maandag in week 9 door het jaar

VREDE ALS GAVE EN KRACHT

Wanneer wij een bepaald dienstwerk verrichten en we voelen ons daarna ‘goed’, dan hebben we doorgaans het gevoel dat we goed bezig waren. Vaak is dat ook zo. De Heer laat het immers niet na dikwijls gevoelens van geluk te schenken wanneer wij leven naar Gods wil.

Anderzijds is het ‘zich goed voelen’ ook relatief. Ik denk niet dat Jezus zich zo goed voelde op Goede Vrijdag hangend aan het kruis. En toch stond Hij op dat moment meer dan ooit in Gods wil.
‘Zich goed voelen’ is op zich dan ook geen absolute norm om er zeker van te zijn dat je in Gods wil staat. Soms staat het er zelfs totaal los van.

Soms gaat ‘gehoor geven aan God’ meer gepaard met dorheid en tegenslag dan met licht en zogenaamd succes. Of vervolging ... waarover het evangelie van vandaag verhaalt.

Bij de derde verschijning van Onze-Lieve-Vrouw te Lourdes aan Bernadette zei Maria tot haar: ‘Ik beloof je niet gelukkig te maken in deze wereld, maar wel in de andere.’ Zo zie je maar dat het ‘zich gelukkig voelen’ een relatief begrip is. Hoe fijn dit gevoel ook is, het mag nooit een doel zijn van ons ja-woord tot God.

Belangrijker dan het 'zich goed voelen' is het dragen van vrede. Dat zijn geen synoniemen van elkaar. 'Je goed voelen' is een emotie die in je kan opborrelen vanuit het besef dat je goed en oprecht bezig bent. Het dragen van vrede is een gave van de Heer vanuit je overgave aan Hem als kracht om te kunnen doen wat je te doen hebt. Het gaat veel dieper dan een puur menselijke emotie maar om een vrucht van Gods inwoning diep in je ‘zijn’. Het heeft te maken met je aansluiten bij het gebed van de Geest dat in je gebeurt. Het gaat om overgave aan dát gebeuren in een geest van nederig toevertrouwen. Dan zal niets je nog kunnen scheiden van je innerlijke vrede jou door Christus gegeven.

Laten we bidden

Vader,
wij bidden om een innerlijke houding
van oprechte nederigheid
die ons doet aansluiten
bij het gebed van de Geest.
Mogen wij alzo dragers zijn
van Christus' vrede,
in álle omstandigheden
van het leven.
Door Christus, onze Heer,
amen.

Zegen over de nieuwe week,
kris

Reacties