woensdag in week 14 door het jaar

Jezus riep zijn twaalf leerlingen bij zich en gaf hun de macht om onreine geesten uit te drijven en iedere ziekte en elke kwaal te genezen. Zo lezen we vandaag in het evangelie.

Gisteren hoorden we nog hoe we allen geroepen zijn herder te zijn voor elkaar. Vandaag specificeert Jezus deze zending. Hij vraagt de onreine geesten uit te drijven, iedere ziekte, elke kwaal.

Wanneer we de krant lezen, het journaal bekijken, de wereld rondom ons gade slaan, of een blik werpen in ons eigen hart, zien we dikwijls heel wat kwaad; onreine geesten zeg maar. Alsof het kwaad de mens soms zo in z’n macht heeft dat het sterker wordt dan die mens: een soort bezetenheid. Het kan zo sterk zijn dat het de mens ten diepste verziekt, vervreemdt van zijn Schepper. Het kwade is hij goed gaan noemen, in naam van God gebruikt men geweld, bootvluchtelingen weigert men aan land te nemen, de schepping eigent men zich toe, de liefde wordt verkracht, leugens worden goedgepraat, alles voor het geld, enz…

Vandaag een oproep om de wereld van het kwaad te genezen.

We kunnen daar op vier manieren aan beantwoorden.

Een eerste manier is zelf diep in de spiegel kijken van ons eigen hart, biddend dat God ons de genade mag schenken mogelijk kwaad in ons eigen leven onder ogen te zien. Dit vraagt nederigheid, moed en liefde voor de waarheid.
En dan vragen om vergeving. Dit kan sacramenteel in een biecht, maar het kan ook eenvoudig doorheen persoonlijk gebed. Vragen om vergeving, om ontferming, om genezing. Vanuit een oprecht berouw, in het volle voornemen afstand te doen van het kwaad.

Een tweede manier is de wereld, de mensheid, bij God brengen doorheen dagelijks gebed, door een voortdurende smeekbede om genezing van het kwaad. Niet vanuit minachting, niet vanuit oordeel, maar puur uit liefde voor de medemens. Deze vorm van liefdadigheid voor de mensheid mogen we niet onderschatten. Ze is van enorm groot belang. De wereld snakt naar deze vorm van dienstbaarheid.

Een derde manier om het kwade uit de wereld te helpen is door zelf door en door goed te zijn. Goed doen vanuit Jezus in je hart. Zonder dat je over het kwaad spreekt, verdrijft goed doen het kwaad. Omdat Jezus door zij die goed doen de mensheid aanraakt. En zijn aanraking geneest.
Als christenen zijn we geroepen mensen te zijn vol van genade. Dat betekent: toelaten dat de Heer door ons heen mensen en situaties genezend aanraakt.

Een vierde manier om het kwade de wereld uit te helpen is de moed hebben het kwade te benoemen, bereid zijnde in het hart van het kwaad te gaan staan; letterlijk. Niet enkel door daden en voorbeeld, maar met woorden. Roepend. Als een vuur. De barricade op. Het kwaad aan het licht brengend.
Dit vraagt moed. Want heel dikwijls oogst je geen onmiddellijk succes, integendeel. De kans dat je uitgelachen en verfoeid wordt is zeer reëel. Misschien word je opgepakt, vervolgd, misschien zelfs vermoord.
Van belang is dat je diep in jezelf hier dicht bij de Heer blijft; in zijn liefde.
Als je vervolgd wordt omwille van de waarheid, omwille van Hem, ben je in goed gezelschap, want Hij is met je, en zal je de kracht en de genade ontvangen stand te houden.
Met dergelijke manier van doen moeten we verstandig omgaan. Het past zeker niet in alle situaties. Soms kunnen we door een grote mond meer kwaad doen dan goed. Langs de andere kant is het soms nodig dat het kwade klaar en duidelijk benoemd wordt. Mensen verstaan soms geen andere taal.

Moge God de wereld bevrijden van het kwaad.

En laat ons door en door goede mensen zijn, beeld van de Vader, zijn goedheid dragend en uitdragend.

Als we met z’n allen vanuit Christus goed zijn, dan is dat als de zon die opkomt en alle duisternis verdrijft.

kris

Reacties

  1. Christus is het hoofd van het lichaam dat de Kerk is

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch zo dankjewel Kris ... ook zelf in de spiegel kijken ,maar terzelvertijd ook reageren op 't kwaad !
    Jezus zelf (HIJ die zonder zonde was )had uitspraken zoals "Addergebroed ,witgekalkte graven ,aan zijn Moeder "weet ge niet dat ik de werken van Mijn Vader moet doen ? ,wie zijn mijn broeders en zusters ?
    't Klinkt allemaal niet zoeterig !
    Het is goed de Evangelies met aandacht te lezen ...hierbij geholpen door o.a.wat onze Paus schreef :"De Vreugde van het Evangelie !"
    Ook door jullie in 't Dagelijkse Bijbelcitaat !
    Die Christus lééft in 't diepste van onze ziel ,in ons hart !
    Hij kent ons beter dan wijzelf ons kennen !
    Dus laten wij Christen zijn zonder ...schijnheiligheid ,noch angst ,noch ikzuchtig ,maar met veel vallen maar weer opstaan met Zijn Liefde onszelf ,elke andere mens en zéker God benaderen !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Kris , u ook Jacqueline , wij zullen het in ieder geval proberen
      met Jezus hulp.

      Verwijderen
  3. ie kristus leeft in heT diepste van ons ZIJN JA? VAN ONS MENSZIJN en dat
    betekent in liefde en barmhartigheid voor de meest nabije naaste
    dus vol liefde geduld edelmoedig het ware waarmaken openstaan!
    zoals vorig gezegdes Dank !!!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten