woensdag in week 15 door het jaar

'Ik loof U, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat U deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen hebt gehouden, maar ze aan eenvoudige mensen hebt onthuld. Ja, Vader, zo hebt U het gewild.'

Zo bidt Jezus vandaag.

'Ik loof U, Vader, Heer van hemel en aarde...' Hemel en aarde, dat omvat alles. En daar is Hij de Heer van. Hij gaat boven dat alles uit, Hij is groter dan alles en allen. Jezus zegt het zelf: 'De Vader is groter dan Ik' (Joh 10,29). Hij bestuurt alles, alles rust in zijn hand. Dat is de grootheid van God.

Je kunt over God nooit groot genoeg denken. Je gedachten over God kunnen nooit hoog genoeg zijn. God is altijd groter. Groter dan je zorgen, groter dan je prestaties, groter dan je vernederingen, groter dan je ziekte, groter dan je kleine geschiedenis, groter dan de grote geschiedenis, groter dan heel de wereld, groter dan alles. Daarom zou je kunnen denken: 'Gelukkig de mensen met grote gedachten, gelukkig de mensen met grote prestaties, grote ideeën. Gelukkig de geesten die veel kunnen omvatten. Die komen het dichtste bij zo'n grote God. Die kunnen dat een beetje aanvoelen.'

Maar wat zegt Jezus over de groten, de genialen, de vernuftigen en de verstandigen? Voor hen heeft de Vader het verborgen. Wat verborgen? Het geheim, het geheim van Jezus. Wat er is tussen de Vader en de Zoon, en wat er in het Hart van God is, daar kunnen de wijzen en verstandigen niet bij, want voor hen is God niet groter. Ze zijn zelf groot. Ze denken: 'door mijn eigen kracht heb ik dit of dat gedaan. Door mijn eigen inzicht, want ik weet wel wat ik doe.' Zo ongeveer denken wijzen en verstandigen. Ze denken dat ze met hun verstand alles in hun greep kunnen krijgen. Ze vatten alles binnen hun begrip, ze zien met hun ogen, ze zien in, ze overzien, ze beheersen alles, als een koning zijn rijk, als een veroveraar zijn buit.

Dat is het ongeloof van vele gelovigen, misschien ook van onszelf. Men gelooft wel in God, men bidt wel, maar in dat gelovige wereldbeeld is men zelf God. Ze maken en breken de wereld met hun gedachten, en oordelen.

En of je nu groot bent of klein in de wereld, die mogelijkheid zit in iedere mens. Hoe klein een mens ook is, hij kan zijn eigen rijk maken, zich onafhankelijk van God opstellen.

Mag je dan niet erkennen dat je iets goed gedaan hebt, dat je iets goed kunt, dat je iets beter weet? Dat mag, natuurlijk. als je het maar doet in ontvankelijkheid van, en aanhankelijkheid aan, Hem.

Naar woorden van J. Bots, sj

Reacties

  1. De commentaar (naar woorden van de jezuiet J.Bots) is weer zeer veroordelend. Spijtig! Jezus veroordeelt niet, nooit, niemand. Een verkeerde interpretatie van dit evangeliestukje. Spijtig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste anoniem,
      ik zou je graag aanspreken met je naam, maar die geef je niet mee.

      Pater Bots geeft hier een inzicht mee. En hij bedoelt dat zeer zeker niet als oordeel. Hij plaatst de dingen scherp op de snee, om het klaar te kunnen zien.

      Als je Pater Bots meer zou lezen, zou je weten dat hij iemand is die de barmhartigheid hoog in het vaandel draagt. Maar soms moet je de dingen wit-zwart stellen om iets in alle klaarheid te kunnen duiden. Deed Jezus trouwens ook.

      Het zou ook fijn zijn, moest je deze blog gebruiken om iets constructief te plaatsen, in plaats van af te breken, en te oordelen.

      Van harte, kris

      Verwijderen
    2. sorry Kris, iedereen heeft het recht om zijn mening te geven ook al is die negatief. We zijn ook niet verplicht om onze naam te zeggen.

      dank u

      Verwijderen

Een reactie posten