteren, dankbaar omdat God je persoonlijk heeft gekozen om een bepaalde weg in je leven te gaan.

Als we deze dubbele geboden in ons leven naleven - liefde voor God en liefde voor onze naaste als onszelf - zullen we merken dat ons geloof levendiger wordt, onze relaties rijker worden en onze wereld een betere plek wordt om te wonen. Laten we daarom vastberaden zijn om deze liefde in praktijk te brengen, wetende dat het de kern vormt van ons christelijk getuigenis en ons leven vervult met Gods vrede en zegen.

Moge de Heer ons helpen om deze geboden van liefde in ons leven te verankeren, opdat we ware leerlingen van Christus kunnen zijn.

Laten we bidden

Vader,
leer ons U lief te hebben
vanuit de diepte van ons hart,
met heel onze ziel, met heel ons verstand
en met al onze kracht.
Laat onze liefde voor U de bron zijn
van al onze daden en beslissingen.
Help ons om onze naasten lief te hebben
zoals we zelf ook onze diepste kern beminnen.
Moge onze liefde voor de naaste
uw grenzeloze liefde weerspiegelen.
In Jezus Christus, onze Heer.
Amen.


Vragen om mee op weg te gaan

Hoe zou je jouw liefde voor God beschrijven? Op welke manieren toon je deze liefde in je dagelijks leven?

Hoe kun je groeien in liefde voor God en je naaste? Welke stappen kun je nemen om deze liefde te versterken en te verdiepen?

Reacties

  1. Hoe zou je jouw liefde voor God beschrijven? Op welke manieren toon je deze liefde in je dagelijks leven?
    Mijn liefde voor God is de liefde van een geestelijke bruid tot haar bruidegom. Een bruidegom die heel veel geduld met mij heeft gehad en heeft maar altijd klaar stond en staat om te vergeven. Zijn liefde leert mij om te gaan met alzheimerpatiënten in huis wat niet mijn beroep is. Ik merk op dat ik langzaam zachter en geduldiger word. Dat ik meer en meer kan verdragen zonder lastig te worden. Zij zijn het mooiste geschenk dat ik kreeg in mijn oude dag. Madeleine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Liefde is elke dag opnieuw tot inkeer komen. Het stopt niet. Het is een opgave in ieders leven en zeker niet de gemakkelijkste. Dank voor uw getuigenis Madeleine. Gods zegen voor u en uw huisgenoten.

      Verwijderen

Een reactie posten