zondag 21 door het jaar - A

Vandaag horen we hoe Simon Petrus de sleutels in handen krijgt van het koninkrijk van de hemel. Alvorens hij deze sleutels kreeg, moest hij eerst de vraag beantwoorden wie Jezus voor hem was. We kennen zijn antwoord. Wij krijgen die sleutels niet, het was een voorrecht aan het adres van Simon Petrus. Maar de vraag voorafgaande aan het overhandigen van de sleutels, wordt wel aan ons gesteld; aan ieder van ons persoonlijk: ‘Wie zegt gij dat Ik ben ?’

Ja, wie zegt gij dat Hij is? Kunnen we net als Petrus zeggen dat Jezus voor ons de Messias is, de Zoon van de levende God. Niet enkel als een belijdenis, maar als een gebed van toevertrouwen. Want als het enkel gaat over belijden met de lippen zal dat weinig gevolg geven in ons leven. Bedoeling is dat ons geloof vlees en bloed wordt, en dat kan alleen maar wanneer onze belijdenis een waarachtig bidden wordt in de zin van je geven aan Christus die in je woont.

Moge het toevertrouwen aan de Heer het hart zijn van onze belijdenis, opdat ons leven een belichaming zou zijn van Gods goedheid; in Christus.

Een mooie zondag voor u allen !

kris

Reacties

  1. De Kerk is een gemeenschap van gelovigen, een geloofsgemeenschap. En dat geloof is het geloof van Petrus, dat Jezus nl. de Zoon van God is, Gods Gezalfde. Op deze belijdenis heeft Jezus Zijn Kerk willen bouwen. In ons morgengebed op deze zondag lazen wij ook psalm 2. Daarin staat dat God Zijn koning aan heeft gesteld op Sion, en die koning heeft Hij vandaag verwekt door te zeggen: 'Jij bent Mijn zoon'. Die koning was David. Maar wat David was, is Jezus nog veel meer. Jezus is eigenlijk pas echt Gods Zoon. En je moet dat niet biologisch verstaan, dat is een ontologische uitspraak: in wezen gelijkt Jezus helemaal op God, Hij is in wezen de gelijke van de Vader. Dat kun je maar geloven en weten door een openbaring van God zelf. Jezus zegt tot Petrus: 'Niet vlees en bloed hebben jou dat geopenbaard, maar Mijn Vader die in de hemel is'. Ik denk dan aan Sint Paulus: eerst iemand die meende die eerste Jezusbeweging uit te moeten roeien, maar dan kwam die wondere openbaring op Hem neer, daar op de weg naar Damascus, de openbaring van God zelf, dat Jezus Zijn Zoon is die Paulus aan het vervolgen was. Ook wij moeten dat geloof in Jezus als de Zoon van God ontvangen als een openbaring van God zelf. Uit onszelf komen we ook niet verder dan de mensen van toen: 'Sommigen zeggen Johannes de Doper, Jeremia of een van de profeten'. Heel de Kerk steunt op die belijdenis van Petrus, die ook onze belijdenis moet worden. En dan krijgt de Kerk de sleutels van Gods Koninkrijk: 'Wat ge zult binden of ontbinden op aarde, zal ook in de hemel gebonden of ontbonden zijn'. Natuurlijk geldt die sleutelmacht eerst voor Petrus, voor de paus en de bisschoppen, maar ik denk dat wij eigenlijk allemaal die sleutelmacht krijgen. Want als we echt leven voor Gods Koninkrijk, niet meer onszelf zoeken, maar in navolging van Jezus, God en de anderen proberen echt te beminnen, dan gaat de hemel voor ons open. Want de hemel is juist God en de naaste graag zien. Wat Sebna en Eljakim kregen in de eerste lezing, dat krijgen wij als christenen nog veel meer: de sleutel naar het geluk, de toegang tot een leven in volheid. Dat is het eeuwig leven, een leven in de liefde, een leven dat uitmondt in God, nu al en eens in alle eeuwigheid. Een gezegende zondag voor ieder van u.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heaven is for Real
    Film 'Heaven is for Real' (in Nederland bekend als 'De jongen die naar de hemel ging') gaat over het hemelse bezoek van de 4-jarige Colton. Wanneer hij ternauwernood een zware operatie overleeft, is de familie dolgelukkig. Groot is hun verbazing als hij maanden later begint te vertellen over de tijd die hij in de hemel heeft doorgebracht: dat hij zijn zusje, van wie het leven na twee maanden eindigde in een miskraam en over wie nooit werd gesproken, heeft gezien. Ook heeft hij zijn overgrootvader en zelfs Jezus ontmoet.

    Met de ontwapenende onschuld van een kind, beschrijft Colton Jezus, de engelen, de grootheid van God, en hoeveel Hij van ons houdt!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten