donderdag in week 15 door het jaar

Jezus vraagt: ‘Kom naar mij’. Hij vraagt een beweging van ons. Hij vraagt dat we ons naar Hem richten, een stap zetten naar Hem, ons openen voor Hem. Nederig als Hij is, wacht Hij op opening, op verwelkoming. Hij dringt zich niet en nooit op. Dit past niet bij de liefde. De liefde klopt aan, biedt zich aan, en wacht tot de ander z’n hand uitstrekt.

Geef je aan de Heer, vlij je tegen Hem aan. Zullen je lasten en zorgen verdwijnen? Nee hoor, je houdt de volle last van het leven. Maar je zal het niet meer alleen dragen. De Heer zal het samen met u dragen. Of beter gezegd: Hij zal u dragen, met al je zorgen en lasten, ook met je blijdschap en vreugden. Dragend zal Hij in u aanwezig zijn. En dat is een wezenlijk verschil dan dat je je zorgen draagt los van Hem.

Wie zich gedragen weet door Hem zal zich ook gaan gedragen naar Hem. Je zult namelijk de ervaring hebben zelf zachtmoedig en nederig te worden. Niet als prestatie, maar als gevolg van de genade in Hem te leven. Zo zal je je eigen zorgen dragen, en anderen nabij zijn in het dragen van hun zorgen, en wel: zacht-moedig en nederig. Zoals de Heer.

kris

Reacties

  1. De roeping van Mozes is één van de mooiste bladzijden uit de Bijbel. God maakt hem Zijn naam bekend: Ik ben die ben. Hij is. God is het zijn zelf. Maar dat zegt niet veel. Mooier klinkt al als we vertalen: Ik zal er zijn voor u. God zal er altijd zijn voor ons. Is dat niet ons aller ervaring? We leven en zolang we leven, ondervinden wij dat er Iemand is die groter is dan wij, Iemand die we niet zien, maar die er altijd is. Nog mooier is de vertaling die een joodse gids ooit gaf aan een vriend van mij die op reis was in het Sinaïgebied. Die joodse gids zei: God is: Ik zal er altijd zijn voor u zoals Ik er zal zijn. Dat vind ik geweldig. God zal er zijn. Hoe? Dat kunnen we maar dag op dag ervaren. Morgen zal God er ook zijn voor ons, maar op een andere wijze misschien dan vandaag. Want God gaat mee met de lotgevallen van Zijn mensen. En ook als wij sterven, zal God er zijn. Hoe? Dat kunnen we nu niet weten, maar dan zullen wij het ervaren.
    Jezus is ook een manier van Gods er-zijn-voor-ons. Jezus is Immanuel, God-met-ons. Heel het O.T. geloofde al dat God ooit onder ons zou komen in Zijn Messias. Dan zou alles goed worden en zijn. En inderdaad. Met Jezus wordt alles anders. Hij vergeeft ons onze zonden, Hij verzoent ons met God, Zijn Vader. ‘Komt allen tot Mij die belast en beladen zijt’, zegt Hij vandaag, ‘Ik zal u rust en verkwikking schenken’. Hoe doet Hij dat? We mogen niet vergeten dat God de lasten van onze arbeid zwaar heeft gemaakt na de zondeval van de eerste mensen. Zie Gen. 3, 19. Als Jezus de zonde verzoent, als Jezus onze zonden draagt en wegdraagt, dan wordt ons leven een stuk gemakkelijker. Ook de last van ons werken vergemakkelijkt, omdat de liefde erin komt. Als je iets doet uit liefde voor God of voor de anderen, wordt elke last minder zwaar. Jezus draagt ons, Jezus verdraagt ons, Jezus draagt ons tot bij God. Jezus draagt ons altijd verder, ons leven lang. Tot wij uitkomen bij God, in God. Jezus is werkelijk de Messias van God, Immanuel, God-met-ons. En ook zijn moeder, de koningin-moeder uit het O.T. die troont naast de koning, Maria die troont in de hemel naast haar Zoon die de Messias is, zij spreekt voor ons ten beste. Zij helpt ons. Dat vieren we morgen op het feest van O. L. Vrouw van de berg Carmel, O.L. Vrouw van het Scapulier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb ook veel negatieve ervaringen met jezuieten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. spijtig als mensen geen kritiek meer kunnen verdragen

    we mogen ook anoniem blijven

    respect voor de vrijheid aub

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sorry, waarom zou men niet anoniem mogen blijven ?
    Kan men niet getuigen over ons geloof ,zelfs met twijfels , zonder bekendheid te verwerven? Is dit ook geen teken van nederigheid ?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten