dinsdag in week 3 door het jaar

Vandaag zegt Jezus: 'Ieder die de wil van God doet, die is mijn broer en zuster en moeder.'

Broers en zussen zijn we voor elkaar wanneer we ons bewust zijn dat het evangelie, dat de Kerk, ons roept om gemeenschap met elkaar te vormen. Kerk kun je nooit op je eentje vormen, maar enkel in broederschap met allen die de Heer rond Hem samenbrengt.

Broers en zussen zijn we ook voor elkaar wanneer we elk mensenkind als dusdanig zien en ontvangen. Onze huisgenoten, buren en collega’s, maar ook bedelaars en vluchtelingen. Ja, elk mensenkind, zonder onderscheid.

Moeder zijn wij voor mekaar wanneer we elkaar tot en in het hart van het leven brengen, tot bij God dus. Het is de missionaire zending die iedere christen in zich draagt, ieder naar zijn persoonlijke roeping.

Zoals een moeder waakt over haar kinderen, en hen liefdevol leidt naar het hart van het bestaan, zo mogen wij elkaar en allen nabij zijn, elkaar dienend leiden en dragen, in een geest van innige broederschap, geleid door God zelf.

Moge we als Kerk warm en moedig in de wereld staan, met een hart getekend door liefde en barmhartigheid, broederschap vormend ver buiten haar eigen grenzen van doopsel en liturgie.

Ja, laat ons christen zijn.

kris

Reacties

  1. Onder koning David wordt Jeruzalem de hoofdstad van Israël. En David laat ook de ark daar neerzetten. Zijn zoon Salomo zal voor de Heer en Zijn ark een tempel bouwen. Als Jezus komt, is die tempel eigenlijk niet meer nodig. De tijd is aangebroken dat wij noch op de Gerizim noch in Jeruzalem de Vader moeten aanbidden, maar in geest en waarheid, zoals Jezus zegt tot de Samaritaanse in Joh. 4, 21-23. Bovendien zal Jezus de nieuwe tempel worden, de echte plaats van de Godsontmoeting, zelfs het sacrament van de Godsontmoeting. In het nieuwe Jeruzalem is er geen tempel meer: ‘Maar een tempel zag ik er niet’, zegt Johannes in zijn Openbaringsboek 21, 22, ‘want God de Heer is haar tempel, evenals het Lam’. Je moet echter in Jezus binnengaan, je mee laten bewegen in je hart door wat Hem bezielt. En wat Hem bezielt, is de wil van God. Jezus’ moeder en broeders blijven buiten staan. Voor Jezus’ moeder klinkt dat bijna ongelooflijk, maar waarschijnlijk is zij mee moeten komen met de clan. Was het zaterdag niet het feest van Paulus’ bekering geweest, dan hadden wij gelezen dat Jezus’ verwanten zegden dat Hij niet meer bij Zijn verstand was (Mc. 3, 21) en gisteren lazen we dat de Schriftgeleerden dachten dat Hij van de duivel bezeten was. In werkelijkheid drijft Jezus de duivels uit in de kracht van de H. Geest en ook Paulus die daar eerst last mee had en de eerste Kerk vervolgde, heeft ingezien dat Jezus Gods wil kwam doen. Wat is die wil? Dat is wat Paulus in een hymne in Ef. 1, 10 zegt: ‘Gods beslissing om in Christus het heelal onder één Hoofd te brengen, alle wezens in de hemelen en alle wezens op aarde, in Hem’. Dat was Gods plan van alle eeuwigheid, dat was Zijn wil die al in de hemel bekend was en geschiedde, maar die zoals wij in de derde bede van het Onze Vader vragen, ook op aarde moet geschieden: dat God in Jezus, de Heer wordt van ons aller leven. De clan kan er op dit ogenblik niet bij. Ze willen Jezus behoeden voor een smartelijke dood en ze hebben ook Jezus’ moeder meegebracht om Hem op andere gedachten te brengen. Jezus zal echter Gods plan verwezenlijken, Gods wil doen ten einde toe. En Maria zal Hem niet tegenhouden. Na Zijn verrijzenis zullen zelfs Zijn broeders met Maria bidden om de H. Geest en erkennen dat Jezus de Heer is die Gods wil heeft volbracht tot op het kruis. Ook zij zullen dan God de Heer laten zijn in hun leven en moeder, broer en zus worden van Jezus door Gods wil te doen. Dat is de ware verwantschap die Jezus bedoelt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ware verwantschap die Jezus bedoelt...
      Vandaag horen we in het nieuws dat Koning Albert Delphine Boël erkent als zijn dochter. Er zal een beeld van de prinses komen in Sint-Niklaas : "LOVE"
      Mijn hart bidt voor vader en dochter. En voor de andere familieleden. En voor de andere onwettige kinderen van alle rang en stand...
      Het leven en de liefde kleurt soms buiten de lijntjes. Liefde en erkenning aub

      Verwijderen
    2. OPRECHTE DANK voor dit integer waarde(n)vol gebed.

      Stuur ons engelen Oneindige Barmhartig, die diep in ons het kind aanraken
      met aandacht voor wie weerloos is.

      Warme liefdevolle groet en alle goeds elke nieuwe dag.

      Verwijderen
  2. 'Moge we als Kerk warm en moedig in de wereld staan, met een hart getekend door liefde en barmhartigheid, broederschap vormend ver buiten haar eigen grenzen van doopsel en liturgie.'

    Sterk gezegd. Dank je Kris.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten