1 jan - Moeder Gods

Vandaag lezen we: Maria bewaarde al deze woorden in haar hart en bleef erover nadenken.

Waarschijnlijk was Maria geen vrouw van grote woorden, en zeker niet van luide woorden. Wat ze hoorde, bewaarde ze in de stilte van haar hart en dacht er rustig over na. Dit is meer dan een natuurlijke eigenschap van de persoon. Het is een manier van leven dat je in het gebed houdt, en dus verbonden met het mysterie.
Wie onmiddellijk praat nadat hij gehoord heeft, loopt het gevaar dat hij z'n eigen interpretaties als waarheid gaat zien, en deze als dusdanig ook gaat verkondigen, en nog erger: hij gaat zichzelf oh zo belangrijk vinden.
In Maria vinden we een houding van nederigheid, van geestelijk arm-zijn, wat een goede bedding vormt om te leven, om te luisteren en te ontvangen van de Heer.

Vandaag, op deze eerste dag van het jaar, viert de Kerk Maria als de Moeder Gods. Prachtig om het jaar in te gaan met de Moeder Gods aan onze zijde.
Zij staat aan het begin van dit nieuwe jaar, zoals zij in zekere zin ook aan het begin staat (door haar ja-woord) van de menswording van God in Jezus.
Laten we ons ook dit jaar weer toewijden aan haar. Dat ze ons als haar kinderen bij de hand mag nemen om ons te brengen in de genade van de Heer, in de wil van de Vader. Dat ze voor ons en met ons mag bidden opdat we Gods Geest mogen ontvangen met alle gaven die God ons schenken wil. Dat ze ons mag omhelzen met haar mantel van vrede en liefde, opdat we behoed mogen zijn voor alle kwaad, en bewaard in Gods liefde.

Aan ieder een mooi en genadevol 2020 !

kris

Reacties

  1. Dank, Kris, voor uw mooie Nieuwjaarswens op het einde van uw bezinning.
    Ook ik zou u en alle bezoekers van ons geliefd Bijbelcitaat graag het allerbeste wensen voor het jaar dat komt. Moge de Heer u allen rijkelijk zegenen met genaden voor lichaam, geest en ziel. Moge de hele mens van elk van ons door de Heer gezegend worden.
    Ik wou nog iets zeggen i.v.m. een paar reacties van gisteren op mijn woord dat men 'somber' noemde en 'dat niet vooruithelpt'. Ik laat mij bewegen door de lezingen zoals ze op mij afkomen. Ik bid er wat over en schrijf dan neer wat ze bij mij oproepen. Als ik gisteren somber overkwam, dan kwam dat omdat de lezingen ook somber waren op die laatste dag van het jaar. Jezus werd in Zijn tijd niet aanvaard en nu ook vaak niet. Hij moest sterven op een kruis, omdat men Hen niet verdroeg. Men vermocht Hem niet. En toch was Hij de Redder. Maar om Hem te aanvaarden, moet je soms wel wat jezelf aan de kant zetten. En dat is wat Sint Jan ons gisteren zei. Maar het eindigt hoopvol, zoals ook mijn woord hoopvol eindigde: Wie Jezus wel aannemen, ontvangen leven in volheid. Hij bracht ons de liefde van God, en als er liefde is, dan wordt alles anders. Ik hoop dat wij mogen leven in de liefde het komende jaar. De Verlichting was wellicht onontkoombaar en ik wil ook niet terug naar de tijd ervoor. Maar de Verlichting heeft vaak ook veel duisternis gebracht, want als je Jezus in vraag stelt, dan kan het best duister worden in je hart en om je heen. Ik heb dat zelf al vaak ondervonden. Ik zou dus vragen: erger je niet aan een woord van mij. Ik ben ook maar een mens en beperkt. Ik weet ook niet alles. Maar wat ik hier neerzet, is altijd een meebewegen met het woord van de Heer van de dag. Het evangelie bevat ook moeilijk verteerbare elementen. Vandaag zal je zien in mijn woord dat ik hierna zal plaatsen, geen zulke negatieve connotaties heeft. De lezingen zijn ook geheel anders vandaag en geven geen aanleiding tot somberheid. Vooruit, laten we leven in het licht van de Heer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nieuwjaar is het feest van de Moeder Gods, de octaafdag van Kerstmis. Nieuwjaar is ook de wereldvrededag. En Nieuwjaar is ook een nieuw begin.
    We vragen vandaag Gods zegen over al wat komt. En ook al zullen er dingen zijn die we niet zo graag hebben, we vragen de kracht om alles uit te houden en te kunnen dragen. De Heer weet tenslotte het best wat goed is voor ons en Hij zal ons niet boven onze krachten beproeven.
    De eerste lezing bevat de zegen waarmee de Oudtestamentische priesters het volk mogen zegenen. Wij priesters van Christus, mogen u ook zegenen, de glans van ’s Heren gelaat afsmeken over ieder van u.
    Op deze octaafdag van Kerstmis horen wij ook nog eens iets over de herders. Zij waren de eerste bezoekers van het Kerstkind. Engelen hadden hen geopenbaard dat een Redder geboren was in de stad van David. En zij gingen het Kind groeten en aanbidden. Zij waren niet voor niets herders, pastores. In hun spoor zal ook Jezus priesters, herders aanstellen om Zijn volk te onderrichten en om het Hem te doen kennen. En Maria hoort wat de herders vertellen, zoveel wondere dingen die uit de mond van God zelf komen. En Maria bewaart alles in haar hart en bleef het overwegen. Een mooi programma ook voor ons in het komend jaar: schouwen, kauwen en herkauwen al wat we horen over Jezus en Zijn hemelse Vader. Jezus krijgt ook een naam vandaag. Ja, Jezus is Zijn naam, d.i. ‘God redt’.
    De tweede lezing is al wat christelijke reflectie. Heel mooi overigens. In de volheid der tijden zendt God Zijn Zoon. Hij wordt geboren uit Maria, geboren onder de Wet. De mensen hadden toen niets anders om van te leven dan Gods woord in de Thora, de Wet van Mozes. Maar die Wet openbaarde maar onze zonden. Altijd komen wij tekort. En al die bepalingen van de Wet kan een mens niet nakomen. Bovendien werd die Wet door de Schriftgeleerden zwaar uitgelegd toentertijd. Jezus zal spreken van zware, haast ondraaglijke lasten. Maar Jezus brengt iets beters: een leven in de liefde. En liefde vervult de hele Wet. Meer nog, Jezus is de liefde zelf en Hijzelf vervult in ons aller plaats al die bepalingen van de Wet. Zo worden wij vrije mensen. Geen slaven meer van een ondraaglijke Wet, maar kinderen van God. Zoals Jezus HET kind van God is bij uitstek, zo gaf Hij het vermogen aan allen die in Hem geloven, in de kracht van de H. Geest met Hem ook kind van God te worden. We moeten niet meer bang zijn van God, we zijn Zijn geliefde kinderen. De H. Geest bidt in ons wat Jezus bidt: ‘Abba, liefste papa, goede vader’. En dan kan er vrede komen, die shalom van het nieuwe verbond, een algehele harmonie tussen de mensen en God, tussen de mensen onderling en tussen de mensen en de dingen. Geen oorlog meer, geen ruzie en geen pijn. En Maria werkt daaraan mee. Onbevlekt als ze is, ontvangt ze Gods Zoon van de H. Geest, zonder haar Kind ook maar enigszins te besmetten met onze zonden. Zalig Nieuwjaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En ook wij, niet-priesters, mogen evenzeer elkaar, de wereld om ons heen, en alle mensen zegenen. Wij doen het nog steeds wanneer we elkaar een kruisje geven (God zegene en beware u) in de blije zekerheid dat de volheid van Gods zegen over ons komt. Wij doen het wanneer we met mensen bidden wanneer ze hun noden uitspreken. Wij doen het in de dagelijkse zorg voor elkaar. Wij doen het in ons persoonlijk en gemeenschappelijk gebed enz... enz... God zegene en beware u!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. zo zei Maria mij

    (completen, het salve regina heeft geklonken)

    kom geliefde, kom tot mij, alleen hier in mijn armen
    in deze zachtheid mag je zijn, getroost in grootst erbarmen

    o luister naar de milde klank, mijn jou gezongen lied
    zing ook mij je liefste groet, weet ik verlaat je niet

    zie mij aan van oog tot oog, laat mij je blik verblinden
    zoek mij in je diepste hart, ik wacht, je zult me vinden

    waar ik in jou en jij in mij, wij teder één zijn even
    daar schenk ik jou mijn enig goed: de zoetheid van het leven

    want binnen in jouw innigst zeer
    wordt nu en dan en immer weer
    jouw liefde lief geboren

    daar waar mijn licht jouw donker raakt
    en Christus kind in je ontwaakt
    wil ik jou toebehoren

    s r okt 2018

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste Kris en Daniël,

    Ik geniet dagelijks van jullie overwegingen.
    Hartelijk dank daarvoor!
    Ook dank aan de andere mensen die reageren.

    Ik wens jullie een jaar vol vreugde, vrede en genade toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Véél dank priester Daniël, voor uw begeesterend Woord van Liefde.
    Christus vertegenwoordigen is het leifste, edelste dat er is.
    Genegen hartelijk !
    Goede gezondheid.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten