zaterdag in week 3 van de veertigdagentijd

EEN LES IN NEDERIGHEID
(Bij Lc 18, 9-14)

De farizeeër staat in de tempel en bidt met zelfvoldaanheid en hoogmoed. Hij kijkt neer op anderen en roemt zijn eigen deugden, zichzelf rechtvaardigend voor God. Hij ziet zichzelf als superieur vanwege zijn strikte naleving van de wet en zijn religieuze praktijken. Maar zijn gebed is niet echt tot God gericht; het is gericht op zijn eigen verdiensten en zijn vermeende superioriteit.

In tegenstelling hiermee staat de tollenaar op afstand, durft zelfs niet naar de hemel op te kijken, en slaat zich op de borst, een teken van diep berouw en nederigheid. Zijn gebed is eenvoudig maar krachtig: 'God, wees mij zondaar genadig.' Hij erkent zijn eigen zonden en afhankelijkheid van Gods genade, zonder enige zelfrechtvaardiging.

Jezus benadrukt dat het de tollenaar is die gerechtvaardigd vertrekt, niet de farizeeër. Hij zegt: 'Wie zichzelf verhoogt zal worden vernederd, en wie zichzelf vernedert zal worden verhoogd.' Deze woorden leren ons dat nederigheid de sleutel is tot Gods genade en vergeving. Het is wanneer we onze eigen tekortkomingen en gebrokenheden erkennen, én ons hart openstellen voor Gods barmhartigheid, dat we echt gerechtvaardigd worden in Gods ogen.

Deze parabel nodigt ons uit tot een diepgaande zelfreflectie. Hoe naderen wij God? Zijn onze gebeden gevuld met zelfrechtvaardiging en trots, of erkennen we oprecht onze behoefte aan Gods genade en vergeving?

Laten we bidden

Vader,
we komen tot U in nederigheid,
erkennend dat we afhankelijk zijn
van uw genade en barmhartigheid.
Help ons onze harten te openen
voor uw liefde en vergeving.
Mogen we, net als de tollenaar,
bescheiden voor U staan,
vertrouwend op uw genade.
In Christus, onze broeder en Heer.
Amen.

Een mooi weekend.
Van harte, kris


Vragen om mee op weg te gaan

Hoe kan ik mijn hart openstellen voor de diepte en de omvang van Gods barmhartigheid in het dagelijks leven?

Hoe kan ik bij mezelf de nederigheid bevorderen die de nadruk legt op de behoefte aan Gods genade?

Reacties

  1. Riet Blom van Beek9 maart 2024 om 09:03

    Eigenlijk was ik een beetje ontdaan van de eerste lezing waarin de woorden van de profeet zo ontzettend boos klonken. Eén toornige God zo ver verwijderd van de Algoede barmhartige en milde God. Natuurlijk geeft hij ook de keuze om ons fe bekeren. Terug te keren naar de goede weg. Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hosea waarschuwt ons tegen oppervlakkige bekering, tegen rituelen zonder oprechte verandering van hart. God verlangt geen holle offers, maar een oprecht verlangen om Hem te kennen en zijn wil te doen.
      Laten we niet alleen onze uiterlijke daden veranderen, maar ook onze innerlijke harten reinigen. Laten we ons afkeren van zonde en ons toewijden aan gerechtigheid.
      Dat lees ik vooral.

      Verwijderen
  2. Het gebed welke Kris ons gegeven heeft om te lezen en te verwezenlijken ... zegt ALLES !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Hij redt ons na twee dagen van de dood, de derde dag doet Hij ons opstaan: in zijn nabijheid zullen wij leven." ik was verwonderd blij toen ik dit las in Hosea. wat God met Christus doet doet hij dus ook met ons.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten