dinsdag in week 2 door het jaar

Vandaag horen we Jezus zeggen: ‘De sabbat is er voor de mens, en niet de mens voor de sabbat; en dus is de Mensenzoon ook Heer en meester over de sabbat.’

De meeste wetten zijn belangrijk en bestaan om nageleefd te worden. Maar vraag is daarbij: wat leven we precies na? Leven we de letter van de wet na, of leven we naar de geest van de letter?

Slaaf zijn aan de letter van bepaalde regels maakt het leven koud en harteloos. De binnenkant dienen daarentegen, maakt het leven warm, liefdevol en aangenaam.

In het evangelie gaat het vandaag over de sabbat. Deze is er om nageleefd en geheiligd te worden. Maar: in dienst van God, in dienst van de mens. Dus de sabbat onderhouden (voor Joden is dat de zaterdag, voor ons christenen is dat de zondag) is een heilige plicht, maar altijd in dienst van God, dus nooit tegen de liefde, maar juiste ten dienste van de liefde.

De zondagse 'rust' zou ons tijd moeten geven om ons bewustzijn aan te scherpen dat God het middelpunt is van ons leven, het levend hart van ons bestaan. De zondagse eucharistieviering is daar een uitgesproken hulpmiddel voor. Het scherpt niet enkel ons bewustzijn aan, maar het schenkt ons ook de genade te mogen groeien 'in Christus', àls gemeenschap, badend in de kracht van Gods Woord, in de verkondiging, in het tot ons nemen van het Lichaam van de Heer. Prachtig moment!

En ja hoor, op zondag mag er ook gerust worden, absoluut. Maar laten we dit rusten niet zien als een hele dag chillen op de zetel. Maar laten we vooral aandacht schenken aan het 'rusten in God'.
De vrucht van de zondagse rust zou moeten zijn: diepe blijheid; stille innerlijke vreugde die ontstaat vanuit een diepe dankbaarheid om Gods bestaan, om zijn liefde die Hij voor u en elk schepsel heeft, om zijn Pasen, om zijn roep tot belichaming van zijn liefde, om zijn genadevolle hulp daarbij, enz…

En door het feit dat velen niet op zondag moeten werken, komt er tijd en ruimte vrij om familie of vrienden te ontmoeten. Maar ook dit kan gebeuren vanuit het ‘rusten in God’; zeker weten.

Ja, het onderhouden van de ‘sabbat’ is een wet waarvan het goed is ze na te leven. Maar laten we er over waken dat we dus niet de letter van de wet dienen, maar wel degelijk de geest van de letter. Dan zit het goed.

kris

Reacties