Pasen

OPSTAAN IN HET LICHT VAN PASEN

Vandaag betreden we de heilige ruimte van Pasen, waarin het licht triomfeert over de duisternis, waar de dood wordt overwonnen wordt door het leven.

In het evangelie volgens Johannes horen we het verhaal van Maria Magdalena die vroeg opstaat om naar het graf van Jezus te gaan. Ze vindt de steen weggerold, het graf leeg. Ze rent om Petrus en de andere leerling die Jezus liefhad te waarschuwen. Ze komen en vinden de doeken en de zweetdoek, maar geen lichaam.

Over deze doeken schrijft aartsbisschop Vincenzo Paglia:
'Deze doeken zijn de doeken van de liefde, de doeken van medelijden, de doeken van mededogen, de doeken die velen omhullen die door geweld getroffen zijn. Die doeken die de Kerk en elke christelijke gemeenschap oproept ze uit te spreiden in de periferie van de wereld om te zorgen voor het lichaam van zoveel armen, zieken, ouderen, kinderen, vreemdelingen, vluchtelingen en verlatenen. Het zijn de doeken van de verrijzenis, de tekenen van de overwinning van de liefde op de verlating. Pasen vraagt ons om ze te vermenigvuldigen door de ruimte van barmhartigheid te vergroten.'
(Ontleend aan 'Het Woord van God elke dag - 2024, Vincenzo Paglia, uitgegeven bij Halewijn, blz 120)

De schijnbare leegte van het graf is de kern van ons geloof. In de afwezigheid van het lichaam van Jezus ontdekken we de volheid van zijn aanwezigheid. Het lege graf roept ons op om de opgestane Heer te zien, niet met onze ogen, maar met onze harten. Het roept ons op om te geloven, niet met bewijs dat we kunnen vasthouden, maar met een geloof dat dieper gaat dan onze twijfels en angsten.

Pasen herinnert ons eraan dat er geen plaats is voor angst in het licht van Christus' opstanding. De macht van de dood is gebroken, en we zijn bevrijd om te leven in de volheid van Gods genade. In de opstanding van Jezus vinden we de belofte van ons eigen nieuw leven, waar we worden uitgenodigd om op te staan uit onze eigen grafkelders van angst, twijfel en zonde, en te wandelen in het licht van zijn liefde.

Laten we vandaag niet stilstaan bij het lege graf als een teken van verlies, maar laten we het omarmen als een teken van hoop. Laten we ons verheugen in de wetenschap dat de God die de dood heeft overwonnen, ons ook in staat stelt om te overwinnen. Laten we de wereld vertellen dat de liefde sterker is dan de dood, en dat het licht altijd de duisternis zal verdrijven.

Moge deze Paasdag ons hart vervullen met vreugde en onze geest verlichten met geloof. Mogen we leven als mensen die weten dat de opstanding niet alleen een historische gebeurtenis is, maar ook een voortdurende realiteit die ons elke dag vernieuwt.

Laten we onze harten openen voor de opgestane Heer en Hem verwelkomen in ons leven. Laten we met nieuwe ogen kijken naar de wereld om ons heen, en laten we de liefde en het licht van Christus verspreiden waar we ook gaan of staan.

Laten we bidden

Vader,
dank U voor de hoop en vreugde
die wij vinden in de opstanding van Jezus.
Help ons om oprecht en liefdevol te zijn
wanneer wij over ons geloof spreken,
zodat anderen kunnen begrijpen
hoe Jezus' opstanding ons leven kan veranderen.
Geef ons de moed om over U te getuigen,
hoe moeilijk ons dit ook soms lijkt.
Moge uw Geest door ons heen werken,
zodat onze woorden en daden
anderen inspireren en aanmoedigen
om hun eigen relatie met U te verdiepen.
Ja, moge ons leven een getuigenis zijn
van uw genade en liefde,
en moge anderen door onze getuigenis
de hoop en de vreugde vinden
die alleen in U te vinden is.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Lieve mensen, moge het wonder van Pasen je hart raken en je ziel verfrissen. Moge je de vreugde van je eigen wedergeboorte in Christus diep ervaren, en moge deze innerlijke blijheid je inspireren om - in de Heer -, liefdevol te leven, getuigend van Gods goedheid voor de mensheid.
Een stralend en liefdevol Pasen toegewenst!

Genegen, kris


Vragen om mee te nemen

Hoe herken ik de aanwezigheid van de opgestane Heer in mijn dagelijks leven?

Hoe kan ik anderen vertellen - doorheen daad en woord - over de hoop en de vreugde die ik vind in de opstanding van Jezus?

Reacties

  1. Zalige Hoogdag ! Aan alle Zusters en Broeders !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "De schijnbare leegte van het graf is de kern van ons geloof. In de afwezigheid van het lichaam van Jezus ontdekken we de volheid van zijn aanwezigheid" vrolijk Pasen Kris, Rickie,Stefan,Roosje ,Madeleine en alle andere lezers van bijbelcitaat

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik wens u een zalig en gezegend Pasen. moge de levende liefde van God zich nestelen in uw hart en zich uitspreiden over de wereld.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aan iedereen een Zalige Hoogdag van Pasen. Dat heet dan gelukkig zijn een deur die weer open gaat . Amen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten