donderdag in week 10 door het jaar

 DE GEEST ALS ZIEL VAN ONS BIDDEN

Bij Paulus lezen we vandaag: Broeders en zusters, tot op de dag van vandaag ligt er een sluier over hun hart, telkens als de wet van Mozes wordt voorgelezen. ‘Maar,’ staat er, ‘telkens als iemand zich tot de Heer wendt, wordt de sluier weggenomen.’ Welnu, met de Heer wordt de Geest bedoeld, en waar de Geest van de Heer is, daar is vrijheid. Wij allen die met onbedekt gezicht de luister van de Heer weerspiegeld zien, zullen door de Geest van de Heer meer en meer naar de luister van dat beeld worden veranderd.

Er wordt gesproken over 'de wet van Mozes'. Ik ga dat vertalen naar 'luisteren naar de Schrift', en 'luisteren naar het spreken van de Heer' diep in onszelf.

Het citaat zegt dat je op twee manieren kunt luisteren. Je kunt trachten te luisteren met een sluier over je hart. Het zal het luisteren zeer bemoeilijken. Of je kunt luisteren met een vrij hart; een hart waar de sluier is weggenomen.

Het eerste - luisteren met een sluier over het hart - is luisteren met een hart dat niet vrij is, niet open, niet arm, niet beschikbaar. Het is een hart dat misschien met vele zaken bezig is, maar niet met de zaken van de Heer. De zaken waar het mee bezig is zal zelfs een rem zijn om ontvankelijk te zijn voor de zaken van de Heer.

Het tweede - luisteren zonder de sluier over je hart - maakt het hart bereid de Heer, het mensgeworden Woord, welkom te heten.

En ook al zal ons hart bij momenten gesluierd zijn, als christen verlangen we een hart te hebben vrij van al die sluiers.

Hoe kunnen we aan dat verlangen tegemoet komen? Het citaat is duidelijk: Je moet je 'actief' wenden tot de Heer. Dán wordt de sluier weggenomen. Met andere woorden: het is je hele zijn neigen naar de Heer. Het is bidden in de diepe betekenis van het woord. Het is je wenden naar Hem die zijn woonst in jou wil komen nemen. Het citaat vertelt dat deze wijze van bidden betekent: het waaien van de Geest toelaten. Anders gezegd: wie zich niet verbindt met de Geest die in jou gelegd is, zal zich niet kunnen openen voor de zaken van de Heer. Je kunt het willen, je kunt denken het te doen, maar het zal niet lukken. Enkel 'in de Geest' zullen we Christus kunnen ontmoeten. Dát lieve mensen, is christelijk gebed.

Vrucht van deze wijze van bidden: vrijheid. Zo zegt het citaat. En terecht. De Geest zelf maakt ons vrij van elke vorm van zelfprestatie wat betreft ons 'leven in God'. De Geest maakt ons vrij van het 'onszelf willen redden'. Wat God vraagt is ons nederig toevertrouwen aan het werk van de Geest zodat Hij ons kan binnenvoeren in het leven van Christus.

Op deze wij zullen we - om het laatste deel van het citaat aan te halen - met onbedekt gezicht de luister van de Heer weerspiegeld zien.  We zullen door de Geest van de Heer meer en meer naar de luister van dat beeld worden veranderd.
Mooi toch. Door de Geest op deze wijze werkzaam te laten zijn in ons diepste zelf, zullen we getransformeerd worden naar Gods evenbeeld. Dit laatste - wat tevens onze oerroeping is - zal de vrucht zijn van ons 'bidden in de Geest'.

Lieve mensen, wat een heerlijkheid toch christen te mogen zijn.

Laten we bidden

Vader,
moge uw Geest
de ziel zijn van ons gebed.
Zodat wij,
getransformeerd naar uw liefde,
uw goedheid mogen zijn.
Naar allen en alles.
In Christus,
onze broeder en Heer.
Amen.

Een Geest-rijke donderdag voor ieder van u.
Van harte, kris

Reacties

  1. Open en ontvankelijk zijn om Zijn Geest te laten binnensijpelen in ons hart en onze geest !
    Wàt brengen onze kleinmenselijke gedachten en gedragingen geen lichte sluier over ons ...maar soms zwarte ,dikke gordijnen !
    Heer help ons om Uw Geest méér en méér diep in ons hart te laten doordringen om écht te léven ,wàt er ook gebeure !
    Aan allen wens ik ook een vredevolle en vreugdevolle dag samen verbonden door Zijn Geest !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi gezegd Jacqueline, ons hoofd is vaak vol van dagelijkse beslommeringen en dan is dat niet altijd makkelijk om hier van los te maken. Maar laten we het elke dag maar blijven proberen met de kracht van de Heilige Geest!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. onken niet `t verval van milieu en misbruik van mensen,haal steeds die sluier weg, van ik wil er niets mee te maken hebben. Keer je om,en ga er op af,ondanks dat niemand dat van je zal waarderen

      Verwijderen

Een reactie posten