zaterdag in de 11e week door het jaar
TUSSEN BARBECUE EN KONINKRIJK
Het is weekend. De zon schijnt, de agenda is leeg of juist goed gevuld. We hebben plannen gemaakt. Misschien een barbecue, een fietstocht, een ontmoeting met vrienden, een weekend voor onszelf. Alles wat ons goed doet. We weten met wie we graag tijd doorbrengen, we zoeken gezelschap dat vertrouwd is. We omringen ons met mensen die we graag hebben en van wie we vermoeden dat ook zij ons graag hebben. We hebben het zorgvuldig geregeld: de plek, de tijd, het gezelschap.
En uiteraard is er niets verkeerds aan om even op adem te komen, en de keuze te maken om bij mensen te zijn die ons daarbij helpen. Maar het gevaar bestaat dat we iets uit het oog verliezen. We hebben onze bubbel zó georganiseerd dat niemand ons nog kan komen storen. Niemand die onze tijd opeist, onze rust onderbreekt, ons ongemakkelijk maakt. We laten enkel binnen wie we zelf gekozen hebben - en sluiten daarbij, niet altijd kwaad bedoeld, anderen buiten.
Dat is wat het evangelie noemt: leven in de greep van de mammon. De mammon is niet alleen het verlangen naar geld - zoals het vaak wordt geduid - maar ook de macht die onze keuzes stuurt. Die ons laat geloven dat het leven pas goed is als alles onder controle is: als het veilig voelt, voorspelbaar blijft, en we niets tegenkomen dat ons uit balans brengt. De mammon houdt ons binnen de muren van zelfbehoud en comfort.
En juist daar komt Jezus ons leven binnengefietst met ongemakkelijke woorden: “Zoek eerst het Koninkrijk van God en zijn gerechtigheid.” Niet: wacht tot je agenda het toelaat. Niet: pas als je weekend achter de rug is. Maar: nu. Dit weekend: 21-22 juni 2025.
Durven we onze zogenaamde vrije tijd laten onderbreken door wie onverwacht binnenvalt? Wie in de war is, wie depressief is, wie ruikt naar ongewassen kleren, wie altijd opnieuw lijkt te vragen? Dáár, zegt Jezus, groeit het Koninkrijk. Dáár wordt de Vader zichtbaar.
Vandaag leven zoveel mensen in stilte en verlatenheid. In eenzaamheid, in armoede, in psychische nood, in gesloten instellingen. Doorgaans zitten ze niet in onze bubbel. Ze worden niet uitgenodigd op onze barbecue. Ze passen niet in het gezelschap dat we zorgvuldig hebben samengesteld. En precies dáár klinkt het evangelie: zoek hen op. Wees daar aanwezig - met je hart, je tijd, je lijf.
Het evangelie van vandaag vraagt om keuzes. Wat doen we met onze tijd? Voor wie zijn we beschikbaar? En vanuit welk motief leven we: het veilige zelfbehoud van de mammon, of het zoeken naar Gods wil - misschien op plaatsen waar het lastig voelt om te komen, maar waar recht gedaan wordt aan mensen die wachten?
Dat betekent niet dat er iets verkeerds is aan genieten, aan rust, aan samenzijn met vrienden, aan een glas op een terras of een concert in open lucht. Ook dat mag ontvangen worden. Maar het evangelie van vandaag wil iets blootleggen: welke richting geven we aan ons leven? Welke gezindheid woont er in ons hart? Zijn we bereid om, zelfs binnen onze vrije tijd, de oren en ogen open te houden voor wie ons nodig heeft - ook buiten onze zelfgekozen kring?
En misschien is het juist dáár, waar het wringt, waar we ons onbekwaam voelen of uit ons evenwicht raken, dat Jezus zich niet alleen toont, maar ook iets in ons wil omvormen. Zoals Paulus vandaag schrijft aan de Korintiërs – en waarover ook gisteren werd nagedacht in 'Van Woord naar leven' – wordt Gods kracht zichtbaar, of kan ze zichtbaar worden, precies daar waar wij het niet meer in handen hebben of nemen.
Laten we bidden
Heer,
U kent mijn plannen, mijn verlangen naar rust, mijn behoefte aan vertrouwde gezichten en veilige plekken. Toch klopt uw stem aan de deur van mijn hart, en roept U mij weg uit mijn zelfgebouwde bubbel. Maak mij beschikbaar voor wie ik niet zelf gekozen heb. Laat mij uw Koninkrijk zoeken - vandaag, hier, in de onderbreking, in de verstoring, in de mens die wacht. Leer mij los te laten wat mij afschermt. Open mijn ogen voor wat echt telt. En wees aanwezig in mijn keuzes, zodat ik uw oproep herken in het gezicht van de ander.
In uw naam. Amen.
Geliefde mensen, moge dit weekend je goed doen, en tegelijk je hart openhouden voor de stille roep van het evangelie.
Met genegen groeten,
kris
Om mee op weg te gaan
Welke rol speelt de mammon in mijn leven? Laat ik mij, soms ongemerkt, leiden door de logica van veiligheid, zelfbehoud of controle? Durf ik dat onder ogen te zien, zonder me meteen te verdedigen?
Wauw, wat een concrete interpretatie van wat de mannon is een hoe wij ons kunnen opsluiten/ anderen buitensluiten. Hier kan ik mee aan de slag! Veel dank!!
BeantwoordenVerwijderen