dinsdag in week 21 door het jaar

Zoals in alle tijden, zien we ook vandaag allerlei vormen van kwaad in de wereld. We horen van natuurrampen als gevolg van de klimaatverandering. We hebben te maken met een corona-crisis. Al deze zaken moeten natuurlijk ernstig genomen worden en er moet op gepaste wijze mee worden omgegaan. Dat spreekt voor zich. Maar net zoals in de tijd van de eerste christenen zijn er ook vandaag mensen die dergelijke zaken ‘zien’ als een ‘weldra komen van Christus’.

Wel, de woorden van Paulus mogen we in dit licht vandaag aan ons adres beluisteren: Laat je niet misleiden, doe gewoon, blijf beminnen, wees trouw aan het evangelie, laat God zelf je aanmoediging zijn.

Angst, of ongezonde huiver, is altijd een slechte raadgever. Het komt erop aan in de liefde te blijven, altijd; rustig, vredevol, je engagerend, biddend. Laten we dit doen als een warme gemeenschap, met de krant én de Bijbel in de hand, met een diep en sterk geloof dat het goede het uiteindelijk altijd zal winnen op het kwade.

kris

Reacties

  1. Dank, Kris. 'Angst is niets anders dan het opgeven van de hulp die het redelijk denken biedt.' Dat kan ik alleen maar beamen.


    Het is blijkbaar van alle tijden, dat denken dat het einde der tijden daar is. Paulus moest er zijn christenen al voor waarschuwen. We leven sinds Jezus kwam wel in de eindtijd, maar eindtijd is niet hetzelfde als het einde der wereld. Er is sinds Jezus kwam wel een geweldige strijd aan de gang tussen goed en kwaad, tussen God en die gevallen engel die Lucifer of de Boze heet. Ook nu zie ik dat in deze Coronatijd. Vanwaar dat virus ook komen mag, ik denk: nu het er is, wil God ons uitnodigen op Hem te vertrouwen en naar Hem terug te keren. Anderzijds zie je dat de Boze ons juist van God weg wil drijven door de diensten van de Kerk beperkt te houden en door de media die ons echt bang maken. Eigenlijk vind ik het jammer dat de priesters zo weinig mogen doen, niet alleen de ouderen, maar ook de vitale jongeren. We mogen eigenlijk bij de mensen niet binnen. Het heeft allemaal wel zijn gegronde redenen, maar ondertussen zie ik nog meer mensen vervreemden van de Kerk. En van de Kerk, dat is het ergste niet, maar wel dat ze vervreemden van God. Ook onze bisschoppen roepen te weinig op tot gebed, vind ik, en zelf bid ik ook nog te weinig om een spoedige beëindiging van deze crisis. Je hoort dan ook steeds meer geruchten over waarschuwingen van God en van Moeder Maria en van wie dan ook. Het is goed waakzaam te zijn, maar wees voorzichtig met al dat doemdenken. De toekomst en het einde, dat kent God alleen.
    Ondertussen moeten wij proberen goed te zijn en goed te doen. Kan ik fysiek bij de mensen niet binnen, ik probeer goede werken te steunen – nog wat meer dan in andere jaren – die wel iets kunnen doen voor de mensen in nood. De Farizeeën en Schriftgeleerden betaalden heel nauwkeurig de tienden op kruiden als munt, komijn en anijs. Jezus keurt dat niet af. Ook wij moeten de enkele euro’s voor de provinciebelasting betalen en graag ook de twintig cent stoelgeld als we naar de kerk gaan. Maar gewichtiger dan dit is een geest van gerechtigheid, barmhartigheid en trouw. Laten wij werken aan een hart dat innerlijk echt goed is, dat anderen kan vergeven en dat trouw blijft aan God en aan de liefde die wij beloofd hebben. De leiders in Jezus’ tijd maakten veel tamtam om een mug die nog in een groenteschotel lag, want een mug was volgens de Thora onrein. Maar een kameel was ook onrein. En toch, als het niemand zag, slikten zij een brok kameelvlees gretig naar binnen, want het schijnt dat dat heel lekker vlees is. Dat is inderdaad toch wat dubbelhartig. Men maakte ook een schotel en een beker zeer mooi van buiten, een beeld voor de uiterlijke schoonheid, maar men vergat dat men ook vanbinnen mooi moest zijn. Ook nu zie ik dat: wij maken onze look en onze outfit mooi, maar zijn we ook vanbinnen mooi? Het is een vraag, beste mensen, een vraag van Jezus, ook aan mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is niet goed angst te cultiveren want angst is altijd een slechte raadgever

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. angst is een raar beest

      Verwijderen
    2. Ik ben akkoord dat het niet goed is angst te cultiveren,,maar bij sommige mensen is angst een (zekere) afwijking , noem het een fobie of dergelijke en is niet controleerbaar en dat is zeer ernstig.

      Verwijderen
  3. Kleine tekenen van hoop :'Het aantal volwassen dopelingen stijgt voor de katholieke Kerk in ons land al een decennium jaar na jaar. In 2010 waren het er 143, vijf jaar later 180 en nu 305. Per bisdom geeft dat voor 2020:

    Antwerpen: 23
    Brugge: 4
    Gent: 14
    Hasselt: 14
    Mechelen-Brussel: 93 (Vlaams-Brabant & Mechelen: 11, Brussel: 67, Waals-Brabant: 15)
    Namen: 11
    Luik: 19
    Doornik: 127
    Totaal: 305

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties

    1. Na de Hagia Sophia, heeft de Turkse President Erdogan ook historische kerk van de Verlosser in Chora weer tot moskee gemaakt.

      Laten we bidden---

      Verwijderen

Een reactie posten