Geboorte Joh de Doper
WONDERLIJK BESTAAN
Geliefde mensen,
naar aanleiding van deze feestdag waarop we de geboorte van Johannes de Doper gedenken en vieren, wil ik u uitnodigen om aan de hand van onderstaand psalmvers (dat we vandaag in de tussenzang bezingen) na te denken over het wonder van ons eigen bestaan.
‘Wat er in mij is, hebt Gij geschapen, Gij hebt mij als een weefsel in de moederschoot gevormd. Ik dank U voor het wonder van mijn leven, voor alle wonderwerken die Gij hebt gemaakt.’
Het menselijk bestaan is, zoals elk bestaan, wonderlijk. God zelf ligt, als schepper, aan de oorsprong van al het bestaande. Door zijn liefde bestaat al wat is. Dat op zich is al wonderlijk. Voor we gecreëerd worden brengt Hij twee mensen bij elkaar, die – als het goed is – mekaar diep liefhebben. Vanuit hun onderlinge liefde, vanuit hun gegeven zijn aan elkaar (zowel geestelijk als fysiek; in de diepte een mystiek gebeuren) schenkt God nieuw leven.
Een zaadcel nestelt zich in een eicel. Om dan tot groei te komen. Dag na dag voltrekt zich het wonder, in het begin onzichtbaar voor het menselijk oog, veilig en diep verscholen in de warmte van de moederschoot. Elke nieuwe cel deelt zich, altijd maar weer. En zo komt komt er prachtig leven tot stand. Wonderlijk toch.
Na vijf weken tekent zich het neusje reeds af, de oogjes, het mondje. We zijn een rijstkorrel groot. De hersenen zijn in opbouw. Het hart begint te kloppen. Na zeven weken zijn alle organen klaar. Ze hoeven enkel nog te groeien. Een kraakbeen-skeletje vormt zich, piepklein. Hoewel, naar de tiende week toe zijn we reeds drie centimeter gegroeid.
Vanaf week twaalf ontstaat er een eigen persoonlijkheid, in de zin dat het kindje een heel eigen ontwikkeling kent, dat enig is, eigen aan zijn persoontje. Het heeft z’n eigen tempo wat groei betreft in lengte, het krijgt eigen gezichtsuitdrukkingen, het maakt eigen bewegingen. De piepkleine handjes beginnen te grijpen en de voetjes beginnen te trappelen. Een karaktertje is zich aan het vormen, al dan niet meegekregen van mama en papa.
En zo gaat het maar door, week na week, maand na maand. Om dan, na negen maanden, ’ter wereld’ te komen. Vrucht van liefde, wonderlijk bestaan. Om diep geëerd en bemind te worden.
Dit kind, dat geboren is, zal ooit, groeiend in z’n mens-zijn, in staat zijn zelf lief te hebben. Eigenlijk doet een kind dit reeds in de moederschoot. Dit, omdat het vanuit zijn prille bestaan oproept het wonder van God te beminnen. Het is een passieve wijze van liefhebben, dat een actief beminnen tot gevolg kan hebben. Trouwens, dit appèl, dragen we allen in ons. Wanneer je de mens in het gelaat kijkt (al dan niet letterlijk) zul je diep in jezelf de oproep ervaren hem of haar lief te hebben. Zo leert ons Levinas, maar eigenlijk ook het evangelie. Ieder mens roept vanuit zijn bestaan op tot liefde.
Maar, groeiend in gemeenschap, zal het kind dus ook zélf leren liefhebben. Dit op zich is ook wonderlijk. Het zal de liefde van zijn schepper mogen en kunnen belichamen naar ieder ander schepsel, naar elke medemens. Het zal kunnen beminnen als een autonoom beslissend wezen. In het feit dat het de vrijheid heeft om te kiezen voor de liefde of niet, kan het zijn liefde tonen voor God, medemens en schepping.
Zijn liefde zal bestaan in de sterkte van zijn woorden, in de tederheid van zijn gebaren, in het kunnen schenken van vergeving, in het werken aan verzoening, in zijn engagement mee te bouwen aan een wereld waar het voor ieder goed is om leven, in het mee dragen van het broze rondom hem, in zijn zorgzaam en respectvol omgaan met moeder natuur, in het tijd maken voor God. Het mag zich instrument weten in het belichamen van Gods goedheid voor de mens. Wat een eer hiervoor te mogen leven. Wat een wonder te weten dat het mogelijk is.
Mooi ook te leven in de wetenschap dat we voor God niet volmaakt hoeven te zijn om echt mens te kunnen zijn. We mogen groeien, dag na dag, met vallen en opstaan, met lukken en mislukken, in tijden van dorheid en op momenten van vervulling, doorheen lijden en lofprijzing. Elke seconde van ons leven mogen we ons door God bemind en gesteund weten, rustend in zijn Hart.
Het leven ons gegeven … wat een wonderlijk gebeuren. Om diep dankbaar te zijn.
Laten we bidden
Vader,
Gij hebt mij als een weefsel
in de moederschoot gevormd.
Ik dank U voor het wonder van mijn leven,
voor alle wonderwerken die Gij hebt gemaakt.
In Christus’ naam.
Amen.
Met een genegen groet,
kris
Het Wonder van het leven ...'leven geven' heb ik altijd zo dankbaar en vreugdevol intens 5 x beleefd !
BeantwoordenVerwijderen"HIJ weeft mensen in de moederschoot "! Nu ben ik oma van 12 kleinkinderen (waaronder èèntje al bij God is aan 4j. )
En het 9 de achterkleinkind wordt verwacht begin september !!!
Hoe wonder kan het leven toch zijn bemint en gedragen door Zijn Liefde ,in goede en kwade dagen !
Dankjewel Kris ;jij als man beschrijft toch zo intens en dankbaar het ontstaan van een mens ;;; door God geweven in de moederschoot !
Prachtig !
Jacqeline, wat een zegen dat je je kinderen en kleinkinderen en achterkleinkinderen hebt, allemaal geweven in de schoot van liefhebbende moeders, zoals wijzelf dat ook zijn. Weven is een kunst die de Ene verstaat. Wij kunnen het alleen door het met aandacht te leren. Weeffouten maken we soms wel, maar de basis is zuiver, komt uit God voort. Laten we dankbaar zijn voor al die wonderen van het leven, en bidden om de genade dat de Hand van de Heer door mag weven via onze handen.
VerwijderenIk kom uit een gezin van elf kinderen. Mijn jongste zusje had het syndroom van Down. Een weeffout(je)? Na de tijd van acceptatie heeft dit kindje zoveel liefde gebracht in en met ons hele gezin. Zij was intens gelukkig en wij met haar. Toch geen weeffout(je)? Ze stierf op 10jarige leeftijd na een leventje vol liefde en betekenis voor iedereen.
VerwijderenInderdaad 1 groot wonder: het leven! Daarom zo spijtig, ja dramatisch de vele abortussen (= moord). Moeder Theresia van Calcutta zei vele jaren geleden deze profetische woorden (ook bij haar bezoek in ons land): "Als abortus stopt zal er vrede in de wereld komen". Maar zoals vele (echte) profeten werd haar stem niet gehoord. Wie van de lezers hier herinnert zich nog deze woorden van de heilige Moeder Theresia?
BeantwoordenVerwijderenOok graag even jullie aandacht voor mensen die niet het geluk gekend hebben een partner te ontmoeten en waardoor ook een vurige kinderwens niet is vervuld!!! Zij kunnen niet genieten van maar ook enige vreugde die jullie hierboven beschreven. Een gebrek aan kindervreugde kan met niets gecompenseerd worden!!! Emma.
BeantwoordenVerwijderenBeste Emma, zoals je wel merkt reageert niemand op je uitgesproken verdriet. Ook ik heb het moeilijk om troostende woorden te vinden voor een gemis dat maatschappelijk weinig erkenning krijgt. Toch verwijs ik graag naar de lezingen van zondag: niemand staat buiten de zorg van de Hemelse Vader. De liefde kan op zoveel manieren beleefd worden. Maar dat zal niet verhinderen dat het gemis dat je voelt al te vaak niet erkend of herkend wordt. Ik wens je dat het gemis niet zou verhinderen dat je diepe vrede en geluk mag ervaren. Van harte!
Verwijderen