maandag in week 15 door het jaar

Vandaag zegt Jezus: 'Denk niet dat Ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard.'

Men zou dit evangelievers kunnen gebruiken om gewapenderhand ten strijde te trekken tegen al degenen die het christendom niet naleven zoals jij en je gezinden vinden dat dit zou moeten gebeuren. Natuurlijk zou dit zou een gigantische vergissing zijn met catastrofale gevolgen voor jezelf, je gezinden, de Kerk, en de mensen die je leed zou aandoen.

We zagen deze vergissing bij de Isis-strijders of vandaag nog steeds bij de Boko-Haram, die menen vanuit een zeker islamitisch denken te moeten doden, of mensen verplichten dat ze zich zouden bekeren, en zo meer. Dit heeft niets met islam of koran te maken, integendeel: het is één grote manifestatie van het kwaad.

Religie en geweld zijn niet en nooit te verenigen. Dat geldt zowel voor het christendom als voor de islam als voor het jodendom. Wie hier tegen zondigt doet aan pure godslaster. In het verleden heeft men hier zich meermaals aan bezondigd. En jammer genoeg steekt het zich de dag van vandaag nog regelmatig de kop op. Erg!!!

Jezus roept op je wapens op te nemen. Geen letterlijke wapens zoals zwaarden of geweren. Hij roept op het geloofswapen bij uitstek op te nemen, namelijk de liefde. Hij roept op in liefde te kiezen voor God, trouw met alle consequenties dat dat met zich meebrengt. Maar altijd zich laten vullend door Gods liefde. Dat wil zeggen altijd bereid zijn te vergeven (7 x 70 maal, weet je wel), je linkerwang aan te bieden als men je op de rechterwang slaat, te bidden voor hen die je vervolgen, hen zegenen die je vervloeken, enzomeer. Wie vertrouwt is met het Nieuwe Testament kent de Blijde Boodschap.

Het mag duidelijk zijn dat het 'blijde' van deze boodschap geen romantiek is, geen oppervlakkig emotioneel gedoe. Het gaat hier over 'kruis-liefde' met zijn diepe consequenties. En deze laatste kunnen zeer vergaand zijn. Kijk naar de weg die Jezus zelf gegaan is, of is moeten gaan.
Maar kijk ook verder... Kijk wat het gevolg is van de weg van het kruis. De opstanding... ja, de verrijzenis. Niet enkel het Pasen van de Heer, maar ook het Pasen van hen die bereid zijn Jezus te volgen.

Kan je dit geloven? Durf je deze weg aan? Ben je bereid, indien nodig, je eigen leven te geven omwille van de Heer? Gelukkig hoeft het niet altijd zo’n vaart te lopen. Maar zijn we bereid ten allen tijde de weg van de Heer te gaan, Gods liefde tot het uiterste belevend, ook in de hele kleine dingen doorheen de dag?

Ja, laat ons liefhebben; liefhebben zoals de Heer heeft liefgehad, zoals Hij u en mij vandaag liefheeft.

kris

Reacties

  1. Ik heb me inderdaad al eens de vraag gesteld: mocht men voor mij staan met een zwaard om een geweer en vragen mijn geloof af te zweren, mocht men mij folteren ten dode toe om mijn geloof af te zweren, zou ik het dan doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. het is geen kwestie van: zou ik het dan doen. Je zal gewoonweg geen keuze meer hebben. De duivel weet dat je de goede keuze hebt gemaakt. Uit afgunst zal hij die vernietigen. Juist zoals Kain en Abel. Het is de afgunst die de dood brengt. De gerechtigheid is onsterfelijk.
      Lees ook boek wijsheid 1,13-15 en 2,23-24

      Verwijderen

Een reactie posten